Kadına Şiddet Eğitimi Verildi
Malatya’da düzenlenen toplantıda, kadına şiddet konusu ele alındı.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık personelinin katılımlarıyla düzenlenen eğitim programında konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, kadına şiddetin sosyal hayatın ciddi bir sorunu olduğunu belirtti.
“Toplum olarak değer yargılarımızın unutulmasının şiddetin ana nedenidir ve değer yargılarımızı yaşamamız halinde bu durumda olmayacaktır” diyen Şener, “Cennet anaların ayağı altındadır kültürüne sahip toplumumuzda kadına şiddet kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürü Dr Selma Felek ise, Kadın Dostu Kentler (KDK) Projesi hakkında bilgilendirme yaparak, “Birçok yerde farklı biçimlerde görülen kadın yönelik şiddet; kadınların beden ve ruh sağlığını ciddi olarak tehdit eden önemli bir sağlık sorunudur. Birleşmiş Milletler’in Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’nde cinsiyete dayalı şiddet; “kadınlarda fiziksel, cinsel, ruhsal herhangi bir zarar ya da üzüntü doğuran ya da bu sonucu doğurmaya yönelik özel yaşamda ya da kamu yaşamında gerçekleşebilen her türlü davranış, tehdit, baskı ya da özgürlüğün keyfi biçimde engellenmesi” olarak tanımlanmaktadır.
Birleşmiş Milletlerin 1999’daki kararı ile her yıl 25 Kasım tarihi “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak anılmaktadır. Bugün, kadına yönelik şiddet olgusunun hem kadını hem de tüm toplumu saran sosyo-ekonomik koşullar, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini dünyanın gündemine taşıma gibi bir işlevi yüklenmektedir” ifadelerini kullandı.
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün organize ettiği eğitimde, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Avukat Murat Buğra Tahtalı tarafından “Kadına Yönelik Şiddet” ile ilgili sunum yaptı. Sunumda günün anlamı ve nereden kaynaklandığını, ardından şiddet türleri ve şiddet uygulanması durumunda kadınlara tanınan hakların hukuki boyutunu anlatıldı.