Gökkuşağı Kafe Eskişehir’in Övünç Kaynağı

Gökkuşağı Kafe Eskişehir’in Övünç Kaynağı

Tepebaşı Belediyesi tarafından 3 yıl önce ilk şubesi Kızılcıklı’da, 2 yıl önce de ikinci şubesini Özdilek Kültür Merkezi’nde açılan Gökkuşağı Kafe, zihinsel engelli bireylerin toplumla bütünleşmesinde önemli bir iş yapıyor.
Gökkuşağı Kafe’nin Sorumlusu Necati Semiz, Eskişehir’in engelli sayısı en az şehir olmasına karşın engellilerin yaşam koşullarının diğer illere göre çok daha iyi düzeyde olduğunu ifade etti. Gökkuşağı Kafe’de çalışan 1 otistik, 19 down sendromlu, spastik ve zihinsel engelli personel olduğunu belirten Semiz, “Onların tramvaya binmesi, insanların içine karışması, karanlıkta yürüyebilmesi, bir yere gidip gelebilmesi çok önemli, önce bunları aşıyoruz. Bunları aştıktan sonra tepsi ile çay götürüyorlar, kademe kademe ilerliyoruz. Amacımız ailelerin de sosyalleşebilecek zaman bulabilmesidir. Burada çocuklar 5,6 saat vakit geçiriyor, bu zaman zarfında aileler alışverişe gidiyor, komşularına gidiyor, gün yapıyor. Çocuklarını da güvenilir bir yerde bıraktıkları için huzurlu oluyorlar” ifadelerini kullandı.
ERTUĞRUL SAĞLAM SEVGİSİ
İşletmelerine özellikle engelli çocuklar için gelen insanlar olduğunu anlatan Semiz, şunları söyledi
“Mesela, ’Benim masama Tugay baksın, Merve baksın’ diyorlar. Onlara tam destek var. Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam ile çocuklar birbirlerine çok severler. Sağlam, onların doğum günlerine gelir, bizi maça götürür. Burası bir ticarethane değil, çorbalar çıksın, patron kar etmesin, ama zarar da etmesin. Engelli çocuklarımız, 15 yılda emekli oluyor, burada onların sigortalarının başlamasının bile onlar için faydası var.”
Önümüzdeki yıl için aşçılık eğitimleri vereceklerini de anlatan Semiz, “Kimse dünyada baki kalmıyor. Çocuklarımız yarın öbür gün bu dünyada yalnız kalacak ve yalnız kalınca da aç kalmamayı öğrenecekler, bu çok önemli” şeklinde konuştu.
BURASI BİZİM İÇİN ÖVÜNÇ KAYNAĞI
“Keşke diğer kurumlar da Tepebaşı Belediyesi’nin, Başkan Ahmet Ataç’ın yaptığının onda birini yapsa” diye konuşan Semiz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İş yerlerinde çalışan her yüz kişiden biri engelli olmalı diye yasa var, ama küçük fiziksel engeli olan birilerini işe alarak bu açığı kapatıyorlar. Hiçbir resmi kurumda kolay kolay down sendromlu, zihinsel engelli göremezsiniz. Avusturya’dan İsveç’ten Frankfurt’tan gelip burayı inceliyorlar, bu bizim için övünç kaynağı. En az engelli Eskişehir’de ama yaşam koşulları diğer şehirlerdekinden iyi. Eskişehir’de Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen gibi bir değer var. Burada onlara için düzenlenmiş kaldırımlar, sinemalarda engelli tuvaletleri var, Eskişehir’de engellilerin yaşayabilecek ortamı var. Tek başına tramvaya binip çarşıda gezebilmeleri engelliler için bu büyük bir şans.”