İş Güvenliği Uzmanından İşçilere Hayati Uyarılar

İş Güvenliği Uzmanından İşçilere Hayati Uyarılar

Kağıthane Belediyesi sağlıklı iş yerlerinin oluşturulması, meslek hastalıklarının önlenebilmesi ve çalışanlara iş güvenliği kültürünü kazandırmak için iş güvenliği uzmanlarıyla eğitim seminerine başladı. Seminer kapsamında iş güvenliği uzmanları tarafından inşaatlarda çalışan işçilere hayati uyarılar yapıldı.
Kağıthane Belediye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ortaklaşa oluşturduğu projeyle iş güvenliği uzmanları işçilere eğitim seminerleri vermeye başladı. Düzenlenen eğitim seminerleri ile personeli bilinçlendirerek iş kazalarının önüne geçmeyi amaçlayan Kağıthane Belediyesi, ilçe genelindeki tüm çalışanlara ve işletmelere iş kazalarında ve acil durumlarda neler yapılması gerektiğini anlatıyor.
“ÖNEMLİ OLAN FARKINDALIK OLUŞTURARAK TELAFİ EDİLEMEYEN ÜZÜNTÜLER İÇERİSİNE DÜŞMEMEKTİR”
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Kağıthane’de hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm çalışmasının devam ettiğini belirtti. Başkan Kılıç, “Şu an 1500 adet faal inşaat var. Bizim altyapı çalışmalarımız var. Bu nedeniyle Kağıthane’nin her tarafı şantiye alanı gibi. Bizde farklılık oluşması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız ile birlikte işçi güvenliği eğitimleri düzenledik. Gönüllülük esasına göre yürüyen bir çalışmadır. Bizde titizlikle takip ediyoruz. Eğitim katılan işletmeler ve firmaları için sertifikalar oluşturacağız. Önemli olan bir farkındalık oluşmasıdır. Basit ihmallerle ve hatalarla sonra telafi edilemeyen üzüntüler içerisinde kalmayalım diye yaptığımız bir çalışma. Başlangıcını yaparak eğitimlere başladık. Hayırlı bir çalışma olarak görüyoruz. 6 ay boyunca devam edeceğiz. Ayrıca bu çalışma tüm Kağıthane’de iş yeri ve çalışanlarını kapsayan bir çalışma olacaktır” dedi.
“İŞ KAZALARINI ÖNLEMEK İÇİN EĞİTİM VERMEK GEREKİYOR”
İş Güvenliği Uzmanı Osman Sayar ise, “Maalesef günden güne iş kazalarının olduğuna şahit olmaktayız. Bunları sebeplerine baktığımız zaman ayrı ayrı sebepleri olduğunu görüyoruz. En başında ise insan hataları, makine, ortamdan kaynaklanan ve yönetimsel hatalardır. Maalesef bu kazanın sebeplerine neden olabiliyor. Bunları önlemenin birincil yolu, eğitim vermekten geçer. Çünkü eğitim çalışma hayatında kalite ve verimliliğin artmasında en güzel öğedir. Bu bakımdan eğitimi vurgulayacak olursak, eğitim insanları belli bilgileri empoze etmek değil, insanların hayal dünyalarını genişletmektir. Bir işçimiz iskelenin başına geldiğinde, kendisine şunu sorması gerekir; ‘Ben buraya çıkarsam, bana ne olur? Bana bir şey olursa aileme ne olur? ve ben ne yapmalıyım?’ Bizim bu bilgileri empoze etmemiz gerekiyor. Bunun da temel yolu eğitim vermektir” ifadelerini kullandı.
İşçi Sait Tangal da, “Şu an devletin tanımış olduğu iş güvenliği gayet iyidir. Bizde sağlık bir şekilde yerine getirmeye çalışıyoruz. Üstünde duruyoruz. Şu an çalışma konusunda her şey iyi. Baretimizi, kemerimizi bize zaten şirket malzeme olarak bunları veriyor. Bizde yerine getirirsek bundan sonra bir problem olmayacağını düşünüyoruz. İş kazalarının biraz bizim biraz da şirketlerin önemsememelerinden dolayı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Açıklamaların ardından İş Güvenliği Uzmanı Osman Sayar, işçilere eğitim semineri vererek, çalışırken ne yapmaları gerektiğini detaylıca anlattı. İşçilerin baretinden emniyet kemerlerini nasıl kullanmaları gerektiğini hakkında bilgilendirme yapıldı. İşçiler ise yaşadıkları sıkıntılarını Sayar’a paylaştı. Sayar ise işçilerin sorularını yanıtladı.