İşçi Olarak Girdiği Kuruma Müdür Oldu

İşçi Olarak Girdiği Kuruma Müdür Oldu

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Muş İl Müdürlüğü görevine işçilikten gelen Eşref Şentürk, kentte kaçak elektrik oranının ise yüzde 52 olduğunu söyledi.
Türkiye Elektrik Dağıtım ve Anonim Şirketi’ne (TEDAŞ) 1986 yılında işçi olarak giren Eşref Şentürk, özelleştirmeden sonra işçi olarak girdiği kuruma il müdürü olarak atandı. Göreve başlamasının ardından ilk olarak saha çalışması yapan ve kurum içi eksiklikleri tespit eden Şentürk, daha sonra Muş’ta görev yapan gazetecilerle bir araya gelerek, fikir alışverişinde bulundu. Şentürk, “1986 yılından beri elektrik kurumunda çalışıyorum. Geçen ayın 5’in de arkadaşlarımızı görevden aldılar. Bize de sormadan bu yörenin insanı olduğumuz için müdürlük görevine atadılar. Bu memlekette çalışmanın zorluğunu biliyoruz. Çok zorluklar altında görev yapıyoruz. Ben Muş’ta 27 sene kurumun her kademesinde görev yaptım. İşçi olarak bu kuruma girdim. Muş’ta özellikle alt yapı konusunda fazla bir problemimiz yok. Ancak yıllar geçtikçe ihtiyaca cevap verebilmek için bazı yatırımlar yapmak gerekiyor. Özelleştikten sonra bu yatırımları sıkı bir denetime aldılar. Bundan dolayı da bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bölgemizde kayıp kaçak oranı çok yüksek, bu kayıp kaçak oranının hatlarda oluşturduğu hasar da çok fazla oluyor. Bundan dolayı da son zamanlarda bazı elektrik kesintileri yaşıyoruz” dedi.
Özelleştirmenin ardından kurumun perakende ve dağıtım olmak üzere iki bölüme ayrıldığını hatırlatan Şentürk, “Her iki görevi de iki gurup yapıyor. Tahsilat olayında sıkıntılarımız çok fazla. Kaçağımız şu anda yüzde 52 civarındadır. Bu da şirketimize çok ağır yük getiriyor. Biz enerji parasını devlete her ayın 18’inde ödüyoruz. Şu anda bölge olarak 240 milyon kilovat elektrik tüketirken bir aylık, kış aylarında bu 440’a çıkıyor. Yaklaşık yüzde 50 artış gösteriyor. Bu da vatandaşlarımızın kış aylarında ısınmanın yüzde ellisini maalesef elektrikle yapmaktadırlar. Bu da kaçağın kış aylarında yüzde 70’lere çıkmasına neden oluyor. Biz şimdi yeni yeni ekipler oluşturuyoruz. Bizim amacımız aslında kaçak tutmak değil, amacımız kaçağı önlemek. Bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Saatlerini değiştiriyoruz. Şu andaki çalışmalarımızın tamamı bu yöndedir” ifadelerini kullandı.
Son çıkan yönetmeliğe göre vatandaşın elektrik saatlerini kurumun vermesi gerektiğini belirten İl Müdürü Şentürk, “Yani hiçbir şekilde saat ücreti almıyoruz. Şu anda dosyalarımızı mahkemelere vermiyoruz. Sadece bin civarında bir dosyayı icra dairelerine gönderdik. Ne olursa olsun biz bu işi yürüteceğiz. Başka bir alternatifimiz yok. Biz tahakkukumuzun yüzde 30’unu ancak toplayabiliyoruz. 2013-2014 yıllarına kıyasladığımız zaman bizim tahakkukta tahsilatta yüzde 100 bir iyileşme var, ama bu yetmiyor. Bizim amacımız tahakkuk ve tahsilatımızı yüzde 100 yapmak. Şu anda Muş’ta eski alacağımız 64 milyon lira var. Resmi kurumların toplamında belediyelerle birlikte 7-8 milyon lira alacağımız var” ifadelerini kullandı.