Hak-iş, Sudanlı Sendikacılarla Eğitim Seminerinde Buluştu
HAK-İŞ ile Sudan İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (SWTFU) ikili işbirliği anlaşması çerçevesinde eğitim seminerinde biraraya geldi.
Emek Konukevi’nde 3 gün sürecek olan eğitim seminerlerine, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil Aydarous katıldı.
Seminerde bir konuşma yapan HAK-İŞ Başkanı Arslan “Bu toplantının hem iki ülke çalışanları için hem de bütün emek hareketi için hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum. HAK-İŞ kapasitesini ve imkanlarını zorlayarak yeryüzünün bütün mazlumlarına ulaşmaya çalışmaktadır. Somali’de yaşanan kıtlığın ve onun getirdiği açlığa karşı HAK-İŞ mensupları ciddi bir dayanışma içerisine girmiştir. Bir taraftan Sudanlı kardeşlerimizin bize verdiği destekten yola çıkarak Afrikalı sendikalarla ikili işbirliği anlaşmalarımızı geliştiriyoruz” ifadesini kullandı.
Kendilerinden Balkanlarda bir eğitim merkezi yapmalarının istendiğini kaydeden Arslan, “Sudan’daki emek hareketi, işçi hareketi, siyaset üzerinde, yönetim üzerinde, devlet kademeleri üzerinde etkin ve belirleyici bir role sahiptir. Sudan’lı kardeşlerimiz bizden gıda ve tarım gibi konularda yardım istiyorlar. Bizimde oradaki sendikalardan istifade etmemiz gerekiyor” diye konuştu.
“DÜNYANIN HER YERİNDE OLMAK GİBİ BİR MECBURİYETİMİZ VAR”
HAK-İŞ’in Türkiye içine hapsedilecek bir misyonu haketmediğini ifade eden Arslan, “HAK-İŞ’in ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün sorunlarına ait söylecek sözü, ortaya koyacak faaliyetleri var. O yüzden biz de HAK-İŞ’i küresel bir güç olarak dünya sendikal hareketine armağan etmemiz gerekiyor. Bizim dünyanın her yerinde olmak gibi bir mecburiyetimiz var. Her yerinde olabilmek için de uluslararası ilişkilerimizi daha da geliştirip, güçlendirmemiz gerekiyor. Misyonumuz bu. Bunu ne ölçüde başarırsak o ölçüde hem ülkemize hem de insanlığa hizmet etmiş oluruz” dedi.
Arslan, Sudan üzerinde uygulanan baskıları kınadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Sudan’ı parçalamak için yapılan girişimler ne yazık ki hala devam ediyor. Sudan ikiye böünmesine rağmen Darfur’u da koparmak için yeni bir takım uluslararası güçlerin tezgahları olduğunu biliyoruz. Ne yazık ki emperyalist güçlerin Afrika’ya bakışı, Afrika’lıların da ifade ettiği gibi “Bize İncil’i verdiler. Ama bizim bütün kaynaklarımızı sömürdüler” şeklindedir.”
Arslan konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz HAK-İŞ olarak Afrikaya şöyle bakıyoruz; Afrika öncelikli olarak Afrika’lılarındır. Bizim görevimiz ne ? Afrika’lılarla beraber birlikte geleceği inşa etmek. Kendi ülkemizin sorunlarıyla kendimizi sınırlandıramayız. Biz evrensel bir misyonu temsil ediyoruz. Sudanlı kardeşlerimizin HAK-İŞ ile yapacağı faaliyetlerde iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek bir misyonu da taşıyacağız. Bu misyonu da yerine getirmeye çalışacağız.”
“HAK-İŞ İLE EKONOMİK ANLAMDA İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Eğitim seminerlerinin ilk gününde konuşan Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWFTU) Genel Başkan Yardımcısı Ahmed El Kamil Aydarous, Sudan-Türkiye arasındaki sendikal hareketin bağımsız olduğunu dile getirerek, “Şimdiye kadar yaptığımız toplantılara çok sayıda HAK-İŞ sendikasından kişiler katıldı. HAK-İŞ ile son derece seçkin ilişkilere sahibiz. Ayrıca bölgesel ve uluslararası birçok sendikayla da işbirliği içerisindeyiz. Biz Sudan olarak bir takım baskılara maruz kalmaktayız. Örneğin, bizlere ambargo uygulanıyor. Bunu biz İslamiyet’e yapılan baskı olarak görmekteyiz. Ancak Sudan bunların altından kalkacaktır. Biz HAK-İŞ ile ilişkilerimizi geliştirmek arzusundayız. Ayrıca HAK-İŞ ile ekonomik anlamda işbirliği de yapmak istiyoruz” diye konuştu.