Işik: “rusya’nın Boykot Kararı Türkiye İçin Tarihi Fırsattır”

Işik: “rusya’nın Boykot Kararı Türkiye İçin Tarihi Fırsattır”

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Işık, Türkiye’nin, Rusya’nın AB, ABD, Kanada, Norveç ve Avustralya’dan gıda alımını boykot kararını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirterek, bunun Türkiye için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.
MTOSB Yönetim Kurulu Üyesi Işık, yazılı bir açıklama yaparak, Rusya’nın boykot kararını değerlendirdi. Rusya’nın 7 Ağustos’tan bu yana AB, ABD, Norveç, Kanada ve Avustralya’dan meyve, sebze, et, balık ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurduğunu anımsatan Işık, “Türkiye bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Ortadoğu’da yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından bölge ihracatçımız yeni pazar arayışındaydı. Rusya’da yaşanan boykot gelişmesi de Türkiye adına büyük önem taşıyor. Rusya’nın boykot kararını lehimize çevirmek zorundayız. Bu anlamda hükümet ile ortak yürütülecek çalışmalar ile ihracat rakamlarımızı çok daha üst seviyelere çekebiliriz. İhracatçı firmalar kaliteli ürünü bu pazara sürdüğü takdirde Rusya pazarı Türkiye için kalıcı olacaktır. Ülke olarak yeni pazar arayışları içerisinde olduğumuz şu günlerde bu tarihi bir fırsattır” ifadelerini kullandı.
ABD ve Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi bağlamında oynadığı rol nedeniyle Rusya’ya karşı devreye soktuğu ekonomik yaptırımlara Rusya’nın gıda ambargosu ile karşılık verdiğini dile getiren Işık, şunları kaydetti:
“Uluslararası ilişkilerde, hassas çizgiler üzerinde hamleler yapılırken Türkiye’nin buna seyirci kalmaması gerekiyor. Rusya’nın özellikle yaş sebze meyve ihtiyacını karşılamak için harekete geçmeliyiz. Rusya pazarının kapılarının açılması ile birlikte diğer sektörlerde de hareketlilik yaşanacak ve bu ülkeye yapılan ihracat oranları haliyle artacaktır.”
“İHRACATÇI DÜRÜST OLMALI”
Türk ihracatçıları da daha önce yapılan hataları tekrarlamamaları ve dürüst olmaları konusunda uyaran Işık şunları söyledi:
“Türk ihracatçısı öncelikle dürüst olmalı. Eğer biz Rusya pazarını kısa süreli değil de süreklilik arz eden bir hale çevirmek istiyorsak daha önce yaptığımız hataları yapmamalıyız. Daha dikkatli olup pazarın kalıcı ve karlı olmasını sağlamalıyız. Bu anlamda yapılacak ikili temaslar çok önemli. Her iki ülkenin iyi ilişkileri kullanılarak ihracat rakamlarını bir yıl içerisinde büyük ölçüde arttırabiliriz. Yapılacak temaslarda sadece gıda sektöründe değil, diğer sektörlerde de iş birliğine gidilmeli.”