“işinin Ehli, Aranılan Elemanlar” Usta Eğitimleri Ankara’da Başladı

“işinin Ehli, Aranılan Elemanlar” Usta Eğitimleri Ankara’da Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla, “İşinin ehli, aranılan elemanlar” sloganıyla duyurulan belgeli inşaat ustası eğitimleri Ankara’da başladı.
Bakanlıkça, Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları İle Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik”in geçici 1’nci maddesine göre, “inşaat ve tesisat işlerinde bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce çalışmış olduğunu, müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile kanıtlayanlara” İdareler (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve Belediyeler) tarafından Geçici Ustalık Yetki Belgeleri veriliyor. Uygulama 1 Ocak 2015 tarihinde sona erecek olup, alınan belgeler 1 Ocak 2017 tarihine kadar ustalık yetki belgesi yerine geçecek. Bu tarihten sonra hali hazırda çeşitli adlar altında ustalık belgesi olarak kullanılan her türlü belge yerine, artık 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanununa göre ancak MYK sınavlarında başarılı olanlara yeterlilik belgesi düzenlenecek.
Konuyu değerlendiren Bakan İdris Güllüce, bugüne kadar düzenlenen geçici ustalık yetki belgesi sayısı dikkate alındığında, inşaat sektöründeki MYK belgelendirme oranının yüzde 2 civarında kaldığını belirterek şöyle konuştu: "Oldukça düşük olan belge sayılarının hızla artırılması gerekiyor. Bunun için Bakanlığımızca pilot usta eğitim uygulamaları başlatıldı.Proje kapsamında betonarme demirci ustalarına yönelik, tamamen Bakanlığımızca finanse edilen ilk eğitimler Ankara’da verilmeye başlandı. Eğitimlerde iş güvenliği ve sağlığı konularının yanı sıra mesleki kazanımlara yönelik modüller de işleniyor. Kursiyerler 40 saat eğitimin ardından MYK sınavlarına girecek. Eğitim alacak arkadaşlara başarılar diliyorum.”
Güllüce, Bakanlık tarafından başlatılan bu proje ile ülkemizde, yapılaşmaların plan, fen, sağlık, çevre şartları ve standartlara uygun yapılması, kontrolsüz-kalitesiz yapılaşmanın engellenmesi ve yapım sürecine katılan taraflardan biri olan yapı ustalarının eğitim almaları sağlanarak MYK tarafından belgeli kalifiye eleman haline getirilmesinin amaçlandığını söyledi. Bakan Güllüce, aynı zamanda farkındalık oluşturulması ve sektöre öncülük edilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.