İzinsiz Üretilen Ürünler İmha Edildi
Ankara’da İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 174 ALO Gıda Hattı’na yapılan şikayet üzerine yapılan denetimle yarım ton ürün imha edildi.
Ankara’da vatandaşların sağlığını tehdit edecek gıda üretim ve satışına geçit vermemek için denetimlerini aralıksız sürdüren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, gıda sahtekarlarına göz açtırmıyor. Rutin denetimlerin yanı sıra 174 ALO Gıda Hattı’na gelen her ihbarı titizlikle değerlendiren ekipler, bu hatta gelen bir şikayet sonucu Yenimahalle’de faaliyet gösteren bir işletmeyi denetledi. Yapılan denetimde izinsiz olarak faaliyet gösterdiği tespit edilen işletmeye 13 bin 304 TL idari para cezası uygulanarak, işletme faaliyetten men edildi. Ayrıca izinsiz üretildiği için el konulan 140 kg sucuk, 281 kg kanatlı et ve 68 kg sucuk hamuru, Sincan Çadırtepe Katı Atık Depolama Alanı’nda imha edildi.
Gıda işletmelerinin 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği Bakanlıktan işletme onay veya kayıt belgesi almaları gerektiğini kaydeden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, onay veya kayıt belgesi almadan üretim yapılmasına müsaade etmediklerini belirterek, işletmeleri uyardı. Ankaralıların sağlıklı gıdaya ulaşmalarının birinci öncelikleri olduğunu ve bu konuda kesinlikle taviz vermeyeceklerini ifade eden Temel, “Gıda sektörü insanların sağlığını çok yakından ilgilendiren bir sektör olması dolayısıyla bu alanda faaliyet gösteren işletmelerin çok daha duyarlı olmaları gerekiyor. Çünkü insanların yediği gıdalar direkt olarak sağlıklarını etkiliyor. Bu açıdan gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri İl ve ilçe müdürlükleri olarak çok yakından takip ediyoruz. Bu konuda kesinlikle müsamahamız yok” dedi.
Denetimlerde etkinliğin artırılmasında halkın duyarlılığının da büyük önem taşıdığının altını çizen Temel, Ankaralıların bu konudaki duyarlılığının memnuniyet verici olduğunu kaydederek, “Sekiz aylık sürede 174 ALO Gıda Hattı’na Ankara’dan 3 bin 50 şikayet yapıldı. Bu şikayetler sonucu 128 gıda işletmesine yaklaşık 500 bin TL idari para cezası uygulandı. Toplamda ise ilk sekiz aylık dönemde 28 bin 500 denetim gerçekleştirdik. Bu denetimlerde 640 işletmeye 3.5 milyonu aşkın idari para cezası uygulayarak, tüketime uygun olmayan ürünleri imha ettik” şeklinde konuştu.
Gerek 174 ALO Gıda Hattı ve gerekse diğer yollarla yapılan ihbar ve şikayetlerin denetimlerdeki verimliliği artırdığını söyleyen Temel, göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı Ankaralılara teşekkür etti.