İddmib, Yönetim Kurulu Toplantısını Malatya’da Yaptı
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Toplantısını Malatya’da yaptı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısı sonrası basın açıklaması yapıldı.
İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, İstanbul Metal ve Maden İhracatçılar Birliği’nin (İMMİB) bünyesinde olan Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin yönetim kurulu toplantısını Malatya’da yaptıklarını ifade etti.
Toplantıya ev sahipliği yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkür eden Mertöz, "Hemşehrilerimiz bizi çok güzel ağırladılar ve bu güzel mekanı bize sundular. Malatya’ya yakışır bir bina oluşturdukları için MTSO yönetimini kutluyorum. Bu binanın, Malatya’nın sanayisi ve ticaretine olumlu katkılar katacağını canı gönülden istiyorum. Bizlerde, bu şehrimizin ekonomisine bir nebze katkıda bulunuruz düşüncesiyle geldik. Şehrimizi arkadaşlarımıza daha iyi tanıtmaya çalıştık" dedi.
Mertöz, Malatya Organize Sanayi Bölgesi hakkında bir sunum alacaklarını belirterek, "İnşallah bundan sonra daha kaynaşır, birlik ve beraberlik içerisinde çalışırız. Beraber projeler üretiriz" ifadelerini kullandı.
ERKOÇ: "MALATYA, JEOPOLİTİK KONUMU İTİBARİYLE PAZARLARA YAKIN"
MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya’nın konumu itibariyle, Doğu’nun Batısı, Batı’nın Doğusu, Güney’in Kuzeyi, Kuzeyinde Güneyi durumunda olduğunu kaydetti.
Malatya’nın jeopolitik konumu itibariyle pazarlara yakın olduğunu dile getiren Erkoç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Malatya, sanayi ile yeni tanışan ve sanayi iklimini oluşturan bir kentimiz. Bu nedenle sizleri Malatya’da ağırlamak ve yatırım imkanlarını göstermek bizim için son derece büyük önem taşıyor."
Malatya sanayisiyle ilgili de bilgiler veren Erkoç, "Malatya 1. ve 2. Organize Sanayi Bölgesinde 280 fabrikamız ve 18 bin istihdam var. Bununla yetinmeyip, 3. Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili de hızlı bir şekilde yatırım atağına geçildi. Orada 53 pareseli yatırımcıya tahsis eder konumdayız. Ama önümüzdeki süreçte de orada 15 yıl Malatya’nın ara ihtiyacını karşılayacak yerimiz var. Öncelikle 2. Organize Sanayi Bölgesi, sektörel dağılımda çok farklılık arz ediyor. Malatya dışında yaşayan çok değerli hemşehrilerimizin yatırımda Malatya’yı tercih etmeleri, yine komşu illerin yatırım için Malatya’ya gelmeleri, Malatya ekonomisinin sağlamlığını ve altyapısının güzelliğini de gösteriyor" şeklinde konuştu.
"MALATYA’YI GELECEĞE TAŞIYACAK SEKTÖRLERİN BAŞINDA DEMİR-ÇELİK GELİYOR"
Erkoç, Malatya’yı geleceğe taşıyacak sektörlerin başında demir-çeliğin geldiğini kaydederek, "Türkiye’nin en zengin demir-çeliğine sahip ilimiz Malatya’dır. Hekimhan İlçemizde ciddi demir yatakları bulunuyor. Orada ciddi yatırımlarda başladı. Ben özellikle iş dünyamızdan ve siz değerli iş adamlarımızdan Malatya’nın bu konumu itibariyle ve sanayi altyapısının oluşmasından dolayı Malatya’yı tercih ederseniz, bizlerde son derece memnun oluruz. Yeter ki siz yatırım için gelin biz TSO, yerel yönetimler ve kamu olarak her zaman sizlerin önüne düşmeye hazırız. Bu noktada da en ufak bir sıkıntı olmaz. Yatırım gelmesi için orada huzur ve istikrarın olması lazım. Malatya’da bu huzur ortamı yıllardır var" dedi.
"KAYISIYI SANAYİ ÜRÜNÜNE DÖNÜŞTÜRMEMİZ LAZIM"
Erkoç, kayısının tarım ürünü olmaktan çıkarılıp, sanayi ürününe dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz arzı ve talebi dengeleyemediğimiz için, ürünümüz dünyaca meşhur ve kaliteli ama biz maalesef kayısıyı sanayi ürününe dönüştürme konusunda eksikliğimiz var. Birde fiyatı dengelemede sıkıntımız var. Dünya kayısı raf fiyatı 5 milyar dolar iken, Malatya olarak elde ettiğimiz gelir yıllara göre değişiyor. 300 ila 400 milyon dolar arasında gelir elde ediyoruz. Demek ki, biz ürettiğimiz alın terini, göz nurunu Avrupalıya bire şekilde çok ucuza satıyoruz. Buda Malatya’nın kaybı. Özellikle yatırımcıların dikkatini çekmek için söylüyorum; kayısıyı sanayi ürününe dönüştürmemiz lazım. Karbon aktif noktasında kayısı çekirdeği, dünyada en zengin karbon aktifi ihtiva eden özelliğe sahip. Biz aktif karbonu yurt dışından ithal ediyoruz. Bu noktada üniversitelerimize ve bilim adamlarımıza ciddi görevler düşüyor. Bu fikirleri üretip, iş dünyası ile bunu harmanlayabilirsek, aktif karbonda yurt dışında ihracat yapabiliriz. Dünyada üretilen kayısı çekirdeğinin içini Fransa ithal ediyor. Yüzde 45 yağ oranı var ve bunu kozmetik sektöründe kullanıyor. Kayısıda, ihracatı milyar dolarların üzerine çıkarabilmemiz için özellikle tarım ürünü olmaktan çıkarıp, sanayi ürününe dönüştürmemiz lazım" şeklinde konuştu.
ÖZTİRYAKİ: "TİM OLARAK, ŞEHİRLERİN İHRACATININ ARTMASINI SAĞLAYACAK ÇALIŞMALAR YAPMAK İSTİYORUZ"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Tahsin Öztiryaki ise, Malatya’nın ihracatın geliştiği illerden birisi olduğunu kaydederek, Malatyalıların sadece Malatya’da değil, Türkiye’nin genelinde ihracat yaptığını belirtti.
Öztiryaki, TİM olarak şehirlerin ihracatının artmasını sağlayacak çalışmalar yapmak istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Malatya’nın ihracatı şuanda 300 milyon dolarlarda olsa da, Malatyalıların Türkiye genelinde yaptıkları ihracat çok daha fazla. Malatya’yı umduğumun çok daha fevkinde bir şehir olarak buldum. Şehirleşme adına gelişmekte olan bir yapıya sahip. TİM olarak, Türkiye’de şehirlerin ihracatının artmasını sağlayacak çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda yapmamız gereken her şeyin arkasında olduğumuzu bilmenizi isterim. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği üyelerinin de burayı tanımasında fayda var. Malatya’nın OSB’si hakkında da bilgiler alacağız. Burada yatırım yapmak adına gerekli bilgileri alıp, onları ilgili yerlere aktarmaya çalışacağız. Biz her ay ihracatımızı farklı şehirlerde açıklıyoruz. Bir dahaki yönetim kurulu toplantımızda da bir ayımızı Malatya’ya ayırmayı önereceğim. İnşallah Türkiye’nin ihracatını bir ayda burada açıklayabiliriz. Çünkü Malatya hakikaten çok özel bir bölgede. Türkiye’nin ihracatını arttırabilecek uygun bir bölgede yer alıyor. Burada neler yapılabileceğini hep beraber tartışmamız lazım."
TECDELİOĞLU: "20 MİLYON TL YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK"
İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu da, Malatya’da cıvata ve bağlantı elemanları alanında üretim yaptıklarını belirterek, "1976 kuruluşlu bir firmayız. Yaklaşık 38 yıl sonra Malatya’da yatırımlarımızı tekrardan dile getirdik. Malatya’da bir teşvik ve destekle bu iş başladı. Metal sektöründe cıvata ve bağlantı elemanları üretimi yapıyoruz. Yaptığımız yatırımlarda işler, bürokrasiye takılmadan yürüyor. Bu kolaylığı Malatya’da yaşadık. Malatya’da 17 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikamızda 170 çalışanımız var. Yatırımlarımız devam edecek. Şuan itibariyle 20 milyon TL civarında bir yatırım gerçekleştirdik. Özellikle metal sektöründe arkadaşlarımızı Malatya’ya davet ediyoruz. Malatya limanlara yakınlığı, çok heyecanlı ve hızlı büyümesi nedeniyle Doğu’nun yıldızı durumunda" diye konuştu.
Basın toplantısının ardından MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz’e kayısı takdim etti. İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz ise, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’a plaket takdiminde bulundu.