Japonya Açıklarında Batan Ertuğrul Fırkateyni Film Oluyor
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Japonya Ankara Büyükelçisi Yukata Yokoi’yi makamında kabul etti. Japon Büyükelçi ziyarette yaptığı konuşmada, Japonya açıklarında batan Ertuğrul fırkateyni ile ilgili Türkiye ile Japonya’nın ortak bir film projesi olduğunu açıkladı.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Öz, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını hatırlattı. Öz “Türkiye-Japonya ilişkileri hem siyasi hem de ekonomik olarak oldukça eskilere dayanıyor. Bu ilişkiler özellikle son yıllarda hızla artmaktadır. Bizim açımızdan duygusallığı olan Ertuğrul Fırkateyni başta olmak üzere, 19.yüzyılla başlayan ve daha öncesine dayanan bu ilişkiler Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber tekrar büyükelçilikler seviyesinde devam etmektedir. Son yıllarda stratejik ortaklık belgesine çıkan ikili ilişkiler yapılan karşılıklı ziyaretler ve uluslar arası diyaloglarla daha da gelişmektedir. Türkiye-Japonya ticaret hacmi daha çok ithalat olmakla beraber yaklaşık 4 milyar dolar seviyesindedir. Bu seviye iki ülke açısından daha ileri boyutlarda olması gereken bir seviyedir. Ekonomik ilişkilerin ötesinde Türk-Japon işbirliği pek çok önemli altyapı, teknoloji, haberleşme, tarım ve enerji projelerinde de görülmektedir. Bu alandaki pek çok projede Japon firmaları var ve Türk-Japon işbirliği şeklinde devam etmekte olup yeni projeler de hayata geçirilmektedir. Tarihi İpek Yolu açısından bakıldığı zaman Japonya ile Türkiye arasında tarihten gelen bağın artarak devam etmesi en büyük beklentimiz ve ümidimizdir. Bu ilişkilerin gelişmesi, uluslar arası ortak hedeflere birlikte yürünmesi amacıyla ilimize yaptığınız ziyaretten dolayı teşekkür ediyorum. Bir kültür ve tarih şehri olan ilimizin, Japon ziyaretçilerin de dikkatini çekeceğine inanıyorum” dedi.
Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Yukata Yokoi de, “Tarihi açıdan önemli bir şehir olan Trabzon’da bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Ülkelerimiz arasında bir yıl içinde üst düzeyde önemli ziyaretler yapıldı. Bir yıl içersinde çok sayıda misafirler gidiş-geliş yaptı. Aslında Trabzon şehri Japonya’da Ankara’dan daha ünlü ve daha çok biliniyor. Çünkü Trabzon tarihi ipekyolunun noktasında ve Karadeniz’in önemli bir şehri olarak biliniyor. Japonya hükümeti Trabzon şehrini çok önemsiyor. İstanbul, Pamukkale ve Kapatokya gibi yerlere gelen Japon turistlerin Karadeniz’e ve Trabzon’a da gelmesini istiyoruz. Aynı şekilde Karadenizlilerin de Japonya’yı ziyaret etmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Ertuğrul Fırkateyni için iki ülkenin ortak bir film projesi olduğunu ifade eden büyükelçi, önümüzdeki yıl sonbahar ayında bitmesi beklenen filmde Türk ve Japon sinemasından ünlü isimlerin rol alacağını söyledi.
Vali Öz, ziyaret anısına Trabzon’un yöresel ürünü telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken, büyükelçi de Japonya’ya özgü hediyelerini Vali’ye takdim etti.
ERTUĞRUL FIRKATEYNİ’NİN HİKAYESİ
II. Abdülhamid Han, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii’nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti. Bunun için hazırlanan Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889’da 600’ün üzerinde mürettebatı ile İstanbul’dan yola çıktı. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanı’na vardı. İmparator Komeii, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında 3 ay boyunca kalırken, gemi personeli yöre insanın büyük sevgisini kazandı. Yola çıkılacağı gün Japon Deniz Kuvvetleri’nin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.
Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongo isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderildi. Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt yaptırıldı. İlk anıt Japonlar tarafından 1891’de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletilmiştir. Ş1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılıyor.