İşaret Diliyle “istiklal Marşı”

İşaret Diliyle “istiklal Marşı”

Samsun’da yapılacak Deaflympics İşitme Engelliler Oyunları için düzenlenen işaret dili eğitiminde 176 kişiye sertifikaları verilirken, kursiyerlerin İstiklal Marşı’nı işaret dili ile okuması beğeni topladı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sertifika törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, OMÜ Rektörü Hüseyin Akan, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, İşitme Engelliler Olimpiyatları Genel Koordinatörü Funda Özyurt, eğitim alan kursiyerler ve aileleri katıldı.
Samsun’da yapılacak Deaflympics İşitme Engelliler Oyunları için düzenlenen ilk eğitimlere toplamda 176 kişi katıldı. Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu ortaklığı ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın finansmanı ile gerçekleştirilen proje kapsamında Samsun Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atakum Belediyesi’nin de içinde bulunduğu 22 kurum ve kuruluşun personeli projede eğitim aldı. Eğitim sonrasında sertifika almaya hak kazananlar için tören düzenlendi. Etkinlikte eğitimini tamamlayan kursiyerler İstiklal Marşı’nı işaret dili ile okuması büyük beğeni topladı.
İşaret diliyle okunan İstiklal Marşı’nı izlemekten keyif aldığını söyleyen Vali İbrahim Şahin, “Bunu hayal ettim. Şimdi 2017’de olimpiyatların açılışında bütün stadın işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okuduğunu düşünün. Müthiş bir ahenk, müthiş bir seremoni olur. 2017’de Deaflympics’ler Samsun’da yapılacak ve bu yaz olimpiyatları dolayısıyla 120 ülkeden 6 bin civarında insan gelecek. Toplam 6 bin kişi ile beraber 10 bin spor adamı gelecek. Bu çok önemli bir rakam ve Türkiye’de bu büyüklükte uluslar arası organizasyon ilk defa yapılıyor. Bu aynı zamanda Samsun için büyük bir kazanç” dedi.
Konuşmaların ardından Vali İbrahim Şahin ve protokol üyeleri, kursiyerlere sertifikalarını verdi.
Oyunlar kapsamında farklı birimlerde görev alacak 27 bin 250 kişiye farklı seviyelerde uluslararası işaret dili eğitimleri verileceğini söyleyen Koordinatör Funda Özyurt, “2017’ye uzanan süreçte gerek birebir eğitim gerekse uzaktan eğitim metodolojileri kullanılarak verilecek eğitimlerde sağlıktan güvenliğe, hizmet birimlerinden saha elemanlarına, antrenörlerden hakemlere uzayan yelpazede eğitimler verilecek” diye konuştu.
Dünyada işitme engelli sporcuların katılabildiği tek multidisipliner oyunlar olan Deaflympics (Deaf Olympics) 2017 yılında Samsun’da yapılacağını ifade eden Özyurt, “120 ülkeden (108 üye ülke, 12 aday ülke) toplamda 6 bin sporcunun katılımıyla gerçekleşecek olan Deaflympics için hakem ve idareciler dahil toplam 10 bin spor adamını Samsun’da ağırlıyor olacağız. 2014 yılında da İşitme Engelliler Dünya Hentbol ve Dünya Basketbol Şampiyonaları da Samsun’da yapılmıştı. İşitme Engelli Erkek Hentbol takımımız Samsun’da yapılan şampiyonada dünya ikincisi olmuştu. İşitme Engelliler Dünya Basketbol Şampiyonası’nda da millilerimiz Amerika’ya kaybederek hem kadınlarda hem erkeklerde dünya ikincisi olmuş ve ikincilik kupasını kaldırmışlardı. Türkiye’de gerek katılımcı ülke bazında gerek branş bazında gerekse sporcu ve idareci sayıları olarak yapılan en büyük organizasyonu olacak. Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu uhdesinde yürütülmekte olan Deaflympics çalışmaları hızla ilerliyor" şeklinde konuştu.