İhracatçilar Sorunlarını Putin’e Aktaracak
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, aralık ayının ilk haftasında Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin’in Türkiye’ye yapacağı resmi ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında düzenlenecek “Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi” toplantısında iki ülke arasında ticarette yaşanan sorunların gündeme getirileceğini söyledi.
Türkiye’nin en önde gelen ve önem verdikleri pazarlarından olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatın özellikle 2014 yılının 10 aylık verilerinde düşüş trendinde olmasının en önemli nedeninin yaşanan sorunların alt kademede bugüne kadar çözüme kavuşturulmamasının yattığına vurgu yapan Gürdoğan sorunların, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Putin’e aktarılmak üzere yetkililere intikal ettirileceğini dile getirdi.
Gürdoğan, ihracatçılar tarafından iletilmek üzere bildirilen sorunlara ilişkin bilgi vererek, “Bu konuların çözüme kavuşması ile Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızın adeta sıçrama yapacağından hiç kimsenin kuşkusu bulunmamaktadır” diye konuştu.
Gürdoğan iki ülke arasında ihracatta yaşanan sorunları şu başlıklar altında sıraladı:
“Özellikle Rusya Federasyonu Güney Federal Bölgesi Krasnodar merkezli bölgeye bağlı illerde faaliyet gösteren ihracatçılarımıza yerel idarelerin olumsuz tutumları, asılsız ihbar ve somut olmayan suçlamalarla ihracatçılarımıza ait işyerlerine Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) Krasnodar Bölgesi elemanlarınca baskınlar yapılması, asılsız ihbarlara itibar edilerek iş adamlarımızın gözaltına alınması, hiçbir gerekçe gösterilmeden keyfi uygulama ile yurt dışı edilmeleri ve Rusya Federasyonu’na giriş yasağı getirilmesi Güney Federal Bölgesine bağlı Krasnodar, Novorossisk, Tuapse ve Sochi illerinde faaliyet gösteren Türk iş adamlarını tedirgin etmektedir. Yine aynı uygulamalara bağlı olarak asılsız ihbar ve kanıtlanamayan suçlamalarla 2012 yılından itibaren tutuklu bulunan Ülkemizin en önde gelen yaş meyve sebze ihracatçı firma temsilcisi Baykal BULUT’un yargılamasının halen sonuçlandırılmaması, adil olmayan uzun tutukluluk ve yargılama süreçleri, ekonomik suça ekonomik ceza ilkesi kuralının uygulanmaması ve adil yargılama yapılmamasının yo açtığı mağduriyetin giderilerek ihracatçımızın hürriyetine kavuşması. Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda her geçen gün artış yaşanmasına rağmen bu potansiyele uygun geçiş belgesi sayısının arttırılmaması ihracatımızı olumsuz olarak etkilemekte ve iki ülke arasında hedeflenen ticaret hacmine ulaşılmasını engellemektedir. Bundan dolayı her yıl tekrarlanan sorun olarak karşımıza çıkan geçiş belgesi sayısının dış ticaret hacmine paralel şekilde arttırılması (mevcut ticaret hacmimize göre yıllık belge ihtiyacı 45.000 adet civarindadır) ve geçiş belgesi tahsis sisteminin çok girişli yıllık belge tahsisi sistemine dönüştürülmesi veya mümkünse Geçiş Belgesi uygulamasının karşılıklı olarak kaldırılarak Türk ve Rus plakalı taşıtların serbestçe iki ülkeye belge aranmadan giriş yapabilmesi. Ülkemizden Rusya Federasyonu’na karayolu ile en kısa sürede Gürcistan üzerinden geçişimizi sağlayan Verhni Lars kapısının yetersiz olması nedeniyle kapıda uzun araç kuyruklarının oluşmasına ve ihraç eşyası taşınan Türk Tırlarının 3 güne kadar beklemelerine neden olmaktadır. Bu nedenle, bu kapının altyapısının genişletilmesi ve bu kapıya alternatif olacak Kafkasya Bölgesinden 2 yeni kapının da (Gürcistan üzerinden Ülkemize ulaşılabilecek), açılmasının sağlanması iki Ülke arasında hedef konulan ticaret hacmine ulaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır. İki Ülke arasındaki ticaret hacminin hedef konulan rakamlara ulaştırılmasına büyük katkı sağlayacak ve bu amaçla da 12. KEK toplantısında Rusya Federasyonu’nun Ülkemize yakın Vladikavkaz ve Mahaçkale kentlerinde kurulması konusunda mutabık kalınan, Türk Lojistik Merkezlerinin bir an önce faaliyet geçirilmesi konusunda somut adımlar atılması beklenmektedir. “