Gökçeada Rum Ortaokulu Eğitim Yılına Yetişmedi
Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde geçen yıl eğitime başlayan Rum ilkokulunun ardından bu yıl da Rum ortaokulu açılması planlandı ancak inşaat yeni eğitim yılına yetiştirilemeyince okulun açılışı önümüzdeki seneye kaldı.
Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde, Rum okulları 1964 senesinde kapatılmış, Rumca eğitim yasaklanmıştı. Geçen yıl 49 sene sonra ilk kez adada bir Rum ilköğretim okulu açılmış, Rum asıllı 4 öğrenci, Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda (Aya Todori İlk Mektebi) eğitim görmeye başlamıştı.
İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, bu yıl da bir Rum ortaokulunu eğitime başlatmak istedi. Bunun için girişimler başlatılırken, okul binası için de Tepeköy’de eskiden anaokulu olarak kullanılan bir binanın restore edilmesine karar verildi. İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı İoakim Kamburopulos, Gökçeada Milli Eğitim Müdürlüğüne 21 Ağustos’ta müracaat yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bir müfettiş görevlendirerek binanın incelenmesini istedi. Görevlendirilen müfettiş, yerinde yaptığı incelemede, binanın inşaat halinde olduğu, eğitim öğretime hazır olmadığı şeklinde rapor verdi. Rapor üzerine okul eğitime başlayamadı.
Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, hem müdürlük hem de bakanlık nezdinde gereken tüm özenin gösterilmiş olmasına rağmen, kanun gereği 1 Eylül tarihine yetiştirilmesi gereken binadaki tadilat işleri henüz bitirilemediğinden okulun eğitime başlayamadığını söyledi. Zülküf Memiş, “Geçen sene müracaat üzerine Gökçeada’da bir Özel Rum İlkokulu açılmıştı. Bu yıl da 21 Ağustos’ta ilçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze özel Ortaokul ve lisesi açılması için müracaat yapıldı. Bunun üzerine aynı gün Gökçeada İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından, acil olduğu için, dosya elden Valilik makamına gönderildi. Biz de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yerinde teftiş yapılması üzere müfettiş görevlendirdik. Müfettişlerin yaptığı incelemede, açılması düşünülen binanın fiziksel olarak inşaat halinde olduğu, eğitim öğretime hazır olmadığı yönünde rapor teslim edildi. 5582 sayılı kanun 3’ncü maddesine göre, tüm Türkiye’deki özel okulların eğitim öğretim yapabilmesi için 1 Eylül tarihi itibariyle onay alması gerekiyor. Müfettiş raporları üzerine belirtilen tarihe yetişemeyeceği için biz de ilgili makama açılamayacağı yazısını yazdık. Açılmama sebebi bizden kaynaklı değildir. Binanın eğitim öğretime hazır olmamasından kaynaklıdır” dedi.
Gökçeada ilçesinde, okula kayıt yaptırmak üzere sadece 1 öğrencinin hazır olduğu, diğer öğrencilerin ise okul açıldıktan sonra ilçeye getirilmesinin planlandığı öğrenildi. İlçede geçen yıl eğitim hayatına başlayan Gökçeada Özel Rum İlköğretim Okulu’nun ise 4 öğrencisi bulunuyor.