Halk, "halkın Katılımı Toplantısı"nı Protesto Etti

Halk, "halkın Katılımı Toplantısı"nı Protesto Etti

Mersin’in Bozyazı ilçesi Gözce Mahallesi’nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılan ‘Halkın Katılımı Toplantısı’nı protesto eden vatandaşlar toplantı salonunu terk etti.
Akdeniz Katı Atık Birliği tarafından Bozyazı İlçesinin Gözce Mahallesi Dere Boyu mevkiinde yapılması kararlaştırılan Katı Atık Bertaraf Tesisi için başlatılan ÇED süreci kapsamında, ÇED Raporu’nu hazırlayan kuruluş MİMKO AŞ tarafından Gözce İlköğretim Okulu’nda jandarmanın aldığı güvenlik önlemleri altında ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapıldı. Toplantıya, eski Tekeli Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yabalak, Tekeli Mahallesi Muhtarı Süleyman Fidan, Gözce Mahallesi Muhtarı Abdil Ezinebik, Gözsüzce Mahallesi Muhtarı Ahmet Yıldız, Tekeli Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Durmuş Ali Akdemirci, MİMKO A.Ş. ÇED Uzmanı B. Suat Tüylüoğlu, Mersin İl Çevre Müdürlüğünden Gözlemci Remzi Erol ile Çetin Öztepe ve vatandaşlar katıldı.
Sakin başlayan toplantıda tesisle ilgili bilgi veren ÇED Uzmanı Suat Tüylüoğlu, Katı Atık Bertaraf Tesisi’nin Avrupa Birliği tarafından verilecek olan 30 milyon euro ile yapılacağını ve Avrupa standartlarına uygun olacağını söyledi. Tesisin çevreye herhangi bir zararı olmayacağını belirten Tüylüoğlu, tesiste Bozyazı, Anamur ve Aydıncık ilçelerinin çöplerinin bertaraf edileceğini, tesisin 30 yıllık ihtiyacı karşılayacağını slayt gösterisi ile anlattığı sırada bir grup vatandaş, “Sürekli olarak tesisin yararlarını anlatıyorsunuz? Bunun çevreye verdiği hiçbir zarar yok mu? Neden ondan bahsetmiyorsunuz? Bu tesisi mahallemizde istemiyoruz. Akdeniz’in mavisini, doğanın yeşilini yok edeceksiniz. Bizi cinayete ortak edemezsiniz” diyerek alkış ve sloganlarla toplantı salonunu terk etti.
Vatandaşların toplantı salonunu terk etmesinin ardından muhtarlar, toplantı öncesi katılımcıların imzaladığı çizelgeyi ÇED Uzmanı Tüylüoğlu’ndan alarak, “Biz katılım imzalarımızı geri çekiyoruz” dedi. Tüylüoğlu’nun, “İmza çizelgesini almanızın bir anlamı yok. Katılımcılardan, ‘Biz buraya bu tesisi istemiyoruz’ diye imza toplayın, ben dosyama koyarak bunu gerekli yerlere ileteyim” demesinin ardından toplantıya katılan vatandaşlar tesisi mahallelerinde istemediklerine dair imzayı toplayarak ÇED Uzmanı Tüylüoğlu’na verdi.
Eski Tekeli Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Yabalak, belediyelik oldukları dönemde başkan olarak Akdeniz Katı Atık Birliği toplantısında da tesisin bu bölgeye kurulmasına karşı çıktığını, bölgenin doğal yapısının bozulacağını, yöre insanlarının buna tepki göstereceğini dile getirdiğini, bugün de karşı olduğunu söyledi. Yabalak, “Tesisin kurulacağı Dere Boyu mevkiinden içme suyumuz gelmekte. Atığın pis suları dere suyuna karıştığı zaman denize akacak, akış alanındaki arazilerde kirlenme meydana gelecektir. Mahallemiz turizme açık bir alan, birçok siteler bulunmakta. Tesis ne kadar güvenli olursa olsun, turizmci burada tesisin olduğunu öğrendiği zaman gelmez. Başka alanlara yapılmasını istiyoruz” dedi.
Tekeli, Gözce ve Gözsüzce Mahallesi Muhtarları da Bozyazı Kaymakamlığı toplantı salonunda yapılan birinci toplantıda, toplantı için yeterli duyurunun yapılmadığını, toplantıya yöre halkı adına katıldıklarını ve tesisin Dere Boyu mevkiine yapılmasına karşı olduklarını, yapılacak olan ikinci toplantının duyurusunun yeterli şekilde yapılmasını ÇED Uzmanından istediklerini ancak buna rağmen, yeterli duyurunun yapılmadığını, muhtarlık olarak duyuruyu kendi imkanları ile yaptıklarını, yayla zamanı olması nedeniyle yöre halkının çoğunun yaylada olduğunu, buradaki katılımcılar gibi yayladaki vatandaşların da tesisin bu bölgede yapılmasına karşı olduklarını dile getirdi. Muhtarlar, “Birinci toplantıya katılmayan Bozyazı, Aydıncık ve Anamur Belediye Başkanları bu toplantıya da katılmadı. Biz başkanların da burada olmasını isterdik. Sorularımızın cevaplarını başkanların vermesini isterdik. Anamur’a veya Aydıncık’a neden bu tesis kurulmuyor? Bozyazı, Anamur ve Aydıncık’ın çöp deposu olmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Gözce Mahallesi Muhtarı Abdil Ezinebik, mahallelerine Mersin-Antalya yol yapımı için taş ocağı kurulması sırasında uzmanların ÇED bilgilendirme toplantısında taş ocağının çevreye hiçbir zararının olmayacağını söylediklerini ancak taş ocağının bulunduğu bölgenin bugün tarım yapılamaz duruma gelindiğini, bir sefer hata yaptıklarını, ikinci bir sefer hata yapmak istemediklerini, bu nedenle tesisin kendi mahallelerine yapılmasına karşı olduklarını belirtti. Ezinebik, “Her tarafı toz kapladı. Narenciye öldü, tarım yapamaz hale geldik. İşin kötü tarafı sağlığımızdan olduk. Ocak faaliyete geçtiğinden beri mahallemizde hasta sayısında artış var. Havadan toz soluyoruz. Bu sorunla uğraşırken ikinci bir sorunla karşılaşmak istemiyoruz” diye konuştu.
Muhtar Ezinebik’in konuşmasını dinleyen Mersin İl Çevre Müdürlüğü Gözlemcisi Remzi Erol, kendilerine bu konuda herhangi bir yazılı şikayet gelmediğini, şimdi muhtardan duyduğunu, taş ocağına giderek inceleme yapacağını ve gördüklerini yetkili yerlere ileteceğini ancak yasal bir işlem yapılabilmesi için muhtardan bir dilekçe ile resmi kanallardan başvuru yapmasını istedi.
Tekeli, Gözsüzce ve Gözce Mahallelerinde yaşayan insanların ana geçim kaynağının tarım olduğunu, seralarda başta muz olmak üzere salatalık, biber, patlıcan, domates gibi sebzeleri yetiştirerek ülkenin birçok bölgesine ve dünyada bazı ülkelere komisyoncular vasıtasıyla sattıklarını, tesisin buraya kurulması halinde ürettiklerine alıcı bulmakta zorlanacaklarını ifade eden vatandaşlar, “Bizim bütün korkumuz sularımızın kirlenmesidir. Bölgenin arazi yapısı 1. sınıf ve 2. sınıf tarım arazisi tanımına uymaktadır. Tarımsal sulama kaynağı olan Karapınar su kaynağının planlanan tesise yakın olmasından dolayı etkileneceği ve seralardaki ürünlerin bunlardan zarar göreceği açıktır. Biz tesise asla karşı değiliz. Mutlaka devletimiz ihtiyaç olan yere bu tesisi yapacaktır fakat mahallemiz de istemiyoruz. Gözce-Aydıncık arası ya da Anamur Kaledran-Radar arasında daha uygun bir alana yapılabileceği kanısındayız” şeklinde konuştu.
Bozyazı İlçe Jandarma Komutanlığının almış olduğu güvenlik önlemleri neticesinde herhangi bir olay olmadan toplantı sona erdi. Toplantı sonrası ÇED Uzmanı Tüylüoğlu, tesisin bu yörede yapılmaması yönünde toplanan imzaları rapor halinde ilgili yerlere ileteceğini, üçüncü bir toplantının yapılmayacağını, artık ilgili yerlerin vereceği kararın bekleneceğini söyledi.