Jeoloji Mühendisleri Kadro Bekliyor

Jeoloji Mühendisleri Kadro Bekliyor

Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, kamu kurumlarında jeoloji mühendisi zorunluluğu olmasına rağmen binlerce jeoloji mühendisinin atamalarının yapılmadığını belirterek, “Deprem ülkesinde jeoloji mühendislerine gereken önem verilmiyor” dedi.
Kesin olmamakla birlikte piyasada 15 bin işsiz jeoloji mühendisinin bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, son iki yılda sadece 150 jeoloji mühendisine kadro verildiğini söyledi. Yüksel, “Jeoloji mühendisleri başta Belediyeler olmak üzere TPAO, DSİ, Karayolları, İller Bankası, AFAD, İl Özel İdaresi, BOTAŞ, Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye Kömür İşletmeleri, Eti Maden, MİGEM, MTA, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi daha bir çok kurum ve kuruluşta görev yapmaktadır. Bu kadar geniş bir çalışma alanına sahip olmasına rağmen kamu kurum ve kurumlarına ataması yapılmamaktadır, zira kamuya jeoloji mühendisi alınmamaktadır. Halbuki Jeoloji Mühendisleri zemin etütleri, baraj inşaatları, maden araştırmaları, petrol ve su aramaları, deprem, sel, heyelan v.s gibi doğal afetlerin önlenmesine kadar daha birçok alanda görevleri olan ve buralarda istihdam edilmeleri hayati önem taşıyan bir mühendislik grubudur” diye konuştu.
“DEPREM ÜLKESİNDE JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNE KADRO VERİLMİYOR”
Yekta Yüksel, şu açıklamada bulundu: “Jeoloji mühendisinin varlığı insan hayatının korunması ve doğal afetlerin önlenmesi açısından elzemdir. Soma ve Ermenek faciaları, 17 Ağustos Kocaeli ve Gölcük, 12 Kasım Düzce ve 23 Ekim Van depremlerinde, diğer sel ve taşkın gibi doğal afetlerde de görüldüğü üzere insanların hayatını kaybetmesi Jeoloji mühendislerine gerekli önemin verilmediğinin bir göstergesidir. Kısaca özetlersek kamuda Jeoloji mühendislerinin istihdam edilmeleri çok önemlidir. Ancak KPSS sınavlarında bırakın geçer puan alanları 85 ve üstü yüksek puan alanların dahi atanmaları yapılmamaktadır. Çünkü jeoloji mühendislerine kadro verilmiyor. 2 yılda kadro verilen Jeoloji Mühendisi sayısı 150’yi bulmamaktadır. Ancak diğer branşlarda bu durum böyle değil. Arada adil olamayan bir dengesizlik söz konusudur. Türkiye gibi doğal afetlerin ve depremlerin çok olduğu bir ülkede kamuda yeterli Jeoloji Mühendisi alınması gerekmektedir”