Hakimler Ve Savcılar Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Hakimler Ve Savcılar Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi

Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can ve Isparta Milletvekili Recep Özel ile 52 arkadaşı, 14 Ekim 2014 tarihinde, 35 maddeden oluşan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sundu.
Bu teklif, kamuoyunda “Güvenlik Paketi” olarak adlandırılan ve Meclise sunulması beklenen düzenlemeleri içeriyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan, kamuoyunda “Güvenlik Paketi” olarak bilinen çalışma, henüz kamuoyuyla paylaşılmadı ve TBMM’ye sunulmadı.
Yargının etkin ve verimli bir şekilde işlemesine yönelik hükümleri içeren teklif, hakim ve savcıların özlük haklarında iyileştirmeler öngörüyor. Meclis Adalet Komisyonu’nun 2/2397 esas sırasına kaydedilen teklif, TBMM’nin internet sitesinde yayımlanmak suretiyle kamuoyuyla paylaşıldı ancak henüz Meclis İhtisas Komisyonu’nda görüşülmedi.
Teklifle; 1512 sayılı Noterlik Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2797 sayılı Yargıtay Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2992 sayılı Adalet Bakanlığı Teşkilat Kanunu, 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5320 sayılı CMK’nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinde değişiklik öngörülüyor.
Teklifte öngörülen düzenlemeler şunları içeriyor:
NOTERLİK KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Müfettiş tarafından, denetlenemediği için hal kağıdı düzenlenememiş ve bu sebeple süresinde terfi edememiş noterler hakkında Cumhuriyet savcısı tarafından tanzim edilen son teftiş raporu esas alınarak terfi etme imkanı getirilmektedir.
Boşalan, açılan veya dördüncü sınıftan üçüncü sınıfa geçirilen noterliklerin birden fazla şehirde çıkan gazetede ilanına yönelik uygulamadan vazgeçilerek ilanın sadece Resmi Gazete’de yapılması öngörülmektedir.
Kıdemleri eşit olan noterlerin ataması yapılırken, yabancı dil, doktora yapmış olma ve hukuk fakültesi mezuniyet tarihi gibi kriterlerin değerlendirilmesinden vazgeçilerek Adalet Bakanlığınca verilen noterlik belge sıra numarası önce olanın tercih edilmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
Noterlik Kanununda öngörülen işlemlerin elektronik ortamda güvenli elektronik imza kullanılarak yapılabilmesine yönelik çerçeve düzenleme yapılmaktadır.
YÜKSEKÖĞRETİM KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
İdari yargıda beş yıl süreyle görev yapmış hakim ve savcılar ile Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş Danıştay üyelerinden hukuk fakültesi mezunu olmayanlara talepleri halinde hukuk fakültelerine sınavsız yerleştirilme imkanı getirilmektedir.
YARGITAY KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Yargıtay tetkik hakimliğine yapılacak atamaların, Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunun görüşü alınmaksızın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından yapılması, sağlanmaktadır.
Yargıtay Kanununun “Adli Yılın Açılışı” başlıklı 59’uncu maddesi yürürlükten kaldırılmaktadır.
HAKİMLER VE SAVCILAR KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Kıdem ve unvanına bakılmaksızın tüm hakim ve savcılara Bin 155 Türk Lirası aylık ek tazminat getirilmektedir.
Hakim ve savcılar hakkında verilen uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları için doğrudan af getirilmekte; derece yükselmesinin durdurulması ve yer değiştirme cezaları için ise HSYK Genel Kuruluna başvuru imkanı getirilmektedir.
Hakim ve savcıların kimlik kartlarının resmi kimlik olarak kabul edilmesi sağlanmaktadır.
Hakim ve savcıların uygun şartlarda ithal ve yerli zati silah edinebilmelerine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
ADALET BAKANLIĞI TEŞKİLAT KANUNU’NDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Adalet Bakanlığı yurtdışı teşkilatı kurulmaktadır.
TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Akademide ders vermekle görevlendirilenlerin ders verdikleri günlerde izinli sayılmaları ve böylece hakim ve savcı adayları ile hakim ve savcılara verilen eğitimin kalitesinin artırılması öngörülmektedir.
TÜRK CEZA KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Tehdit suçunun yönelik olduğu değerler nedeniyle cezada ortaya çıkan farklılık kaldırılmakta, hakimin takdir hakkı genişletilerek ceza adaletinin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Arama müessesesinin işlerliğini artırmak amacıyla bu müessese bakımından aranan “somut delillere dayalı kuvvetli şüphe” kriteri “makul şüphe” şeklinde değiştirilmektedir.
Taşınmaz hak ve alacaklara el koyma tedbirinin anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı işlenen suçlar bakımından da uygulanması sağlanmaktadır.
HTS raporunun istenmesi biçiminde ifade edilen “iletişimin tespiti” (arama-aranma, mesaj alma-mesaj atma trafiği) müessesesi “iletişimin dinlenmesi” müessesesinden ayrılarak müstakilen düzenlenmekte ve iletişimin tespiti kararının, soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi, kovuşturma aşamasında ise yargılamayı yapan mahkeme tarafından verilmesi öngörülmektedir. İletişimin dinlenmesi müessesesinin uygulanabileceği süre bakımından ise herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır.
İletişimin dinlenmesi tedbirinin uygulanacağı katalog suçlar listesinde yer almayan ancak nitelikleri gereği örgütlü olarak işlenen “Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar” ve “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” kataloğa eklenmektedir.
Gizli soruşturmacı görevlendirilmesi ile teknik araçlarla izleme tedbirlerinin uygulanabileceği kataloğa “Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar” ve “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” eklenmektedir.
Müdafiin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek nitelikte ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla bu yetkinin kısıtlanabilmesi yönünde düzenleme yapılmaktadır.
Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlarda, soruşturmanın hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak bakımından Cumhuriyet savcısının soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hakiminden de karar alabilmesi imkanı getirilmektedir.
CMK’NIN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Cumhuriyet savcılarının soruşturma işlemlerini daha etkin ve süratli bir şekilde yerine getirebilmelerini temin etmek amacıyla, 1 Eylül 2019 tarihine kadar asliye ceza mahkemelerindeki duruşmalara katılmamaları hükme bağlanmaktadır.
HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU KANUNUNDA YAPILAN DÜZENLEMELER
Türkiye Adalet Akademisi tarafından meslek içi eğitim programlarına katılmasına karar verilen hakim ve savcılara ilişkin iş ve işlemlerin HSYK Genel Sekreterliği tarafından yürütülmesine yönelik düzenleme yapılmaktadır.
375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE YAPILAN DÜZENLEMELER
Adalet Bakanlığı Bakanlık Yüksek Müşavirlerinin özlük haklarına yönelik düzenleme yapılmaktadır.