Halk Ekmek’ten Filipinlilere Simit Dersi
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Filipinli Pişirme Derneği görevlilerini ağırladı. Örnek üretim yeri olarak fabrikayı ziyaret eden Filipinli konukların, ekmek üretimi konusunda yetkililerden bilgi aldıktan sonra üretim aşamasındaki simitlere şekil vermeye çalışmaları komik görüntülere sahne oldu.
Orta Anadolu İhracatçılar Birliği bünyesindeki Un ve Unlu Mamuller Tanıtım Grubu’nun davetlisi olarak Ankara’ya gelen Filipinler Pişirme Derneği (Pilippine Society of Baking) görevlilerinden Carla Leopoloo Vaalancia ve Catherina Go Blas-Yu isimli gıda danışmanları, çeşitli inceleme ve araştırmalarda bulunmak üzere Halk Ekmek Fabrikası’nı ziyaret etti. Örnek üretim yeri olarak Ankara Halk Ekmek Fabrikası’nı ziyaret eden konuklara, üretim kısmında hamur aşamasından pişmesine kadar olan süreç anlatıldı. Un kalitesi, doğal, sağlıklı ekmek üretimi konusunda detaylı bilgiler alarak kendi ülkelerinde daha profesyonel biçimde üretim yapabilmek için teorik ve pratik bilgi alışverişinin yapıldığı ziyarette gezilen bölümlerde uygulamalı üretime de katılan konuklar, Halk Ekmek Fabrikası tarafından üretimi yapılan Ankara simidine ilişkin de bilgiler aldılar. Konukların üretime katılarak simide şekil vermeye çalışmaları komik anlara sahne oldu.
İncelemeler sonrası Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar’ı ziyaret eden konuklar, kendi elleri ile yaptıkları simit ve poğaçaları da birlikte tattılar.
“ZİYARET İKİ ÜLKE ARASINDA GIDA KÖPRÜSÜ OLACAK”
Ziyaretle ilgili değerlendirmede bulunan İlkbahar, “Üretimde insan sağlığını esas alan fabrikamız, hem ekmek üretmekte hem de bir endüstri gibi öncülük yapmaktadır. Fabrikamızı ziyaret eden Filipinli heyete sağlıklı ve doğal ürünlerin insan sağlığı için önemini anlattık” dedi.
Son yıllarda dünyada en fazla buğday ihraç eden ülkeler arasında Türkiye’nin birinci olduğunu ve Filipin’e un ihraç edildiğini anlatan İlkbahar, “Un ihracatı konusunda büyük bir pazarımız olan Filipinlilere geleneksel ekmek çeşitlerimizi teker teker gösterdik. Yerli buğdaylarımızın ve onun ürünü olan ekmeklerin ne kadar önemli, kaliteli ve sağlıklı olduğunu uygulamalı olarak gelen heyete anlattık. Bu çalışmamız hem gıda hem de kültür köprüsü olacaktır. Dünyaya ünü hızla yayılan Türkiye’nin Filipin halkı ile de buğday ve un konusunda çok başarılı çalışmaları olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Filipinli heyet ise, bu inceleme ve gezilerden çok memnun kalarak mutlu ayrıldıklarını, ülkelerinde dernekleri aracılığı ile bu pratik ve teorik bilgileri fırıncılara ve ilgili kuruluşlara aktaracaklarını ifade ettiler.