İl Sağlık Müdür Yardımcısı Güner’den Muhtarlara Levha, Belediyelere Ve Müteahhitlere Küçük Asansör Sitemi
Trabzon İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner, 112 ekiplerinin yaşadıkları sorunlara dikkat çekerek, “Ülkelerin gelişmişlik düzeyi en çok sağlık sisteminin başarısıyla ölçülür” dedi.
22 Aralık Paramedikler Günü Avrasya Üniversitesi’nde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Avrasya Üniversitesi Ömer Yıldız Yerleşkesi Konferans Salonu’nda, Avrasya Üniversitesi ve PARDER’in ortaklaşa düzenlediği konferansın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Osman Güner, binalardaki en küçük asansörün sedye sığacak büyüklükte olması gerektiğini söyledi. Güner, bu tür binalara yapı kullanma izni veren belediyelere tepki göstererek “Yapı kullanma izni veren belediyelere şunu söyleyeceğiz, ’lütfen asansörleri sedye sığacak büyüklükte olan binalara izin verin’. 10. kattan aşağı hastaları sedyeyle indiremiyoruz, asansörlere sedye sığmıyor. Soruyoruz ’nasıl yapı kullanma izni veriyorsunuz?’ Orada insana yaşama hakkı tanıyorsunuz, yapı kullanma izni nedir? Orada rahatça yaşayabilirsin demektir. Ama ben sağlıkçı olarak bunun sıkıntısını yaşıyorum. Ben kanamalı hastayı onuncu kattan almaya geldiğimde onu sakince sessizce huzuru sağlanmadan indiremiyorum, merdivenlerden indiriyorum. Hasta zaten inerken ölüyor. Nerede hasta hakları? İşte bizim sesimiz bu noktada çok çıkmalı. Bunun hayalini kuruyorum. Sesimiz tutanaklarla çıkacak. Tutanaklar tutacağız, meclise gelecek. Meclis’te de bu 112 ile ilgili yaşanan sorunlar sürekli gündeme gelerek çözüm üretmek zorunda kalacaklar. Müteahhitlerimiz en küçük asansör sedye sığacak büyüklükte binalar inşa etmeli. Ondan daha küçük asansöre ruhsat verilmeyecek. O zaman bizde işimizi güzel yapacağız. Onları asansörle sarsmadan aşağı indirip acile kavuşturacağız. Ülkelerin gelişmişlik düzeyi en çok sağlık sisteminin başarısıyla ölçülür” ifadelerini kullandı.
Muhtarların da levha konusunda duyarlı olması gerektiğini belirten Güner, “112 vakaya gittiği zaman adres bulmakta zorluk çekiyor. Neden zorluk çekiyor? Çünkü muhtarlarımız yönlendirme levhalarını doğru dürüst koymuyor. Yol ayrımlarında doğru dürüst levhalar olmadığı için yanlış yollara sapıyoruz. Ondan sonra da ’niye geç kaldınız?’ diye bize sitem ediliyor. Niye doğru koymamış, muhtarlara söyleyeceğiz, ileteceğiz. Yönlendirme levhalarını doğru koyacaksınız” diye konuştu.
Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Özoran ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü İsmail Hakkı Ocak’ın da katıldığı etkinliğe Avrasya Üniversitesi öğrencileri büyük ilgi gösterdi.