İdrar Kaçırma Korkulu Rüyanız Olmasın

İdrar Kaçırma Korkulu Rüyanız Olmasın

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, kadınlarda daha sık görülen insanların korkulu rüyası idrar kaçırma probleminin tedavi yöntemlerinin olduğunu, utangaçlığı bir tarafa bırakıp mutlaka bir sağlık kurumundan destek alınması gerektiğini söyledi.
İdrar kaçırma probleminin tedavisinin olduğunu, özellikle kadınlarda sıkça görülse de, erkeklerin de utangaçlık göstermeden bir uzman doktor tarafından muayene edilerek bir tedavi yönteminin uygulanması gerektiğini ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, "İdrar kaçırma, idrarını tutamama veya mesane kontrolünün kaybı olarak tanımlanır. Çok sık rastlanan bir sağlık problemidir. Kadınlarda daha sık görülür. Üç tip idrar kaçırma görülür: Öksürme, gülme, hapşırma gibi durumlarda olan kaçırma (stres tipi). Aniden idrar yapma hissi ile tuvalete yetişememe ve idrar kaçırma (urge tip). Her ikisinin bir arada olduğu kaçırmadır (mix tip). Eğer idrar kaçırma günlük yaşam kalitesini bozmuşsa basit yaşam tarzını değiştirme, ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviyle düzeltilebilen bir hastalıktır. İdrar kaçırma sebepleri, gebelikler, zor doğumlar, yaşlanmış mesane, rahim alınması, nörolojik hastalıklar, kilo, diyabet sayılabilir. Hastalığın teşhisinde en önemli faktör hastanın kendi hikayesi, kaçırmanın ne zaman başladığı, ne şiddetle olduğu, yaşam kalitesini ne kadar bozduğu önemlidir. Tanıda mesane günlüğü, ultrasonda artık idrar kontrolü, stres testi, mesanenin fonksiyonunu ölçen ürodinami testi, sistoskopi (kamera ilk muayene) gereklidir” dedi.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ HAKKINDA
İdrar kaçırmada tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Şakir Aydoğan, şu bilgileri verdi: "Pelvik taban egzersizleri: Kegel egzersizi de denen bu yöntemde idrar yaparken işemenin durdurulması ve kasların istemli kasılmasına yönelik egzersizdir. Elektriksel uyarım: Vagina ve rektüm çevresindeki pelvik kaslara elektriksel uyarım verilmesi ile kontnans sağlanabilir. İlaç tedavisi: Özellikle ani idrar yapma hissiyle kaçırmada kullanılır. Kullanılacak ilaçlar hastanın kaçırma tipine göre değişebilir. Antikolinerjik ve imipramin grubu ilaçlar lokal uygulanan östrogen kremleri kısmen etkili olsa da ilaçların ağız kuruluğu, kabızlık, bulanık görme gibi yan etkileri vardır. Bazen de hastalar bu yan etkileri nedeniyle tedaviyi yarıda kesmektedir. Cerrahi uygulamalar: Özellikle öksürmek, hapşırmak, günlük olan stres tipi ve mix tipi idrar kaçırmada geçerlidir. TVT, TOT, mini-sling teknikleri en yaygın kullanılan operasyondur. Burada sentetik meshlerle vaginal yoldan üretra ve mesane boynu desteklenmektedir. Genel ve spinal anestezi ile uygulanmaktadır. 15 ile 30 dakikalık operasyon süresinde işlem sonlanmaktadır. Başarı oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Uzun dönem sonuçları son derece başarılıdır. Dünyada şu an en sık uygulanan operasyondur. Komplikasyon oranı son derece düşüktür."