“hamilelikte Şeker Yüklemesi Zararlı Değil”

“hamilelikte Şeker Yüklemesi Zararlı Değil”

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Emre Canverenler, hamilelikte şeker yüklemesinin zararlı olmadığını ifade etti.
Dr. Emre Canverenler yaptığı açıklamada, “Öncelikle şeker yüklemesi gebelerde rutin 24. haftada istediğimiz bir uygulamadır. Hastalara 50-75 ya da 100 gr yükleme şeklinde şeker yüklemesi yapıyoruz. 50 gr yüklemede açlık aranmaz hasta tok gelse de yapılabilir ancak hasta aç ise 75 gr yükleme ile tanıyı koyabiliyoruz. 50 gr yükleme yaptığımız hastalarda eğer 140’ın üzerinde kan şekeri görüyorsak 1. saatte yine hastanın aç gelip 100 gr şeker yüklemesi yapılması gerektiğini hastalara söylüyoruz” dedi.
“Şeker yüklemesinden neden sakınılıyor, zararları nelerdir?” sorusuna ise Canverenler, “Yanlış bilgilendirmeler var. Evet, özellikle internette, medyada gördüğümüz ünlü isimler insanları yanlış yönlendirebiliyorlar. Gebelikte şeker yüklemesinin anneye ve bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine ben şunu söylüyorum: Yapılmaması zararlıdır. Çünkü gebelikte şeker hastalığı, şeker hastalığına yatkınlığı olan kişilerin şeker hastalığı oluşması ile oluşuyor. Gebelik şeker hastalığını ortaya çıkartıyor. Yatkınlığı olan insanlarda şeker hastalığı görülüyor, şeker hastalığı olan kişilerde bu durum daha da ağırlaşıyor. Biz gebelikte şeker hastalığını yakalayamazsak annenin yüksek şekeri plasenta aracılığı ile geçerek çocuğun iri olmasına, suyunun fazla neden oluyor buda normal doğum düşünen hastalarda omuz takılması dediğimiz başın doğduktan sonra gövdenin doğmaması ve çocuğun özellikle kola giden sinirlerinde hasarlanmalar ortaya çıkartarak çocukta belki kalıcı problemlere yol açabiliyor. Aynı zamanda gebelikte şeker hastalığı tahmin edilemeyen anne karnında gebelik kayıplarına yol açabiliyor. O açıdan bizim şeker hastası tanısı koyduğumuz hastaları daha sık takip etmek isteriz. Biz tabi toplumdaki kişilere, hastalara, gebelerimize şeker yüklemesinin tehlikeli olmadığını anlatıyoruz ama yine de yanlış bilinen bir algı var. Zaten burada hastanın içtiği şey günlük aldığı şekerden hiçbir farkı olmayan glikoz alıyor. Miktar olarak öyle korkulacak bir şey değil, herhangi bir sıkıntı oluşturmaz. O açıdan gebelerimiz korkmasın, güvenli bir şeker yüklemenizi yapalım ve hastalarda şeker hastalığının olmadığını bilirsek hem hasta hem de biz takipte daha sağlıklı bir biçimde ilerleyebiliriz” açıklamasında bulundu.