Havalimanında Mahsur Kalan Turistler

Havalimanında Mahsur Kalan Turistler

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, 44 Rus turistin havalimanında mahsur kalmasının kendileri ile alakalı olmadığını belirterek, "Abartılacak bir durum değil. Avrupa’nın pek çok havalimanında yatanları kalkanları görürseniz, bunlar aslında mikro şeyler olarak kalır. Bizim misafirperverliğimize gölge düşürecek bir durum değil" dedi.
Rusya'da faaliyet gösteren ve üç ay önce kurulan Labirint Tour'un iflas etmesi sonucu Türkiye'ye tatile gelen 44 Rus turist Antalya Havalimanı'nda mahsur kaldı. Turizmden sorumlu Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, başlangıçta tur şirketinin iflas edeceği yönünde zayıflama sinyali verdiğini belirterek, Alba Tur’un yetkilisi 1 hafta önce Rusya’da görüşmeler yaptığını dile getirdi. Yüksel, sorunun Türkiye ile değil Rusya kaynaklı olduğunu kaydetti.
Rusya’da iflas eden tur operatörünün Türkiye’de anlaşmalı olduğu iki şirket olduğunu ifade eden Yüksel, şöyle konuştu: "Hazırlıklarını yaptılar ama hafta sonu 40-50 kişilik bir grup, iflas eden Rus tur operatörünün bağlantılı olduğu yine Rus firması, ‘Ben taşımıyorum’ deyince o grup çocuklarıyla birlikte birkaç saat kaldı. Ama abarttıkları kadar bir sıkıntı olmadı. Arkadaşlarımız bütün ihtiyaçlarıyla ilgilendi. Onlar yine de işi şova kaçırmak için para toplamışlar. Sonuçta bu anlaşmalı şirketlerden Coral, otelde konaklama süresi dolanları, kendi bünyelerinde konaklamaya devam ettiler. Odeon’da anlaşmalı olduğu uçaklarla da onları uçurdu. Boş yer olduğu sürece uçurmaya devam etti."
"BİN TURİSTİ MAĞDUR ETMEDEN GÖNDERECEĞİZ"
Antalya’da, ‘Paran yok, seni dışarıya bırakıyoruz’ gibi turizm felsefesinin olmadığını dile getiren Yüksel, şunları söyledi: "Alba küçük bir firma olmasına rağmen bunu yaptı. Kendi sorumluluğunda olan turistleri anlaşmalı olduğu başka bir firma ile uçurdu. Şu an önümüzde 1000 kadar grup var. 1000 civarında yolcu var.Görüşmeler devam ediyor. Coral’da uçakta yer olduğu sürece paraları olsun olmasın hem otelde konaklama süresi onları konaklatacak hem de uçma sırası gelenleri uçuracağını söyledi. Bu tür aksaklıklar olabiliyor."
"ABARTIYORLAR, KİMSEYİ MAĞDUR ETMİYORUZ"
Türkiye’nin, bu gibi durumlardan kendisine pay çıkarması gerektiğinin altını çizen Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kültür ve Turizm Bakanlığımız mutlaka böylesi zamanlarda acil bizim müdahale etmemizi sağlayacak bir fon oluşturmalıdır. Seyahat sigortaları olsa bile 5-10 günlük bir sıkıntı olabiliyor. Biz bunları otelci arkadaşlarımızın, hava yolu firmalarının, tur operatörlerinin duyarlılıkları ile çözmeye çalışıyoruz. Bir kısmını rica ile çözüyoruz. Bir kısmı sosyal sorumluluk şeklinde çözülüyor. Abartılacak bir durum değil. Avrupa’nın pek çok havalimanında yatanları kalkanları görürseniz, bunlar aslında mikro şeyler olarak kalır.Bizim misafirperverliğimize herhangi bir gölge düşürecek durum değil. Bir kısmı o gün bir kısmı bugün gönderildi. Paket tur olduğu için yarında ertesi günde gidecekler. Aç susuz kalma gibi bir durumları yok. Abartıyorlar. Görevlilerimiz yemekleri ve içeceklerini veriyor. Kimseyi mağdur etmiyoruz."
"SEYAHAT SİGORTASI YAPTIRIMI"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, 2014 yılı Haziran ayı verilerine göre Antalya’ya gelen turistin yüzde 40’ını Rusların oluşturduğunu söyledi.
Rus turistlerin hava limanında kalmalarının sebebini tur firmasının batması olarak gösteren Budak, sözlerine şöyle devam etti: "Bugünkü mesele değil bu. Yıllardır bu tür olaylar yaşanıyor. İspanya’da ya da Yunanistan’da ya da İtalya’da bu gibi durumlar yaşanabilir. Ama asıl mesele buraya gelirken turistlerin kendi seyahat sigortalarını yaptırmaması olduğunu düşünüyorum. Eğer sigortaları olsaydı mutlaka bu mağduriyetin karşılığını alacaklardı. Bizim bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, bir takım yaptırımlarımızın olması gerekiyor. Valiliğimiz kalan turistlere gereken desteği veriyor. Ama oluşturulacak bir fonun sadece sektör mensupları ile oluşturulamaz. 12 milyon turist geliyor Antalya’ya. Bu tür olaylar münferit yaşanabilir. Ama bir kişi bile burada sıkıntı yaşıyorsa bizim ilgilenmemiz lazım.Tek taraflı özel sektörün bu işin altından kalkabilmesi söz konusu değil. Çözüm yolu turistlerin seyahat sigortalarının doğru yapılması ve bir de fon oluşturulması şeklinde sıralayabiliriz."