İdareciler Günü Kutlama Programı

İdareciler Günü Kutlama Programı

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Küresel terörün iletişim devriminden yararlanarak artık sınır tanımaz bir hale geldiği açık ortadadır. Türkiye olarak biz gerekçesiz ve amaçtan bağımsız olarak, gerekçeden bağımsız olarak her türlü terör eylemini, şiddet eylemini şiddetle kınıyoruz ve karşısında her türlü uluslararası işbirliğini hem öneriyor hem de zorunlu görüyoruz" dedi.
Gölbaşı Vilayetlerevi’nde düzenlenen İdareciler Günü kutlama programında bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Ala, Türkiye’de uzun dönemdir mücadele edilen terör konusu olduğuna değinerek, “2000’li yıllardan sonra bu yeni yüzyılda, bu yeni bin yılda dünyanın önemli konusu haline geldi. Birinci öncelikli konusu haline geldi. Afganistan’dan Irak’a, Suriye’ye, Avrupa ülkelerine dünyanın bütün kıtalarında, bütün ülkelerinde yönetimlerin ele almak durumunda olduğu en önemli konu. Türkiye’nin yıllardır mücadele ettiği önemli bir husus. Burada bizim tecrübelerimizin aktarılması da bence sorunun çözümü bakımından gerçekten arz edecektir önümüzdeki dönemlerde. Bu küresel terör karşısında uluslararası işbirliği kaçınılmazdır. Bu küresel terörün iletişim devriminden yararlanarak artık sınır tanımaz bir hale geldiği açık ortadadır. Şimdi de Türkiye olarak biz gerekçesiz ve amaçtan bağımsız olarak, gerekçeden bağımsız olarak her türlü terör eylemini, şiddet eylemini şiddetle kınıyoruz ve karşısında her türlü uluslararası işbirliğini hem öneriyor hem de zorunlu görüyoruz” diye konuştu.
“DEMOKRASİMİZ GELİŞTİ, BU GELİŞMEYLE BİRLİKTE BÖLGEDE İNSANLARIN TERÖRE, TERÖRİST YÖNTEMLERE OLAN DESTEĞİ AZALDI”
Çözüm sürecine değinen Ala, "Terörü tamamen gündemimizden çıkaracak önemli bazı kararların alındığı, yöntemlerin uygulandığı, vatandaşla birlikte meselenin üzerine gidildiği ve gerçekten gelişmiş bir demokrasi hedefiyle bu sorunların önemli miktarda çözüleceği bir süreç yönetiyoruz, bu çözüm süreci. Toplumumuz da benimsedi ve çözüm süreci olarak tanımladık, yönetiyoruz" dedi.
Gelinen noktada 2002 yılından beri ciddi reformlar yapıldığını vurgulayan Bakan Ala, şöyle devam etti:
"Her attığımız adım bir önceki adımdan daha ileri götürdü Türkiye’yi. Hem demokratik açıdan, hem sosyal açıdan, hem ekonomik açıdan. Bu adımlar sonucudur ki Türkiye’de böyle bir vasat oluştu. Çözüm sürecini yürütebileceğimiz, uygulayabileceğimiz bir vasat oluştu. Demokrasimiz gelişti, bu gelişmeyle birlikte bölgede insanların teröre, terörist yöntemlere olan desteği azaldı. Türkiye’nin geleceğine olan inancı arttı. Demokrasi, demokratik gelişmişlik teröre toplumsal desteği azaltır ama terörü ortadan kaldıracak olan şeyse başka yöntemlerdir. İşte bu ikisini birlikte yönetmek gerekiyor ve bizde bunu yapıyoruz."
Güvenlik paketinin Meclis’e sunulduğuna değinen Ala, bu reform paketinde hem polisin, güvenlik güçlerinin, jandarmanın ve sahil güvenlik komutanlığında çalışan personelin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin düzenlemeler olduğunu anlattı. Bakan Ala, “Bütününü ele aldığımızda paketin vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini, kurallara uyarak, hiçbir şekilde kısıtlayan ya da geri götüren bir düzenleme yoktur. Neden? Çünkü biz güvenliği vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini gerektiği biçimde özünün gerektirdiği biçimde kullanabilmesi, geliştirebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir kamu hizmeti olarak tanımlıyoruz” ifadelerini kullandı.
“DAHA GELİŞMİŞ BİR DEMOKRASİYE DOĞRU YÜRÜYORUZ”
Türkiye’nin başka bir yöne, gelişmiş bir demokrasiye doğru yol aldığını ifade eden Ala, "Gözyaşları dinsin. Çünkü daha gelişmiş bir demokrasiye doğru yürüyoruz. Hedefimizde o daha gelişmiş demokrasi. Sizlerle birlikte yöneteceğiz bu ülkeyi demek lazım millete. Ne zamanki Türkiye’de bir yetki bürokrasiden alınıp da siyasete verilirse, anlaşılmaz bir biçimde ve garip bir şekilde Türkiye’de demokrasinin zedelendiği bir mantık oluşturuluyor. Bir demokratik düzende yetkiler bir bürokratik kesimden başka bir bürokratik kesime taşınarak, bunun adına demokrasi denmez ve bir şeyi de çözmez" şeklinde konuştu.
“BİZ TERÖRLE MÜCADELEDE DE EN CİDDİ İNİSİYATİFLERİ ALAN ÜLKEYİZ”
Suriye’de, Irak’ta büyük bir sorun yaşandığını belirten Ala, şöyle konuştu:
“Türkiye’ye bakın, bugün dünyanın görüşmeler yaptığımızda gıpta ettiği ve gelişmiş dünyanın da ne yapacağına karar veremediği bir hususta duraksamadan, gecikmeden inisiyatif aldığı bir insanlık dersi veriyor. 1 milyon 600 binden fazla insanı misafir ediyoruz. Bunlara sürekli yaptığımız harcamalar sürekli artıyor. 5 buçuk milyar dolarlar civarına gelmiş durumda. Aldığımız yabancı yardımlar 250 milyon dolarlar civarında. Kişi başına gelir dikkate alındığında dünyada uluslararası yardım yapan birinci ülkeyiz. Bunlar gurur verici manzaralardır. Biz terörle mücadelede de en ciddi inisiyatifleri alan ülkeyiz. Maalesef bazı ihanet şebekeleri Türkiye’yi farklı göstermek çabası içerisinde olabiliyorlar. Bu kadar ihanet görülmemiştir.”
“ŞUANA KADAR 90 ÜLKEDEN 7 BİN 833 KİŞİYE GİRİŞ YASAĞI KOYMUŞUZ”
“Şuana kadar 90 ülkeden 7 bin 833 kişiye giriş yasağı koymuşuz” diyen Bakan Ala, “Sürekli güncelleniyor bu rakamlar. O ülkelerin bize bildirdiği, onlar sorunlu olabilir diye bildirdiği kişilere giriş yasağı koymuşuz. 73 ülkeden bin 56 kişiyi ise sınır dışı etmişiz. Yine kaynak ülkelerin bize bildirmesi sonucu aldığımız tedbirler. Bundan sonrada bu tedbirlere riayet ediyoruz” diye konuştu.
“BİZ ‘AMA’SIZ ‘ANCAK’SIZ TERÖRÜN KARŞISINDAYIZ”
Bakan Ala, konuşmasına şöyle devam etti:
“Adı barış olan yüce dinimizle İslam ile yeryüzüne barışı getirmiştir. İnsanlık suçu olan terörün aynı cümle içerisinde kullanılmasını bile şiddetle reddederiz. Bireyin iç huzurunu sağlayacak olan, o iç huzuru sağlanmış bireyin de ailesiyle birlikte huzurlu bir hayat sürmesine imkan tanıyan, huzur ve barış içerisinde hangi dinden, hangi ırktan, hangi kökenden olursa olsun, İkbal’in tabiriyle Allah’ın onu yarattığını bilen ve onu söyleyen neye kime kızıyorsak işte onu Allah yaratmıştır. Onunla ilgili tasarruf ona aittir. Böyle bir dini evrensel barışa en fazla katkıda bulunabileceği bir dönemde terörle ve terörist yöntemlerle aynı cümlelerde anılması en başta İslam’a ve dinimize yapılan bir hakarettir. Bunu kabul edemeyiz. Biz topyekun bu insanlık suçunun karşısındayız ve uluslararası işbirliğine her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Yapalım, birlikte kararlar alalım. Biz ‘ama’sız ‘ancak’sız terörün karşısındayız. Şiddetle lanetliyoruz. Her türlü meselenin insanca tepkilerle çözülebileceğini biliyoruz. Bunu da öneriyoruz.”