Hanefi Bostan: “memur Ve Öğretmen Çocuklarina Burs Alma Hakkı Tanınmalı”
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Memur ve öğretmen çocuklarına burs alma hakkı tanınmalı” dedi.
Bostan yaptığı açıklamada, “Sendikamıza ulaşan şikayetlerden anlaşıldığına göre; memur, öğretmen, hemşire, daha doğrusu kamu çalışanlarının tamamına yakınının lise ve üniversitelerde okuyan çocuklarına yurt çıkmadığı gibi bu durumdaki öğrencilere devlet bursu da verilmemektedir. Ayrıca memur ve öğretmen çocukları parasız yatılılık hakkından da yararlanamamaktadır. Nedenini sorduğumuzda memurların ve öğretmenlerin maaşlarının daha doğrusu yıllık gelirlerinin standartların üzerinde olması gösterilmektedir” dedi.
Kılavuz’daki mevzuata değinen Bostan, şunları kaydetti: “Nitekim son olarak 10.03.2014 tarihinde yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı 2014 Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Başvuru ve Uygulama e-Kılavuzu’nda maddi imkanlardan yoksun bulunmak bu sınava başvurmanın şartlarından biridir. Kılavuzda; ’Maddi imkanlardan yoksun bulunmak (Bunun için ailenin 2013 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2014 Mali Yılı için tespit edilen 6.150,00 TL’yi (altı bin yüz elli) geçmemesi gerekir’ şeklinde tarif edilmektedir. Buna göre kontenjan ayrılmasına rağmen öğretmen çocuklarının büyük bir çoğunluğu ve memur çocuklarının tamamına yakını bu sınava başvuramamaktadır.”
Bostan, “2014 yılı itibarı ile ortalama memur maaşı 2.185,30 TL’dir. Eşi çalışmayan ve ortalama memur maaşı alan bir memurun yıllık geliri 26.223,6 TL’ye tekabül etmektedir. İki çocuktan oluşan dört kişilik bir memur ailesinde fert başına yıllık 6.556 TL gelir düştüğünden bu ailenin çocukları Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına başvuru yapamamaktadır. Aynı şekilde öğretmen, hemşire ve öğretim üyelerinin çocukları da bu sınavlara kabul edilmemektedir” diye konuştu.
Yoksulluk sınırına dikkat çeken Bostan, “Türkiye Kamu-Sen ARGE Merkezinin Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) aldığı Kasım 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2.029,68 TL olarak hesaplanırken, insanca bir hayat için gerekli en düşük gelir olarak tanımlanan dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 4110 Lira olarak belirlendi. 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı 945,39 TL oldu. Bu durumda ortalama 2.185,3 lira maaş alan bir memur, maaşının yüzde 43,26’sını yalnızca ailesinin gıda harcamaları için ayırmak zorundadır. TÜİK verilerinde bulunan kira gideri (yaklaşık 620 TL) ise memurun ortalama maaşının yüzde 28,28’ine denk düşmektedir” dedi.
Bostan, “Böylece bir memur, ortalama maaşının yüzde 71,5’ini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorundadır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 28,5’i kalmaktadır. Başka bir ifade ile memur ailesinin bir aylık ulaşım, ısınma, haberleşme, temizlik gibi zorunlu ihtiyaçları için elinde 622,81 lira kaldığı ortaya çıkmaktadır. Böyle durumda olan bir kamu çalışanı üniversitede okuyan çocuğuna nasıl ve nereden para gönderecektir?” şeklinde konuştu.
Memur ve öğretmen çocuklarına burs alma hakkı tanınması gerektiğini söyleyen Bostan, “Burs verilmeyen ve devlet yurduna kabul edilmeyen memur, öğretmen, hemşire, öğretim üyesi çocukları ne yapacaktır? Böyle bir çelişki ve garabet olabilir mi? Serbest meslek sahibi olan eczacı, kuyumcu ve diğer esnaf çocuklarına burs ve yurt çıkarken; memur ve öğretmen çocuklarına yurt çıkmaması ve bunlara burs verilmemesi büyük bir haksızlık ve adaletsizlik örneği değil mi? Üniversitede okuyup devlet yurdunda kalamayan ve burs verilmeyen bir öğrencinin ailesine aylık yükü en az 700-1000 TL’dir. Ortalama memur maaşı alan bir memurun ve öğretmenin bu parayı karşılaması mümkün değildir. Geçinmek için ölüm kalım savaşı veren memur ve öğretmenlere üstüne üstlük bu haksızlık reva görülmemelidir. Bir an önce memur ve öğretmen çocuklarına burs alma hakkı tanınmalı ve devlet yurtlarında barınma imkanı sağlanmalıdır” dedi.