İstanbul Boğazı’nda İkinci Tüp Geçit Çalişmalari Sürüyor
Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek olan İstanbul Boğazı Karayolu Tüneli (Avrasya Tüneli) çalışmaları son sürat devam ediyor. İstanbul Boğazı tabanının 25 metre altından toprağın kazılması ve iç çeperlerin oluşturulmasıyla delme çalışmasında 920 metreye ulaşıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Marmaray’a kardeş” olarak adlandırdığı Asya ve Avrupa’yı ilk kez deniz tabanının altından kara yolu ile birleştirecek olan Avrasya Tüneli çalışmaları son sürat devam ediyor. Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli Projesi’nin tünel açma çalışmaları 19 Nisan 2014’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ın katıldığı tören ile yapılmıştı. İstanbul’daki trafik sorunun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişini katkı sağlamak amacıyla inşa edilen tüneldeki çalışmalar özel olarak geliştirilen tünel aşma makinesi ile sürdürülüyor. Bugüne kadar ise 920 metre delme çalışması gerçekleştirildi.
TÜNEL DEPREME KARŞI CONTALAR İLE KORUMA ALTINA ALINIYOR
İstanbul Boğazı’nın deprem riskli bölgede bulunma nedeniyle tünel projesinde sismik koruma tasarımı en yüksek seviyede uygulanıyor. Olası büyük bir depremde dayanıklılığı artırmak için iki ayrı noktada “özel sismik conta” monta ediliyor. İlk montajı 852’nci metrede tamamlanırken, ikinci montaj ise bin 380’inci metrede yapılacak. Japonya’dan getirilen bu contalar deniz tabanı altında hem yumuşak hem de kaya zeminden geçen tünelin yapısal hasar almasını önleyecek.
TÜNEL GÜNDE ORTALAMA 8- 10 METRE İLERLİYOR
Deniz tabanı altında yapılan kazı çalışmaları bu projeye özel olarak tasarlanan tünel açma makinesi ile yapılıyor. Anadolu yakasında çalışmaya başlayan makine deniz tabanının yaklaşık 25 metre altında toprağı kazarak ve iç çeperleri oluşturarak günde ortalama 8- 10 metre ilerliyor. Bu güne kadar ise 920 metre delme çalışması gerçekleştirildi. İstanbul Boğazı’nın altındaki tünel açma çalışmalarının yanı sıra iki yakada da mevcut yolların iyileştirilmesi ve genişletilmesi, engellilerin kullanımına uygun alt ve üst geçit, yaya geçidi yapılması için çalışmalar sürüyor.
KAZLIÇEŞME-GÖZTEPE ARASI 100 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA DÜŞECEK
İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme- Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli toplam 14.6 kilometrelik bir güzergahı kaplıyor. 5.4 kilometrelik bölümünü deniz tabanı altına inşa edilecek olan iki katlı tünel oluşturulurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9. 2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları yapılacak. İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu yerlerde yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya inerken, güvenli ve konforlu yolculuk sağlanacak.