İkv Başkanı Vardan’dan Transatlantik Ticaret Ve Yatırım Ortaklığı Açıklaması
Avrupa Komisyonu, TTYO müzakerelerini daha şeffaf biçimde yürütme amacıyla 7 Ocak tarihinde yasal metinlerle ilgili AB önerilerinin kamuoyuna açıkladı.
Avrupa Komisyonu geçen yıl TTYO (Transatlantik Ticaret ve Yatırımım Ortaklığı) müzakerelerini daha şeffaf biçimde yürütme konusunda aldığı kararı hayata geçirdi. Bu çerçevede ilk adım 7 Ocakta atılarak yasal metinlerle ilgili AB önerileri kamuoyuna açıklandı. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad Vardan, AB ile Gümrük Birliği ilişkisi içerisinde olan Türkiye için söz konusu belgelerin kamuoyuyla paylaşılmasının ülkemiz için bir fırsat olduğunu belirtti. Vardan, Türkiye ekonomisinin TTYO’dan nasıl etkileneceğini incelemek, müzakerelerde uzlaşmaya varılan hususların Türk şirketlerine, KOBİ’lerine yansımasını doğru değerlendirebilmek açısından Komisyon tarafından açıklanan belgelerin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Vardan, daha fazla kaynak ve bilginin, daha doğru değerlendirmeler yapmamıza ve olumsuz etkileri en aza indirgeyecek, kazançları ise katlayacak şekilde hareket etmemize imkân vereceğini ifade etti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugün AB’ye baktığımızda TTYO’dan doğrudan etkileneceklerin başında KOBİ’lerin geldiğini görüyoruz. Nitekim Komisyon bu gerçekten yola çıkarak KOBİ’lere yönelik bilgilendirme faaliyetleri başlatmış ve onlarla istişare kanallarını açmış durumda. Gümrük Birliği nedeniyle TTYO’dan doğrudan etkilenecek olan ülkemizde de KOBİ’lerimizin konuyla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece hâlihazırda AB ve ABD pazarlarına ihracat yapan KOBİ’lerimizin ve ihracatçı olma arzusundakilerin önünü açabiliriz”.
KOMİSYON TARAFINDAN AÇIKLANANLAR
Komisyon tarafından açıklanan metinlerde; rekabet, gıda güvenliği, hayvan ve bitki sağlığı, gümrük tarifeleri, ticaretin önündeki teknik engeller, KOBİ’ler ve hükümetler arası anlaşmazlıkların halli konularını kapsadığı bunun yanında TTYO müzakerelerinde AB’nin bazı kilit sektörlerde (enerji, kimyasallar, mühendislik ve taşıtlar gibi) ve sürdürülebilir kalkınma gibi konularındaki yaklaşımını gösteren pozisyon belgeleri de paylaşıldığı bildirildi. Tüm bu belgelerde komisyon, Avrupa vatandaşlarının, sanayisinin, sivil toplumunun ve KOBİ’lerinin çeşitli alanlardaki endişelerini gidermek üzere argümanlarını sıraladığı açıklandı.
Mühendislik ürünlerinde komisyon, Uluslararası Standartlar Örgütü ve Uluslararası Elektroteknik Komisyonu gibi geniş kapsamda kullanılan standartların referans olarak alınmasını istediği, ayrıca müzakerelerde, Amerikan standartlarını karşılayan ürünlere uygulanan denetleme maliyetlerinin düşürülmesi talep edildiği belirtildi.
Taşıtlarda AB’nin öncelikleri; eşleşen AB ve ABD teknik standartlarının tespit edilmesi, BM nezdinde uluslararası düzenlemelerin geliştirilmesi ve diğer ülkelerin de bu düzenlemeleri kabul etmeleri için teşvikte bulunulması, özellikle yeni teknolojilerde, bazı AB ve ABD düzenlemelerinde uyum sağlanması, yeni düzenlemeler ve yeni teknolojilere yönelik araştırmalarda AB ve ABD arasında işbirliğinin teşvik edilmesi ile sıralanıyor.
Komisyon, tekstil ürünlerinin etiketlenmesi, bu ürünlerin güvenliği, standartları ve denetim yöntemleri konularında beraber çalışılması istediğini, kamuoyunda kimya sektöründe düzenleyiciler arasında daha yakın bir işbirliğinin oluşturulması yönündeki çabaların AB’de kimyasallara ilişkin yeni önlemler alınması sürecini yavaşlatabileceği endişelerini dikkate alan AB, bu alanda düzenleme yetkisinde vazgeçmeyeceğini açıkladı.
AB’nin taviz vermeyeceğini açıkladığı diğer bir alan, bilgi ve iletişim teknolojilerinde teknik uyum çalışmaları kapsamında güvenlik standartları konusu oldu. Üye Devletlerin ilaçların fiyatlandırması ve geri ödeme konularındaki egemenlik hakları korunacağı, yasaklı madde içeren kozmetiklerin AB’de satılması TTYO sonrasında da mümkün olmayacağı, AB, yenilenebilir enerjinin ve enerji tasarrufunun desteklenmesine ilişkin konuların müzakerelere dahil edilmesini istediği açıklandı.