İcat Çikaranlara Üniversite Giriş Sınavında Ek Puan
Çekmeköy Belediyesi Yenilik Akademisi, gençleri bilim ve teknoloji alanında yeni buluşlar yapmaya yönlendiriyor. Akademide proje üreten gençler, üniversiteye giriş sınavında ek puan kazanıyor.
Çekmeköy Belediyesi Yenilik Akademisi, Çekmeköy’de faaliyet gösteren liselerde okuyan gençlere yeni bir dünyanın kapılarını araladı. Cumartesi ve pazar günleri eğitim veren akademide, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve çeşitli üniversitelerde görev almış akademisyenler eğitim veriyor. Bilim Tarihi, Proje Teknikleri, Yenilikçilik ve Girişimcilik, Yönetim Teknikleri, Araştırma ve Raporlama Teknikleri olmak üzere 5 ana bölümde verilen eğitimler, gençleri yeni projeler üretmeye yönlendiriyor. Hafta sonlarında Mehmet Akif Kültür Merkezi’nde 4 saat eğitim veren akademide gençler, sadece bilim ve teknik konularında değil sosyal ve kültürel alanlarda da proje üretimine yönlendiriliyor. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavları ile proje yarışmalarında ulusal elemelerden geçtikten sonra ülkemizi temsil etme hakkı kazanan öğrencilerin, o yıla ait yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ekstra puan ekleniyor ya da sınavsız kontenjan hakkı tanınıyor. Yenilik Akademisi, lise düzeyi öğrencilerin tamamını kapsamakta olmasına rağmen verilecek eğitimlerin niteliğini artırabilmek ve açılacak programları birey düzeyinde yürütebilmek adına kontenjan 150-200 öğrenci aralığında sınırlandırıldı.
Eğitime verdiği destekle bilinen Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Millet olarak zorunlu eğitim süresinin on iki yıla çıkması ile bilimsel düşünceyle tanışan birey sayısının artması ile övünsek de bilimi toplumun her kademesine, hayat damarlarına kadar yayabilmiş değiliz. ‘Yenilik Akademisi’ ile bu açığı kapatmak için büyük bir adım attığımıza inanıyorum. Bu projenin ilçemizde bilim dilini bilen, anlayan ve bilim diliyle konuşabilen nesiller yetiştirme konusunda önemli eksikliğin giderilmesinde öncü olacağına inanıyoruz. Yenilik Akademisi’ni gençlerimizin inovasyonel projeler üretebilecekleri ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecekleri bir eğitim atölyesi şeklinde tasarladık. Gençlerimizin ve ülkemizin geleceğini şekillendirebilecek nitelikte projelerin bu eğitim atölyesinden çıkacağına canı gönülden inanıyorum. Yarının, tüm milletimizin faydasına buluşlar yapan bir neslin yetişmesi için yapılan bu yatırımın meyvelerini toplayacağımız gün olacağına inanıyoruz” dedi.
GENÇ MUCİTLER İDDİALI GELİYOR
Yenilik Akademisi’nin genç mucitleri, bilim dünyasına damga vuracak çalışmalara imza atıyor. Kanser teşhis cihazı gibi çalışmaları tamamlayan gençler, prototip üretimi için maddi kaynak ihtiyaçları olduğunu belirterek, yerli üretimi destekleyen iş adamlarından destek bekliyor.