Kadına Şiddeti Engellemek İçin Bir Araya Geldiler
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ortak bir bildiri yayımlayarak "Kadına şiddeti engelle" çağrısı yaptı.
Borum Ticaret Odası (BODTO)’daki Toplantıya, Yatağan işçisinin direniş mücadelesine destek istemek amacıyla Bodrum’a gelen Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan Şube Başkanı SÜleyman Girgin de katıldı. BESİAD-Bodrum Esnafa Sanayici ve İşadamları Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Bodrum Halikarnas, Turgutreis, Yalıkavak Şubeleri, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muğla Barosu Kadın Komisyonu Bodrum Temsilciliği ve Turgutreis Elele Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, 25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Günü nedeniyle Bodrum Ticaret Odası’nda bir araya geldi.
Konusu ’kadın’ olan dernek ve sivil inisiyatiflerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Cumhuriyet Kadınları Derneği-CKD Bodrum Halikarnas Temsilcisi Bedriye Gürkan, dernek olarak kadına yönelik şiddete karşı duyarlılık yaratmak amacıyla başta köy ve mahalle kahvehaneleri olmak üzere, çeşitli platformlarda düzenli olarak toplantılar organize edeceklerini söyledi.
Funda Akçalı, daha sonra 7 sivil toplum kuruluşunun yayımladığı ortak bildiriyi okudu. Bildiride şu ifadelere yer vererek "Dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de kadınlar bugün de değişik biçimlerde şiddete uğruyor. Kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiği, ekonomik faaliyetinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığı, çalışma yaşamında bin bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı, toplumun en yoksul kesimini oluşturduğu, kendi kaderine terk edildiği koşullarda, doğal olarak şiddetin ilk hedefi de kadınlar oluyor. Kadına yönelik şiddetin boyutları, geleneksel ön yargılar, toplumsal duyarsızlık ile büyüyor. Şiddet yalnızca bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını, şiddete direnme ve hak arama arzusunu zayıflatıyor ya da yok ediyor. Bugün dünya üzerinde yaşayan kadınların yarısı eğitimli olsun olmasın eşlerinden şiddet görüyor. Paylaşım savaşları, işgaller, ağır ekonomik bunalımlar ve yoksulluk kadına yönelik şiddeti büyütüyor" dedi.