İşkur İlk 8 Ayda 450 Bin Kişiyi İşe Yerleştirdi

İşkur İlk 8 Ayda 450 Bin Kişiyi İşe Yerleştirdi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, İŞKUR’un önemli çalışmalara imza attığını ifade ederek, "5 yılda 2 milyondan fazla kişiyi bu süreç içerisinde meslek edindirerek ya da mesleği olanlara küçük dokunuşlarla istihdama girmesini sağladık. Bu yıl ilk 8 ayda yaklaşık 450 bin kişiyi işe yerleştirdik" dedi.
Mersin İŞKUR İl Müdürlüğü organizasyonunda, 2. İnsan Kaynakları Zirvesi Başladı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) başlayan zirvenin açılışına; Mersin Vali Yardımcısı Cesmi Türk Göçer, İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, MTSO Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Maya, İŞKUR Mersin İl Müdürü Mustafa Kutlu ile farklı illerin il müdürleri ve İŞKUR çalışanları katıldı. İŞKUR Mersin İl Müdürü Mustafa Kutlu ile MTSO Yönetim Kurulu üyesi Ufuk Maya’nın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, böyle bir programda bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
Küreselleşmenin iş gücü piyasalarının ekonomik ve teknolojik gelişmelere duyarlılığını artırdığını söyleyen Özkan, "Rekabet gücü kazanmada, beşeri sermayenin etkin kullanımının önemi günden güne daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle nitelikli insan kaynaklarına yatırım yapan firmalar rekabette daha çok öne çıkmakta. Onun için de insan kaynaklarına yapılan yatırımlar büyük önem arz etmektedir. İş gücünden beklenen beklenti gün geçtikçe değişmekte ve artmakta. Bu nedenle işsizlik sorunu, beşeri sermayenin yönetimi eskiye nazaran zorlaşmış, önem kazanmış, tüm platformlarda tartışılan bir konu haline gelmiştir" diye konuştu.
İŞKUR’un işverenin beklentisi doğrultusunda işsizliğin azaltılması, daha kaliteli ve kalıcı istihdamın sağlanması, iş gücünün niteliğinin artırılması hususunda çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Özkan, "Doğru işe doğru kişiyi yerleştirmek, piyasanın talep ettiği mesleklerde nitelikli iş gücünden temin etmek, eğitim alanından istihdama geçişi kolaylaştırmak, istihdamda güçlük çekilen programları özel program yolu ile iş gücü piyasasına kazandırmak önemle üzerinde durduğumuz konulardır. İş gücü piyasasının lokomotifi olan işverenlerin taleplerini önemsiyor ve çalışmalarımızda rehber olarak kullanıyoruz. İş gücü arz ve talebin doğru olarak tespit edilmesi ve buna uygun politikaların oluşturulması için yakın zamanda bünyemize kattığımız 4 bin kişilik iş ve meslek danışmanlığı grubu var. İş ve meslek danışmanlarımızın sahada çalışmalarımızı titizlikle yürütmek üzere organize ediyoruz ve çalıştırıyoruz" şeklinde konuştu.
"İLK 8 AYDA 450 BİN KİŞİYİ İŞE YERLEŞTİRDİK"
İşverenlerin ihtiyaçlarını tespit ederek uygun politikalar uygulamak amacıyla iş gücü piyasasının talep araştırmasını yaptıklarının altını çizen Özkan, şöyle devam etti:
"Türkiye’nin en iyi saha araştırması olan 2014 yılı içinde yapılan çalışmamızda Türkiye genelinde 129 bin iş yeri ziyaret edilmiş, bunlardan 110 bini ile bizzat görüşülerek bilgi forumları düzenlenmiş, 210 bin kişilik açık iş bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca baktığınızda her yıl 200 bin işsizimizin aktif iş gücü programlarından yararlanmasını sağlıyoruz. 5 yılda 2 milyondan fazla kişiyi bu süreç içerisinde meslek edindirerek ya da mesleği olanlara küçük dokunuşlarla istihdama girmesini sağladık. İlk 8 ayda yaklaşık 450 bin kişiyi işe yerleştirdik. Geçen yıl işe yerleştirdiğimiz rakam özellikle özel sektörde 610 bin civarındaydı. Bu yıl sonuna kadar geçen yılki rakamımızın üzerine çıkacağız."
Mesleki eğitimlerin büyük önem arz ettiğini kaydeden Özkan, "Çünkü hep başından beri vurguladığımız husus iş gücünün niteliğinin artırılması, niteliklerinin geliştirilmesi ve işverenlerimizin veya iş gücü piyasamızın talep ettiği nitelikli insan gücünün karşılanmasıdır. Bunun için gerek kurslar yoluyla gerek iş başı eğitim programları yoluyla iş gücü piyasasına daha yakın insanlar yetiştirmeyi, yine birlikte sağlamaya çalışmaktayız. Son 5 yılda yaklaşık sadece mesleki eğitimlerden yararlanan kişi sayısı 850 binin üzerindedir. Bu yıl itibariyle baktığımızda da her yıl 200 bin kişi aktif olarak iş gücü programlarından yararlanmaktadır" dedi.
İş başı programlarından da bahseden Özkan, şunları kaydetti: "İş gücü piyasasının talepleri doğrultusunda teoriğin pratiğe dönüştürülmesi hedeflenen iş başı eğitim programlarıyla, işsizlerimizin işverenlerimizle birlikte iş yerlerinde işi yaparak öğrenmeleri, pratik kazanmalarını ve istihdam edilmelerine ciddi anlamda katkı sağlamaktayız. Bizler açısından da niteliksiz iş gücünün nitelik kazanıp, iş gücüne girmesi sırasında açılan çok önemli programlardır. 2014 yılının ilk 7 ayında yaklaşık olarak 37 bin kişilik bir grup iş başı eğitim programlarından yararlanmış durumda. 2009 yılından bu yana KOSGEB ile birlikte yaklaşık 96 bin kişilik bir girişimci kitlesi grubu yetiştirdik."
Konuşmaların ardından sunumlara geçildi.