Göz Doktoru Alper’den Ailelere Önemli Uyarı
Özel Kastamonu Anadolu Hastanesinde görevli Göz Doktoru Mutlu Alper, aileleri çocuklarının davranışlarını takip etmeleri konusunda uyardı.
Göz Hastalıkları Uzmanı Mutlu Alper, aileleri, çocukların sık sık göz ovuşturması, okuduğunu elle takip etme, televizyonu yakından izleme, çok yakından okuma, sakarca davranışlar, baş dönmesi ve benzeri davranışlar ile rahatsızlıkların gözlemlemesi durumunda mutlaka bir göz hekimine gitmeleri konusunda uyarıda bulundu.
Alper, çocukların gözleri tamamen normal olsa bile 3 yaşında mutlaka göz doktoru tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Aksi taktirde olası bir göz tembelliği rahatsızlığının saptanamayacağı ve 9 yaşından sonra ciddi bir göz problemine dönüşebileceğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Dr.Mutlu Alper, “Tembellik tedavisine ne kadar geç kalınırsa sonuç o kadar başarısız olur. Göz tembelliği tedavisinde iyi gören göz kapatılarak tembel gözün tek başına görmeyi öğrenmesi sağlanır” dedi.
Aileleri, çocuklarının göz hastalıklarına karşı duyarlı olmaya çağıran Alper, erken teşhis ve tedavinin her rahatsızlıkta olduğu gibi göz rahatsızlıklarında da önem taşıdığını vurguladı. Alper, çocukların göz sağlığının önemine değinerek, şunları söyledi: “Çocuklarda ilk göz muayenesi yeni doğan döneminden başlayarak yapılmalıdır. İlk yeni doğan muayenesi yeni doğan uzman hekimi tarafından değerlendirilir. Bu süreçte göz doktorunun görmesi gereken bir durumla karşılaşılırsa göz hekimi tarafından değerlendirilir.”
Gözler tamamen normal görünümde olsa bile 3 yaşında mutlaka göz doktoru tarafından muayene olması gerektiğini anlatan Alper, şöyle konuştu: "Tek gözde ortaya çıkan göz tembellikleri muayene edilmedikçe bulgu vermez ve saptanamaz. Tembellik tedavisine ne kadar geç kalınırsa sonuç o kadar başarısız olur. Göz tembelliği tedavisinde iyi gören göz kapatılarak tembel gözün tek başına görmeyi öğrenmesi sağlanır. Göz tembelliği 8-9 yaşından sonra düzeltilmesi mümkün olmayan ciddi bir göz problemidir.”
Erken dönemde sık görülen rahatsızlıklardan birisinin de gözde dışa sulanma ve çapaklanmaların olmasına dikkat çeken Alper, sözlerine şöyle devam etti: “Burun köküne basıldığında iltihaplı sıvı dışarıya çıkar. Bunun sebebi doğuştan gözyaşı kanalının açılmamış olması tıkalı ya da darlık olmasındandır. İlk bir yaş içinde aileye burun köküne masaj öğretilir. Çapaklanma olduğu dönemlerde antibiyotikli damla ve merhemler kullandırılır. 1 yaşından sonra açılma olmamış ise anestezi altında sondalama işlemi yapılır. Sondalama işlemi en fazla bir defa daha tekrarlanabilir. Bunlara rağmen gözyaşı kanalı açılmazsa 3-4 yaşını geçtikten sonra tedavisi cerrahi müdahaledir.”