İhd, 2014 Yılı İnsan Hakları İhlalleri Raporunu Açıkladı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2014 Yılı İnsan Hakları İhlalleri” raporunu açıkladı. Raporda, bölgede 2014 yılında 19 bin 614 hak ihlali yaşandığı iddia edildi.
İHD Diyarbakır Şubesi’nin, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2014 Yılı İnsan Hakları İhlalleri” raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Konuya ilişkin basın toplantısı yapıldı. İHD binasında yapılan toplantıda konuşan Şube Başkanı Raci Bilici, 2014 yılında çözüm sürecinde beklenilen adımların atılmaması nedeniyle ihlallerde artış olduğunu ifade etti. Bilici, 2014 yılında yaşam hakkı ihlalleri, işkence ve kötü muamele, düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, toplama ve gösteri hakkına yönelik müdahaleler, kadına ve çocuklara yönelik şiddet, ekonomik ve sosyal haklardaki kayıp gibi pek çok değişik ve kategorik konularda açığa çıktığını söyledi.
“ÇATIŞMA KAYNAKLI İHLALLER AZALDI”
2013 yılında başlayan çözüm süreci ile birlikte, çatışmalı ortamdan kaynaklı ortaya çıkan ihlallerde bir azalma yaşandığını vurgulayan Bilici, “Kürt meselesinde şiddet yöntemlerinin dışında demokratik yol ve yöntemlerle çözülme çabasının bir sonucu olarak, ihlallerde yaşanan düşüş, ne yazık ki 2014 yılında çözüm sürecinde beklenilen adımların atılmaması nedeniyle artış göstermiştir. Dünya deneyimlerinden de biliyoruz ki, çatışma süreçlerini uzlaşmaya ve çözüme dönüştürmek sanıldığı kadar kolay değil ve on yılları bulan bir süreçtir. Ancak barışın tesisinin sağlanması adına, çatışmanın taraflarından beklenilen sorumluluklar ve yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin olduğu da unutulmamalıdır” dedi.
“SÜREÇ KIRILGAN OLDUĞUNU GÖSTERDİ”
6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olaylara da değinen Bilici, “DAİŞ çetelerinin Kobani’ye yönelik saldırılarını protesto eylemleri sırasında yaşananlar, çözüm sürecinin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir. Olaylar sırasında çok sayıda kentte onlarca insan, güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet sonucu ve kimliği belirsiz kişi ya da gruplarca yapılan saldırılarda yaşamını yitirmiş, yüzlercesi ise değişik biçimlerde yaralanmıştır. Aynı şekilde yılın son günlerinde Cizre’de, 4’ü çocuk 6 yurttaşın yaşamını yitirdiği olaylar bu duruma örnektir” diye konuştu.
“İHLALLER, HAYATIMIZDAKİ VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR”
Bilici, hazırladıkları raporun ayrıntılı veriler ve bilanço incelendiğinde, suç unsuru içeren pek çok örnekle karşılaşmak mümkün olduğunu dikkat çekti. İşlenen suçlarla ilgili güvenlik güçlerine yönelik cezasızlık politikasının devam etmesi, güvenlik güçlerini cesaretlendirmekte olduğu aktaran Bilici, şunları kaydetti:
“Cezasızlık politikasının, ihlallerin oluşmasında çok önemli bir faktör olduğunu belirtmek istiyoruz. Özellikle “iç güvenlik” paketiyle kolluğun yetkilerinin bu denli genişletilmesi durumunda, kolluk güçlerince işlenen suçlarda ve hak ihlallerinde ciddi bir artış olacağı, bu durumun kamu düzenini sağlamaktan çok, baskıcı ve otoriter yönetim anlayışının devamı anlamına geleceği ve demokratik yaşamın inşasına bir darbe olacağı açıktır. Kamu düzeni özgürlüklerin arttırılması ve evrensel hukuk değerlerinin hayata geçirilmesi ile sağlanır. Bu ülkede ihlaller, hayatımızdaki varlığını sürdürüyor. Ancak bilinmelidir ki, ihlallerle yaşamak zorunda değiliz ve hak arayışı içerisinde olmak bunun bir yoludur. Size yöneltilen bir haksızlığa karşı çıkmak ve haklarınızı savunmak, insani bir tepkidir. Biz insan hakları savunucuları ve aktivistleri olarak, daima yanınızdayız. Bu temelde, barış ve çözüm sürecinin müzakerelerle sürdürülmesi ve sonuç alınması yönünde daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunuyor, ülkemizde yaşanan insan hakları ihlallerinin son bulduğu, toplumsal barış ve özgürlüklerle dolu onurlu bir yaşam temenni ediyoruz.”
“3 BİN 840 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI”
Bilici’nin açıklamalarının ardından İHD MYK üyesi ve Doğu Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Abdulsselam İnceöre, hak ihlalleri bilançosunu paylaştı. 2014 yılında çatışmalarda ölen güvenlik güçleri sayısının 14, PKK’lı sayısının da 9 olduğunu belirten İnceöre, 10 güvenlik görevlisinin, bir de PKK’mının yaralandığını kaydetti. 56 kişinin ya çatışmalarda hayatını kaybettiğini, faili meçhul cinayetlere ve yargısız infazlara kurban gittiğini de vurgulayan İnceöre, “103 kişi de yaralandı. Bunun yanı sıra resmi hata ve ihmal sonucu 22 kişi öldü, 1 kişi yaralandı” dedi.
Aynı yıl içerisinde 29 kadının, 29 erkeğin ve 12 çocuğun intihar ettiğini, 7 kadının ve 6 erkeğin yaralandığını anlatan İnceöre, “4 asker ve polis intihar etti. Bunlardan 2’si yaralandı. Namus cinayetlerine 4 kişi kurban gitti. 3 bin 840 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 669’u tutuklandı. Bin 480 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Bin 106 toplumsal olaya müdahale edildi. Toplamda 19 bin 614 hak ihlali yaşandı” diye konuştu.