Her 3 Öğrenciden Birisi Çanakkale’yi Tercih Etti
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, en çok tercih edilen üniversitelerden birisi oldu.
2014 LYS sonuçlarına göre sınava giren her 3 öğrenciden 1’i tercih listesine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni (ÇOMÜ) yazdı. ÖSYM’ye göre, ÇOMÜ’nün 210 programını bu yıl tercih listelerine yazan öğrenci sayısı 293 bin 52 kişi oldu. Bu rakama yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler ile yabancı öğrenciler, yatay ve dikey geçiş öğrencileri dâhil edilmedi.
Tercih eden sayısının 300 bine yaklaşmasına rağmen bu öğrencilerden sadece 10 bin 419’u ÇOMÜ’ye yerleşebildi. Çanakkale’de okumak isteyen öğrencilerin yüzde 96,5’i bu isteğine kavuşamadı.
ÇOMÜ programları içinde en çok tercih edilenler ise, Sınıf Öğretmenliği (Eğitim Fakültesi), Okul Öncesi Öğretmenliği, Tıp Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İlahiyat Fakültesi, Hemşirelik, Uluslararası Ticaret, Lojistik ve İşletmecilik, İktisat, İşletme (Biga), Bilgisayar Prog. Uluslararası İlişkiler (Biga), Anestezi, Türk Dili ve Edebiyatı, Bankacılık ve Sigortacılık ve Grafik oldu.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, yerleştirme verilerinin kendilerini memnun ettiğini söyledi. Laçiner, “Bir üniversitenin başarısını ölçmede öğrenci ilgisi de önemli verilerden bir tanesidir. Bu yıl ilk yerleştirmede yerleşen oranı yüzde 97’ye kadar çıktı. Yabancı öğrenciler, dikey, yata geçişler de eklendiğinde yüzde 120 civarında bir doluluk oranıyla hizmet vermek durumunda kalıyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi son 3 yılda çok sayıda yeni fakülte, okul ve programın açılması, Hazırlık Okulu’nun devreye girmesiyle öğrenci sayısını 27 binden 46 bine kadar çıkardı. Buna rağmen okula olan ilginin artması sevindirici. Başka bir deyişle ÇOMÜ sadece nicel olarak değil, nitelik olarak da, tercih edilirlik yönünden de başarısını arttırarak sürdürüyor. Türkiye’de LYS’de tercih yapan her 3 öğrenciden 1’i Üniversitemizi tercih listesinden yazdı. Elbette bu da bir ölçüdür. Çanakkale bu sayede Türkiye’de en çok tercih edilen illerden biri haline geldi. Kontenjanımız 10 bin 900 değil de 100 bin 900 de olsaydı eminim dolardı. Herkes Çanakkale’de okumak istiyor. Bu başarıyı aynı zamanda kent ile uyumlu bir Üniversite idaresi olmasına da borçluyuz. Elbette Çanakkale’de de bazı öğrenci sorunları var. Ancak bu sorunlar diğer iller ile kıyaslandığında minimumda kalıyor. Üniversite’nin son 3 yılda sağladığı atak ile öğrenci Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde okuduğunu biliyor” dedi.