İhracat Sezonu Öncesi Sorunlar Masaya Yatırıldı
Batı Akdeniz’de yaş sebze meyve ve narenciye ihracat sezonunun ilk günlerinde sektör paydaşları bir araya gelerek, başta Rusya Federasyonu olmak üzere ihracatta yaşanan sorunları paylaşıp, çözüm önerilerini değerlendirdi ve sorunsuz bir sezon yaşanması için atılacak adımları kararlaştırdı.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği’nde (BAİB) düzenlenen toplantıya BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ve BAİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin, Antalya Gümrük Müdürü Halil Şaşmaz, Antalya İl Kontrol Laboratuarı Müdürü Faruk Kurnaz, Ürün Denetmenleri Antalya Grup Başkan Vekili Ramazan Talat Güçsav, Ticaret İl Müdürlüğü Teknikeri Oktay Sarı ile ihracatçılar ve gümrük müşavirleri katıldı.
BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı toplantının açılışında yaptığı konuşmada ihracatçılardan ve gümrük müşavirlerinden gelen sıkıntıları aktardı. Maddeler halinde sıkıntıları ilgili birimlerin müdürlerine aktaran BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, sorunsuz bir ihracat sezonu yaşanması için sıkıntıların en aza indirilmesini ve kurumlar arası işbirliğinin sezon boyunca en üst seviyede olması gerektiğini vurguladı. Satıcı konuşmasında, “Dış pazarlardaki sorunlar, içeride iklim şartları gibi hususlar ihracatçıyı zorluyor. İhracatçılar birkaç sezondur keyifsiz. Artık ihracatçıların üzerlerine binen yüklere, yaşadıkları zaman kaybına tahammülü kalmadı” dedi.
Rusya Federasyonu’nun ABD ve AB ülkelerine kota uygulayacağını ve birçok alanda ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılayacağını açıklamasının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı yetkilileri ile Rusya Federasyonu’na giderek istişare çalışmaları yaptıklarını açıklayan BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “İki ay süren görüşmelerin ardından belli bir noktaya geldik. Rusya Federasyonu’na gönderilen ürünlerle ilgili analizlerde düzenleme yapıldı. Her parti mala analiz zorunluluğunun zaten dünyada bir eşi benzeri yoktu. Her parti ürüne analiz yerine risk esaslı analize geçilecek. Analiz sayısında azalma olacak” diye konuştu.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak ihracat aşamasında ki ATR, Menşei Şahadetnamesi, EURO 1 ve FORM A gibi dolaşım belgelerini vereceklerini kaydeden BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, geçmiş dönemde ihracatçının birçok kuruma giderek, bu evrakları hazırlattığını ve karşılığında ücret ödediğini hatırlattı. Her evrak için 8 TL ödendiğini bildiren BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, “Biz, elektronik alt yapımız müsait hale geldiğinde evrakları e-birlik üzerinden ücretsiz olarak hazırlayacağız” dedi. Satıcı, konuşmasında ihracatçılardan ve gümrük müşavirlerinden gelen sıkıntılara da değindi.
İhracatın paydaş kurumlarının yöneticilerinin diyaloga açık olduklarını ve sürekli kendileriyle iletişim halinde olduklarını açıklayan Satıcı, bu nedenle ilgili kurumların yöneticilerine teşekkür ettiğini ifade etti. Satıcı, Batı Akdeniz’den ihracatın sorunsuz bir şekilde sürmesi için hafta sonları ve gece geç saatlere kadar çalışan kamu kurumlarının personeline de teşekkür etti.
BAİB Başkanı Mutafa Satıcı, Rusya Federasyonu’na ihracatla ilgili de, “Rusya ihtiyaçlarını karşılamak için bize yöneldi ama bu her ürünü alacakları anlamına gelmiyor. Ürün standartlarımızı koruyup, bu dönemde kaliteyi daha da arttırmalıyız. Amacımız hem üreticinin, hem ihracatçının daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlamak” şeklinde konuştu.