Hükümet Sözcüsü Arınç’tan Soruşturma Komisyonu’nun Aldığı Karara İlişkin Açıklama
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 4 eski Bakanla ilgili kurulan Soruşturma Komisyonu’nun aldığı kararı değerlendirerek, "Yolsuzluk ve yoksulluk konusunda çok başarılı olduk ki en son yüzde 52’yle çok başarılı olduk. Hiçbir iftira üzerimizde kalmadı, kara leke taşımadık" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın toplantısı düzenledi. Arınç, bu toplantının 2015 yılının ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olduğunu belirterek, "Toplantımızda Bakan arkadaşlarımızın yurtiçi gezileri, kongreye katılımlar, Sayın Başbakanımızın azınlık temsilcileri ile yaptığı toplantılar ve bu toplantıların zaman içinde devam edeceği konusunda bilgilendirme oldu. Bakan arkadaşlarımız da yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerini takdim ettiler. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracat değerlendirmesi ve teşvik sistemindeki düzenlemeler konusunda bilgi sundu. Geçtiğimiz ayın da enflasyon rakamları beklenenin çok altında kaldı, bu konudaki gelişmeler de Sayın Bakan tarafından sunum olarak yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik enerjisi arz güvenlik raporu konusunda bir rapor sundu. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır da kendi bakanlığı ile ilgili bilgilendirme yaptı" ifadelerini kullandı.
Kayıp astsubayın Türkiye’ye getirilmesini değerlendiren Arınç, "Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı sabah yaptığı açıklamayla konuyu gündeme getirmişti. Sayın Başbakanımız kendi Twitter hesabından açıklama yaparak adı geçen kıdemli Çavuş Özgür Örs’ün Türkiye’de bulunduğunu, getirildiğini, kıtasına teslim edildiğini müjde olarak ifade ettiler. Ben de kendisine geçmiş olsun diliyor. Kıdemli Çavuş Özgür Örs’ün tekrar kısa bir süre içinde Türkiye’ye döndürülmesinden büyük sevinç duyduğumuzu ifade ediyorum" açıklamasında bulundu.
Arınç, konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Kayıp astsubayın kimler tarafından kaçırıldığına ilişkin bir soruya Arınç, "Olayın hikayesi konusunda bilgilerimizi şimdi paylaşmıyoruz. Kendisinden haber alınamayan piyade kıdemli çavuş Özgür Örs’ü buldu, getirdi. Elbette bir soruşturma yapılacaktır, kendisinin vereceği bilgiler dahilinde. Bu irtibat kesilme olayının nasıl cereyan ettiğini hep beraber öğrenmiş olacağız" karşılığını verdi.
Bir gazetecinin, "TSK ve hükümet arasındaki ilişkiye ilişkin Hüseyin Yayman’ın kaleme aldığı bir yazı vardı. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz" sorusuna Arınç, "Kesinlikle böyle birşey yok. Orada bahsedilen tarih Haziran 2014 tarihidir. Bu tarihlerde 49 konsolosluk görevlimiz IŞİD tarafından alıkonulmuştur. 3 ay sonra biz konsolosluk görevlilerimize kavuşmuş olduk. IŞİD’in elindeyken, Türkiye’nin IŞİD’e bakış açısıyla ilgili çok şeyler söylendi. Sayın Hüseyin Yayman bu konulara vakıf bir arkadaşımızdır. 49 konsolosluk görevlimizin IŞİD’in elinde bulunduğu zaman herhangi bir operasyona girip girilmeyeceği herkes tarafından düşünülmelidir. Elbette TBMM’nin hükümetimize verdiği yetkilerdir. Konsolosluk görevlilerin zarar görmemesi için yapılmıştır iki. Hükümetimizle TSK arasındaki ilişki hiçbir zaman olmadığı kadar bu dönemde dürüst bir ilişkidir" cevabını verdi.
4 Eski Bakan hakkında Soruşturma Komisyonu’nun aldığı karara ilişkin bir soru üzerine Arınç, "Gazetelerde yazılmış olan, çoğu kulis haberi yazılmaya gayret edilen haberlerin gerçekle ilgili olmadığını söyleyebiliriz. Elbette birileri birilerini takip etmiş olabilir. Bugünlerde bir dezenformasyona çok büyük bir gayret gösteriyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve Bakanlarla ilgili bir senaryo gündeme getiriliyor. Yalnız bugün bir süreç sonuçlandı. Kesin bir süreç değil" dedi.
"OLAYIN POLİTİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"
"Yarın iki Bakanımız hakkında meclis soruşturması açılması isteniyor" diyen Arınç, "Biri Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı biri eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’dır. Şu an itibarıyla bu bakanlar şöyle birşey yapacaktır diye tartışan bir kişiye rastladınız mı? Geçmiş dönemlerde de en az 30 Bakan hakkında soruşturma yapılması istenmiştir. Sayın Çiller, Koray Aydın’dan tutun Hüsamettin Özkan’a kadar. Hiçbirisi hakkında bu kadar tartışma yaşanmamıştır, olayın politik olduğunu düşünüyoruz. Meclis soruşturması ne demektir, bunu herkesin ilkokul talebesinin anlaması gerekir. Muhalefet vekillerinin komisyon üyeleri dahil olmak üzere Genel Başkanları bunu anlamak istemiyor" ifadelerini kullandı.
Bugünkü kararın bir ara karar olduğunu belirten Arınç, "Henüz bunun gerekçesi yazılmamış. 9 üyenin niçin böyle oy kullandığını ancak gerekçe yazıldığında göreceğiz. Bunun için niye acele ediyoruz? Bir bloklaşma maalesef var. Bu bloklaşma AK Partili komisyon üyeleri tarafından değil, CHP ve MHP’li komisyon üyeleri tarafından yapıldı" dedi.
Arınç, "AK Parti grubu bilinçli olarak bir gecikme yapıyorsa bunu onlardan sormanız lazım’ demiştim. CHP ve MHP’li üyelerin hepsi daha komisyon kurulmadan, bunların hepsi suçludur diye konuşmuşlar. Ancak bulabildikleri 3-5 kişiyi komisyona üye verdiler. Hiçbir komisyon üyesi şimdiden, daha oyunu kullanmadan, bunlar suçludur veya suçsuzdur dememelidir. Maalesef CHP’nin Genel Başkanı parti sözcüleri, MHP’nin Genel Başkanı ve parti sözcüleri de bu olayı bakanları suçlu tutarak, onları hırsız diye yaftalayarak bugünkü noktaya geldiler. Bugün kanaatlerinin değişmediğini görüyoruz. AK Parti’nin komisyon üyeleri hiçbir şekilde kanaatlerini beyan etmemişlerdir" şeklinde konuştu.
"HİÇKİMSE KOMİSYONDAN BÖYLE BİR KARAR ÇIKTI, BU ZATEN ÖNCEDEN HAZIRLANDI’ DEMESİN"
Arınç, konuşmasında şunları kaydetti: "Komisyon üyelerini suçlamaya kalkanlar eminim aynı düşünceyle diyelim ki Genel Kurul’dan farklı bir karar çıkarsa onu da suçlayacaklardır. Oysa bu hukuki olmadığı kadar vicdani de değildir. Burada yapılması gereken şey, Genel Kurul’un vereceği karar ne olursa olsun buna saygı duymaktır.Meclis siyasi bir komisyon kurup bunu çalıştırmadı. Yargısal bir komisyon kurarak onu çalıştırdı. Hiçkimse ’komisyondan böyle bir karar çıktı, bu zaten çok önceden hazırlandı’ demesin. Hazırlayanlar kendileriydi, sonuçlarına katlanmaları gerekir."
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu konuda yarın grup toplantısında önemli bazı açıklamalar yapacağını anlatan Arınç, "Komisyon üyeleri ile komisyon başkanı, sözcüsü ile ilgili hususları bir hakim gibi, savcı gibi görev alacak insanların ihsası reyde bulunmaması lazım. Önyargıyla hareket edenler kaybetmişlerdir. Bu konu insanların bakış açısı karşısında iflas etmiş bir görüntüdür. Halkımız bir yıldan bu yana muhalefet partilerinden bu konuları dinlemiştir. Bazı kanallar, bazı gazeteler her gün bir yolsuzluk kelimesi bulup hükümetimize yamamaya çalışmışlardır. " açıklamasında bulundu.
"HİÇBİR İFTİRA ÜZERİMİZDE KALMADI, KARA LEKE TAŞIMADIK"
"Önümüzde büyük bir seçim var, ona gidiyoruz" diyen Arınç, "Mümkündür ki sermayeleri bitmiş olmasına rağmen ağızlarında ne varsa onu söyleyeceklerdir. Bizi var eden sebeplerden birisi yolsuzlukla mücadelemizdir. Yolsuzluk ve yoksulluk konusunda çok başarılı olduk ki en son yüzde 52’yle çok başarılı olduk. Hiçbir iftira üzerimizde kalmadı, kara leke taşımadık. Halkımızın üzerinde bir sinek ısırığı kadar etkisi olmamıştır. Adli süreci hiç kimse görmezlikten gelmesin. Burası da bir mahkemedir. Bu tür olaylarda Türkiye’deki iç ekonomik dengelerin nasıl sarsıldığını geçmişte biliyoruz" şeklinde konuştu.
Bu kararla ilgili olarak borsada yükselişin olduğuna dikkati çeken Arınç, "Bu, Türkiye’nin dış itibarında hukuka duyulan güvenin işaretidir, yalanlara itibar edilmeyeceğinin göstergesidir. 9’unda raporu dağıtacaklar, ondan sonraki süreci de Genel Kurul belirler. Adaletin, gerçeğin ortaya çıkması hepimizin dileğidir. Bunu istismar konusu yapan muhalefet partilerini de huzurunuzda kınıyorum" dedi.
ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI KILIÇ HAKKINDAKİ İDDİALAR
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın ’Anayasa mahkemesi üyelerine baskı yapıldığı’ yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Arınç, "Biz şunu yapıyoruz, bazı kararları beğeniyoruz bazılarını beğenmiyoruz. Bu tartışma konularını Sayın Başkanın şahsına endekslememek lazım. Anayasa Mahkemesi en yüksek yargı organıdır. Bugünkü yapısı konusunda eleştirilerimizin asgari düzeye indiğini düşünüyorum. Bu eleştiriler insanı yok etme noktasına getirilmemeli. Düşüncelerini yanşıl bulabilirsiniz ama bu onu yok etmek anlamına gelmemeli. Bunlar yapılmamalı. İnsanların farklı düşünceleri olabilir. Zaman içinde farklı tavırlar almış olabilirler. Sayın Başkana gösterilen tepkilerin ölçülü ve orantılı olmalı. Sayın Başkanın şahsını rencide edecek ifadeler hiçbir siyasetçiye yakışmaz" diye konuştu.