Gündoğdu: “yeniden Büyük Türkiye’nin Formülü Çözüm Süreci”

Gündoğdu: “yeniden Büyük Türkiye’nin Formülü Çözüm Süreci”

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Yeni Türkiye’nin büyük Türkiye’ye dönüşmesi çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıyla mümkün olacak" dedi.
Erdemli Yöneticiler Akademisi (EYAD) tarafından Estergon Kalesi’nde düzenlenen "Maarif Politikaları, Maarif Şuraları ve Yeniden Büyük Türkiye" konulu sohbet programında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, yeni Türkiye’nin büyük Türkiye’ye dönüşmesinin çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıyla mümkün olacağını söyledi. Gündoğdu, milleti hakim kılan yeni Anayasa ve çözüm sürecinin başarıyla tamamlanması için konfederasyon olarak sorumluluk aldıklarını, mücadele ettiklerini de ifade etti. Tek tip insan yetiştirme sürecinin maarif şuralarıyla (MEB şuraları) karşılarına çıktığını ve bu şuraların da son üç tanesine sendika olarak katıldıklarını belirten Gündoğdu, eğitimin özgür birey yetiştirmesinin öncelikle Anayasa’daki fırsat eşitliği şartının yerine getirilmesine bağlı olduğunu söyledi. Son 1,5 yılda yaşanan gelişmeleri sendika olarak önemsemekle birlikte Türk eğitim sisteminde hala köklü sorunların olduğunu düşündüklerini ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:
"Yeni Türkiye yolculuğunda eğitim sisteminin önünü kesen korkulardan birisi demokratikleşememe, ikincisi inanç hürriyetini tanımama, üçüncüsü ise ırk üzerinden ayrışmaya giderek devlet eliyle kafatasçılık yapılması. Bu üç sorunu çözmeden, bu üç sorunun önündeki engelleri kaldırmadan eğitimden ve demokrasiden bahsetmek mümkün değil."
Gündoğdu, laikliğin Fransa’da din ile bilimin kavgası neticesinde ortaya çıktığını belirterek, "Oradaki laiklik, ateistin ateistliğinin, dindarın dindarlığının teminatı olan bir laiklik" dedi. Gündoğdu, bazı Avrupa ülkelerinde hem kilise hem de din eğitiminin olduğuna dikkati çekerek, "Bale eğitimi bile çok erkenden başlayabiliyor da din kültürü dersi 4. sınıfta başlar? Buna cevap aradık ama cevap bulamadık. Çünkü cevabı yok" diye konuştu.
"EĞİTİM SİSTEMİ REFORME EDİLMELİ"
Eğitim- Bir-Sen’in karma eğitime karşı olmadığını, karma eğitim mecburiyetine karşı olduğunu vurgulayan Gündoğdu, kaygılarını, telaşlarını ve faşizan yaklaşımlarını Atatürk’ten geçinerek millete dayatmaya devam eden bir kitlenin olduğunu söyleyerek, “Geçmişiyle güçlü bağlar kurabilen, kadim medeniyet değerlerini taşıyabilen, bununla birlikte gelecek tasarımı yapma yeteneğine sahip, özgüveni yüksek bireylerin yetişmesine katkı sağlayacak demokratik zihniyet ve düşünce ortamı sağlanmalıdır. Eğitim sistemi reforme edilirken değerlerimizle barışmayı, evrenselliğe yabancılaşmamayı esas alan bir yaklaşımla hareket edilmelidir. Eğitim sistemi, dayatma ve ideolojilerden arındırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Gündoğdu, maarif politikasının tek tip insan yetiştirmeye dayalı olduğunu savunarak, şöyle devam etti:
"Korkak devletin korkusu, korktuğu vatandaşı kontrol altında tutma anlayışına dayalıdır. Esasında körü körüne itaat vardır. Kime itaat edileceğinden ziyade nasıl itaat edileceğini içerir. Bu eğitim sistemi düşünmeyi, özgürlükçü olmayı, fert ve toplum olmayı engelleyen de bir yaklaşımdır. İsyan değil ama sivil itaatsizliğe bile müsaade etmeyen bir yaklaşımdır. Farklı bir cümle kuran çocuklarımıza ’yeni bir icat çıkartma’ diyen bir bakış. Devlete göre insan, devlete göre toplum, devlete göre millet, bunlar eski Türkiye. Bunun yeni Türkiye’ye dönüşmüş hali, hepimizin büyük emeklerle desteklediği 2010 referandumuyla olmuştur."
YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE, ÇÖZÜM SÜRECİ VE YENİ ANAYASA
Gündoğdu, 2010 referandumunun milletin ülkesi ve devletiyle bölünmez bütünlüğünün başlangıcı olarak telakki ettiği için "Yeni Türkiye" ifadelerini kullandığını belirterek, "Yeni Türkiye’nin büyük Türkiye’ye dönüşmesi çözüm sürecinin başarıya ulaşmasıyla mümkün olacak. Çözüm süreci, kararlılıkla, ortak akılla sürdürülmeli, ideolojik ön kabullerden arındırılmış, bireyin devlete karşı özgürlüklerinin genişletilmesini sağlayacak yeni bir anayasa yazılmalıdır” şeklinde konuştu.
Programa Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı ve EYAD Genel Başkanı Halil Etyemez, sendika yöneticileri ve STK temsilcileri katıldı.