Guinness Rekorlar Kitabına Başvurulan Küp Yeni Yerine Taşındı
Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık köyündeki ustalar, Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek büyüklükte yaptıkları küpe sahip çıkılarak yapıldığı yerden köy meydanına taşındı.
Kınık köyünde yapılan 3 ton ağırlığında 3 metre 33 santim yüksekliğindeki el yapımı tek parça küp, yapıldığı yerde kaderine terk edilince üzerinde çatlaklar oluşmuş ve parçalanmaya başlamıştı. Bunun üzerine harekete geçen çevre belediyeler yaşanan sıkıntıya çözüm buldular. Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, küpün taşınacağı yerin yapımını, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise küpün bulunduğu yerden yeni yerine taşınması görevini, Eskişehir Tepebaşı Belediye ise küpün konulacağı meydana çardak yapımını üstlendi. Geçtiğimiz aylarda köy meydanına yapımına başlanan alanın bitirilmesinin ardından Türkiye’nin tek parça en büyük küpü yerine taşındı.
3 BELEDİYE ORTAK ÇALIŞMA YAPTI
Küpün yeni yerine taşınmasının da bütün işlemleri yürüten Kınık köyünden Cihan Baş, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un üçlü ortak bir çalışma yaptıklarını belirtti. Baş, “Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın küpün taşınacağı büst kısmını üstlendi. Bilecik Belediye Başkanı Selime Yağcı ise Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Bircan aracılığıyla taşınma ve nakliyat kısmını üstlendi. Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı kazım Kurt da çardak ve çevre düzenlemesini yapacak. Tabi bu işte sesimizi duyurduğu için gazetecilere de köyümüz adına çok teşekkür ediyoruz. Onların sayesinde bu gelişmeler çok hızlı bir şekilde oldu ve değerlendi. Şuan bilinen, bildiğimiz Türkiye’nin en büyük küpü sizin sayenizde bulunması gereken yere konuldu” dedi.
“ŞUAN KÜPÜN NET ÖLÇÜSÜ 3 METRE 33 SANTİMDİR”
Pişirildikten sonra küpün net ölçüsünün 3 metre 33 santim net kalan ölçüsü olduğunu belirten Baş, “Yaklaşık 3,5 ton ham madde kullanıldı. İmal edildiği yerde dışına özel fırın yapıldı. Yani bunu ürettiğimiz yerde fırınlama ve pişirme sistemini yaptık. Yaklaşık 1 ay kadar işçiliği sürdü. Yakılan yaklaşık 5,5 ton odunun ateşiyle bu küpü pişirdik. 18 Mart Üniversitesinde Ergün Erdağ hocamız yaklaşık 20 yıl kadar önce köyümüzde staj yapmıştı. Şuan Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde öğretim görevlisi. Burada kaldığı yaklaşık 40 gün 1 aylık staj döneminde köye memnuniyetini ödemek için, şükran borcunu ödemek için stajyer öğrencilerini alıp köyümüze geldi. İşte köyümüz ustalarıyla beraber Selim Çolak, Osman Menteş, Nazif Demir gibi köyümüzün eski ustalarıyla beraber yaklaşık 15 kişilik bir ekiple tamamlandı. Sizin aracılığınızla bizim sesimizi duydular. Sağ olsunlar kimin kapısını çaldıysak ilk önce bize çay ikram edip ondan sonra derdimizi sordular. Türkiye’nin bu en büyük küpüne onlarda çok sahip çıktılar” dedi.