İşçi Filmleri Festivali Antalya’da
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Muratpaşa Belediyesi’nin desteğiyle 14-18 Kasım 2014 tarihleri arasında Antalyalı sinemaseverlerle buluşuyor.
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya programı ile ilgili basın toplantısı DİSK Akdeniz Bölge Temsilciliği’nde yapıldı.Basın toplantısına festivalin Antalya Düzenleme Komitesi’nde bulunan Muratpaşa Belediyesi’ni temsilen Meclis Üyesi Cem Kotan, Halkevleri Akdeniz Bölge Temsilcisi Kutay Meriç, DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve DİSK Genel İş Antalya Şube Başkanı Cemal Aybar, KESK Dönem Sözcüsü ve Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar ve Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Nefi Kara katıldı.
“Her Yer Festival Her Yer Direniş” teması ile programını oluşturan festivalin ana karakterleri Karagöz ve Şarlo bu yıl yanında iki tanıdık dostla Haziran Direnişi’ne selam veriyor.
Aydan Çelik’in illüstrasyonları ile V For Vendetta filminin karakteri Guy Fawkes’ın maskesi ve Haziran Direnişi’nin sembollerinden Kırmızılı Kadın, Karagöz ve Şarlo ile beraber dünyadan direniş filmlerini, Gezi filmlerini ve emekçilerin öykülerini festivale taşıyor. Festivalin afişi ayrıca Aydan Çelik’in Saat Kulesi ve Yivli Minare çizimleriyle Antalyalı oldu.
Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festivalin Antalya Düzenleme Komitesi’nde bu yıl Muratpaşa Belediyesi, Halkevleri, DİSK, KESK ve Antalya Tabip Odası yer alıyor.
EMEK ÖDÜLLERİ AÇILIŞ TÖRENİ’NDE SUNULACAK
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya Açılış Töreni, 14 Kasım Cuma günü saat 19:00’da Muratpaşa Belediyesi Hizmet Binası’nda yapılacak. Festival kapsamında bu yıl iki emek ödülü sunulacak. Eşini Soma’daki maden faciasında kaybeden Naciye Kaya’ya, yitirdiğimiz 301 maden işçisinin anısına; sendikacı Abdülkadir Güler’e ise, sendikal mücadeleye katkıları nedeniyle “Emek Ödülü” verilecek.
İlke Türkdoğan ve Music Workers ise, festivalin açılışını müzik dinletisi ile renklendirecek.
Açılışını Türk sinemasının 100. yılını da kutlayacağı 14 Kasım’da yapacak festivalin açılış filmi ise, Reyan Tuvi’nin yönettiği “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” olacak. 51. Altın Portakal’da Ön Jüri tarafından yarışma filmi olarak seçilmesine rağmen, TCK’nın bazı maddeleri gerekçe gösterilerek yarışma dışı bırakılan film, farklı yaşam tarzlarına ve ideolojilere sahip insanların yeryüzünü nasıl hayal ediyorlarsa Gezi’de de öyle bir dünya kurmak için verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Sansürün meşrulaştırılması ve filmlerin TCK’nın maddelerine göre değerlendirilmesi gerekçesiyle, 51. Altın Portakal’ın Belgesel Yarışması’nda yer alan filmlerin büyük bir çoğunluğu yarışmadan çekilmiş ardından Festival Yönetimi tarafından Belgesel Yarışması iptal edilmişti.
YÖNETMENLERLE SÖYLEŞİLER
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya Programına belgesel film yönetmenleri Reyan Tuvi, Güliz Sağlam, Yasin Semiz ve Suat Eroğlu da katılacak. Yönetmenler filmlerinin gösteriminin ardından sinemaseverlerle söyleşi yapacak.
Festivalin 15 Kasım 2014 Cumartesi günü saat 14:00’de Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu’ndaki film gösterimlerinin ardından yönetmenlerin katılımıyla söyleşiler yapılacak. Güliz Sağlam, yönetmenliğini yaptığı “Tepecik Hayal Okulu”nun gösteriminin ardından, Suat Eroğlu “Fıtrat” filminin gösteriminin ardından, Yasin Semiz ise “Eymir Neden Paylaşılamadı”nın gösteriminin ardından sinemaseverlerle söyleşi yapacak.
Reyan Tuvi ise, 16 Kasım Pazar günü saat 18:00’de KESK Antalya Eğitim Sen Terası’nda yapılacak gösterimin ardından sinemaseverlerle bir araya gelecek.
14 SALON, 54 FİLM, 107 GÖSTERİM
9. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Antalya Programı kapsamında 14 merkezde, 107 film gösterimi yapılacak, 54 film ücretsiz olarak izleyici ile buluşacak.