İhsanoğlu'ndan Arapça Selam
Cumhurbaşkanı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, kimsenin özel hayatlarına müdahale edilmesini istemediklerini ifade ederek, "Bu kadar da özel hayata karışılır mı? Nerede görülmüş böyle bir şey? Çıldırmış bunlar, şaşırmışlar" dedi.
Öğle saatlerinde hava yolu ile Hatay’a gelen Ekmeleddin İhsanoğlu'na eşi Füsun İhsanoğlu, CHP ve MHP milletvekilleri ile belediye başkanları eşlik etti.
İhsanoğlu, Hatay programı kapsamında geldiği Samandağ ilçesinde önce Hz. Hızır Aleyhisselam Türbesi'ni ziyaret ederek dua etti.
Samandağ Abdullah Cömert Meydanı'nda halka hitap eden İhsanoğlu, vatandaşları, "Ehlen ve sehlen" diyerek Arapça selamladı.
İhsanoğlu, yaptığı konuşmada, ”Ben bu yolculuğa Türkiye’de huzur olsun, gerginlik olmasın, barış ve kardeşlik olsun diye çıktım. Türkiye’nin komşularıyla huzur olsun, barış olsun, kardeşlik olsun. Biz kardeşlerimizle asırlar boyu yaşadık. Bu sınırlar daha yüz sene olmadı. Yüz sene önce sınır mı vardı? Biz bunları birleştirmek isterken birileri bizi ayırdı, birileri bizi ayırmaya çalışıyor. Biz bu ayrılıkları bitirmeye çalışıyoruz, tekrar birlik beraberlik istiyoruz. Orta Doğu'da komşularımızla beraber yaşamak istiyoruz. Bizim huzurumuz ancak komşularla iyi olursak olur. Bizim refahımız komşularımızda refah olursa olur ancak komşularımızda sıkıntı olursa, ateşler olursa, bu ateşler bize sıçrarsa onun sonucunu biz biliyoruz. Bizi ayırmak isteyenlerin, bizi düşman etmek isteyenlerin oyunlarını önümüzdeki pazar günü bozacağız” dedi.
“Biz özel hayatımıza kimsenin müdahale etmesini istemiyoruz" diyen İhsanoğlu, "Biz kimsenin bizim kadınlarımıza, 'Kahkaha atsınlar, atmasınlar' demesini istemiyoruz. Bu kadar da özel hayata karışılır mı? Nerede görülmüş böyle bir şey? Çıldırmış bunlar, şaşırmışlar. Onun için sevgili kardeşlerim, 10 Ağustos’ta sandığa gidiniz, oyunuzu kullanınız ve oyunuza sahip çıkınız” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetimizin laiklik ve demokrasi olmak üzere iki ilkesi bulunduğunu söyleyen İhsanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Size laikliğin en güzel tarifini söyleyeyim. Laiklik şu demek "Lekum diniküm veliyedin." Budur, başka hiçbir şey değil. Herkesin dini kendine. Herkesin inancı kendine. Devlet de buna saygılı olmalı. Benim mezhebim bana, benim dinim bana, senin mezhebin, dinin sana. Bu kadar. Bu kadar niye müdahale ediyorsun? Biz kaç asırdan beri burada yaşıyoruz. Bu aileler nereden geldi? Bu toprakların insanları. Biz de bu toprakların, insanlarıyız. Beraber yaşadık, bundan sonra da beraber ilelebet yaşayacağız. Demokrasi ne demek? Fikir hürriyeti, din, vicdan, ifade hürriyeti. Herkes bu hürriyetlerden hak sahibidir. Onun için kimse müdahale edemez. Bu hürriyetleri koruduğunuz zaman, demokrasiyi en karlı şekilde hukukun üstünlüğünü tatbik ettiğimiz zaman toplumda da huzur olur, Türkiye'nin yurt dışında da itibarı olur.“