Hakkari’de Tarihi Medrese Muamması

Hakkari’de Tarihi Medrese Muamması

Hakkari’de müzeye dönüştürülmesi beklenen tarihi Meydan Medresesi’nin ne olarak kullanılacağı tam bir muammaya dönüştü.
Hakkari’nin Osmanlı idaresine girmesiyle birlikte yerel Hakkari beylerinden İbrahim Bey tarafından 1701 yılında Biçer Mahallesi’nde yaptırılan ve kentin sembolü haline gelen iki katlı, dikdörtgen planlı tarihi Meydan Medresesi’nin akıbeti belirsizliğini koruyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hakkari Valiliği’nin işbirliğiyle 2006 yılı Mayıs ayında restore çalışmaları başlatılan medresede incelemelerde bulunan dönemin Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, ildeki tarihi eserler ile kültürel değerlerin medresede sergileneceği müjdesini vermişti. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Diyarbakır Roleve ve Anıtlar Müdürlüğü’nden görevlendirilen bir mimar, bakanlık tarafından hazırlanan ’Yöresel Kültür Değerlerinin Teşhir ve Tanzimi’ projesi kapsamında medresede çalışmalarda bulunmuştu. Cumhuriyet döneminde bir süre cezaevi olarak da kullanılan tarihi Meydan Medresesi’nin restore çalışmalarının bitmesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredileceği ifade edilmişti. Ancak tarihi Meydan Medresesi’nin müze yapılıp yapılmayacağı belirsizliğini koruyor.
TARİHİ MEYDAN MEDRESESİ MÜZE İÇİN UYGUN GÖRÜLMEDİ
Hakkari İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Meydan Medresesi’ni müzeye dönüştürmek için çalışmaların yapıldığını ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının medresenin müze yapılmasının uygun olmadığı raporu üzerine restore çalışmalarının durdurulduğunu belirttiler. Yetkililer, tarihi medresenin yaklaşık iki ay önce Hakkari Üniversitesi’ne devredildiğini ileri sürdüler.
Hakkari Üniversitesi yetkilileri ise, tarihi Meydan Medresesi’nin üniversiteye devredilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne resmi yazı gönderildiğini ancak halen bir cevap gelmediğini açıkladılar.
Hakkarili vatandaşlar, kentin sembolü haline gelen Meydan Medresesi’nin müze olarak kullanılacağı müjdesine sevindiklerini ancak yıllardır hiçbir gelişmenin yaşanmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını belirttiler. Türkiye’nin birçok ilinde müze bulunmasına rağmen Hakkari’de bulunmadığını ifade eden vatandaşlar, yörede çıkartılan tarihi eserlerin başka ilde sergilenmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söylediler.