Jeotermal Sondaj Kulelerinde Yaralanma Tatbikatı

Jeotermal Sondaj Kulelerinde Yaralanma Tatbikatı

Aydın’da faaliyette bulunan jeotermal sondaj kuyusunda gerçekleşen yaralı kurtarma tatbikatı gerçek sahneleri aratmadı.
Aydın ve Manisa’da faaliyette bulunan jeotermal sondaj kulelerinde düzenlenen yaralı kurtarma tatbikatında, senaryo gereği yüksekten düşen işçinin ve yüksekte çalışırken yaralanan işçin kurtarılması canlandırıldı. Tatbikatlarda, sondaj kulesinde çalışan bir işçinin yüksekte çalışırken yaralanması ardından müdahale edilerek, yüksekten indirilmesi ve yüksekte çalışırken düşen işçiye müdahale ile taşıma tekniğine uygun yaralı ve hasta nakli konularında bilgi verildi.
Tatbikat esnasında çalışanlara öncelikle iş yeri hekimi Dr. Orhan Şahin, tarafından bilgi verildikten sonra senaryo gereği tatbikat düzenlendi. Jeotermal sondaj kuyularında çalışan işçilere iş kazaları konusunda uyarılarda bulunan Şahin İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Dr. Orhan Şahin, son günlerde sıkça gündeme gelen iş kazalarının herkesi üzdüğünü söyledi. Şahin, bu kazaları asgari düzeye indirmek için 6331 sayılı İş Güvenliği Yasasında işverenlerin ve çalışanların uymaları gereken bir takım kurallar olduğunu hatırlattı.
İşverenin işletme içinde veya dışında olabilecek tehlikeleri engellemekle yükümlü olduğuna vurugu yapan Dr. Orhan Şahin, çalışanlarında talimat ve kurallara uyması gerektiğini ifade etti. Şahin, bu tatbikatların yapılmasının yasal zorunluluk olduğunu belirterek, “Kazalarda ölümlerinin yüzde 10’u ilk 5 dakikada, yüzde 50’si ise ilk yardım saat içinde meydana geliyor. Bu nedenle ilk dakikalarda uygulanacak ilkyardım büyük önem taşıyor. Yapılacak doğru ilkyardım hayatta kalma yüzdesini arttırıyor. Bu anlamda sertifikalı ilkyardım eğitimlerinin üzerinde durulması gerekiyor. İş yerinin çalışma saatlerine göre eğitimli personelin vardiya dağılımının uygun şekilde yapılması gerekir” dedi.
Dr. Şahin, tatbikatı işçilerin tehlike ve riskleri öğrenmeleri için gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "Düzenlediğimiz tatbikatta çeşitli senaryolar ile kanama, kırık, bel ve boyun travmaları, bayılma yabancı cisim batması, sedyeye alma ve taşıma konularında eğitim veriyoruz. Bu tür eğitimlerin yararlı olması için belli aralıklarla tekrarlanmalı. Böylece unutmama ve pratik kazanma sağlanacaktır” diye konuştu.