Gürpınar’ın Tarihi Dokusu Masaya Yatırıldı

Gürpınar’ın Tarihi Dokusu Masaya Yatırıldı

Van’ın Gürpınar Belediyesi, ilçenin tarihi dokusunun koruma altına alınması, tanıtılması ve turizmin geliştirilmesi için Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden öğretim görevlileri ile bir araya geldi.
Van’ın tarihi dokusunun önemli bir bölümünün Gürpınar ilçe sınırları içersinde yer alması ve tarihi dokunun bu güne kadar hak ettiği değeri görmemesi Gürpınar Belediyesi’ni harekete geçirdi. Van’da bir otelde Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlileri ile bir araya gelen Gürpınar Belediyesi eş başkanları, Gürpınar ilçe sınırları içersinde bulunan tarihi eserlerin kaderine terk edilemeyeceğinin mesajını verdi. Gürpınar Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün organize ettiği buluşmaya Gürpınar Belediyesi eş başkanları Yıldız Çetin ve Zeki Yıldız, Belediye Danışmanı İsmail Doğan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Mehmet Top ve Yrd. Doç. Yalçın Karaca, Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu katıldı. Yrd. Doç. Mehmet Top, 22 yıldır Hoşap Kalesi’nde çalışma yürütürken, Yrd. Doç. Yalçın Karaca ise 23 yıldır bölgedeki Ermeni mimarisi üzerine çalışmalarını yürütüyor. Kendi alanında tek olan Karaca, bölgede gidilmedik yer bırakmadığını belirtti. Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu da 25 yıldan bu yana Çavuştepe’de arkeolojik çalışmalar yürütüyor. Kendi alanlarında çok sayıda makaleleri bulunan öğretim görevlileri, 20 yıla aşkın bir süredir bölgede çalışma yürütmelerine rağmen ilk kez bir belediye başkanının yöredeki tarihi doku ile ilgilendiğine tanık olduklarını belirterek, bugüne dek süregelen duyarsızlığa dikkat çekildi.
“TARİHİMİZ EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZDİR”
Sohbet ve görüş alışverişi şeklinde geçen buluşmada konuşan eş başkanlar Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, ilçedeki tarihi dokunun en büyük zenginlikleri olduğunu kaydederek, "Biz de bu zenginliğe sahip çıkmaya kararlıyız. Bunun için arayışlarımız sürüyor. Sizlerin çok değerli çalışmaları olduğunu duyduk. Bunun için sizlerle bir araya gelmeye, ortaklaşa yapabileceklerimizi konuşmaya geldik" dedi.
Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, ilçede bulunan tarihi eserler masaya yatırıldı ve yapılabileceklere ilişkin etraflıca tartışıldı. Bu gibi buluşmaların devamının getirilmesi gerektiğinin altı çizilirken, ilk etapta Hoşap Kalesi ve Çavuştepe’de çevre düzenlenmesi ve karşılama merkezlerinin kurulması için gerekli projelendirme ve çalışmaların yürütülmesinde hemfikir olundu.
Araçların Çavuştepe’ye çıkmasına adeta isyan eden Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Kale surlarının üzerine asfalt dökülmüş. Böyle bir şey olabilir mi? Biz surların üzerinden araçlarımızı geçiriyoruz! Buna bir an önce son verilmeli" dedi.
Programın devamı olarak ilçede bulunan belli tarihi mekanlarda eş başkanlar ve öğretim görevlilerinin ortaklaşa açıklama yaparak duyarlılık çağrısında bulunmaları kararlaştırıldı.