Güney Koreliler Dev Yatırım İçin Kahramanmaraş'a Geldi
Afşin-Elbistan yöresindeki linyit rezervlerini ekonomiye kazandırmayı amaçlayan yatırımla ilgilenen Güney Koreli bir enerji firmasının temsilcileri bölgede incelemelerde bulundu.
Elektrik üretiminde yerli kaynakların kullanılması çerçevesinde Afşin-Elbistan bölgesindeki yaklaşık 4,5 milyar tonluk linyit kömürünün 8 bin megavatlık güce sahip C, D ve E Termik Santralleri’nin kurulumunu öngören dev enerji yatırımına yabancı ülkelerin ilgisi sürüyor. Özellikle Arap ülkeleri ile Uzakdoğu ülkelerinde faaliyet gösteren enerji firmalarının üst düzey yöneticileri, inceleme yapmak ve mevcut yapıyı yerinde görmek amacıyla sık sık bölgeyi ziyaret ediyor. Ekipler, ziyaretler sonrasında edindikleri bilgiler ışığında yatırımın yol haritasını çizmeye çalışıyor. 10-12 milyar dolar arası bir bütçeyi kapsayan ve hem ülke hem de bölge ekonomisi adına büyük bir kazanç olarak değerlendirilen projeye ilgi gösteren firmalardan biri de Güney Kore merkezli bir enerji şirketi oldu. İsmi açıklanmayan şirketin yetkilileri, bu çerçevede Afşin Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Burada İşletme Müdürü Ahmet Yaldız ile görüşen Güney Kore heyeti, işletmenin yapısı ve bölgedeki linyit rezervi hakkında geniş kapsamlı bilgi aldı.
Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan AEL İşletme Müdürü Ahmet Yaldız, ziyaretin özelleştirme kaynaklı olmadığını söyledi. Yaldız, şu bilgileri aktardı:
“Güney Kore ekibi şuanda işletmemizi ziyaret ediyor. Bölgemizde kurulacak olan ve uzun süredir görüşmeleri süren iki yeni termik santral projesi var. Bu çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmalarla ilgili C, D ve E sektörü için görüşme yapmak üzere geldiler. Bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün bu konudan bilgisi var. Bu konuda yazılı talimatları bulunuyor. Güney Kore heyeti buradaki incelemenin ardından Ankara’da ayın 6’sında EÜAŞ yetkilileri ile bir toplantı yapacaklar. Şuanda toplantı öncesinde bizim sahayı gezip, sahadaki durumu yerinde görüp bilgi alacaklar. C, D ve E sektörü ile ilgili yapılacak çalışmalarda buradaki sahanın durumunu değerlendirmek istiyorlar. Geliş amaçları bu konuyla ilgili. A ve B santralleri ve şuandaki linyit grubuyla da ilgilenmiyorlar. Özelleştirmeyle de ilgili değil, sadece C, D ve E sektörü ile ilgili fizibilite çalışmalarında bilgi amaçlı buradalar.”
Söz konusu firmanın henüz görüşme aşamasında olduğu için açıklama yapmaktan kaçındığını belirten Yaldız, “Buradaki yatırımın toplam hacmi 12 milyar dolar olacak. İnşallah bu yatırım gerçekleşirse bölgede hem ekonomik, hem istihdam, hem de sosyal yönden büyük fayda getirecek. Kendileri bilgi vermek istemiyorlar. Henüz görüşme aşamasında oldukları için prensip olarak açıklama yapmak istemiyorlar. Saygıyla karşılıyoruz. Firmanın Güney Kore’de çok büyük enerji yatırımları var” şeklinde konuştu.
Güney Kore heyeti, brifingin ardından işletme sahasında incelemelerde bulunduktan sonra bölgeden ayrıldı.