Güne Kahvaltı İle Başlayan Çocuklar Daha Başarılı Ve Verimli Oluyor
Okulların açılmasıyla çocukların beslenmesi ve kahvaltı yapmalarının bir kat daha önem kazandığını belirten uzmanlar, okul çağının, çocukların toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği bir dönem olduğunu ve bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıklarının yaşam boyu sürdürüldüğüne dikkat çekti.
Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü uzmanları; çocukların yeterli ve dengeli beslenebilmesi için çocuğun güne kahvaltıyla başlamasının büyük önem taşıdığını belirterek kahvaltının günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesini sağlayan en önemli öğün olduğunu kaydetti.
Kahvaltının kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturduğundan büyük önem taşıdığını ve glikozun beyin için en önemli enerji kaynağı olduğunu söyleyen uzmanlar, beyinin bir enerji deposuna sahip olmadığını ve çocuklar için okulda veya yetişkinler için iş yerinde beyin fonksiyonları için yüksek oranlarda glikoza ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişiler, diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli olduğunu kahvaltı alışkanlığına sahip olmayanlarda ise konsantrasyon güçlüğü, yorgunluk ve bitkinlik gibi problemlerin ortaya çıktığını vurgulayan uzmanlar öğrenci velilerine okul çağındaki çocukların beslenmelerine ilişkin şu tavsiyelerde bulundu:
“Okul çağı çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi çocuğun büyüme ve gelişmesidir. Büyümenin yeterliliği çocuklarda yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması ile anlaşılır. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocuk; hastalıklara karşı dirençsizdir, sık hastalanır, hastalığı ağır seyreder ve okula devamsızlık nedeniyle okul başarısı düşer. Bu nedenle okul başarısını arttırmak, sınıf tekrarlarını azaltarak, eğitim ve öğretimin maliyetini düşürmek ve gelecek nesillerin daha güçlü ve sağlıklı olmalarına temel hazırlamak için çocukların beslenmesine önem verilmelidir.Çocuklara yönelik sunulacak beslenme hizmetleri hem yeterli ve dengeli beslenmeyi teşvik etme hem de küçük yaşlardan itibaren doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması açısından son derece önemlidir. Çocukların günde 3 ana, 2 ara öğün olarak beslenmesine dikkat edilmeli ve öğün atlatmamalıdır. Okul özelliklerine göre değişmekle birlikte Çocuklar okulda mutlaka bir öğünlerini yapmaktadırlar. Bu konuda beslenme çantası hazırlanırken besinlere dikkat edilmelidir.Yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubundan her gün her öğünde tüketilmelidir. Bu dört temel besin grubu; Süt ve ürünleri grubu, et-yumurta - kurubaklagiller grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıllar grubu olarak belirlenmiştir.”