Kadınlar Ürünleriyle, Niğde’yi Tanıtacak
Niğde Ziraat Odasının başlattığı ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin destek verdiği projede kadın çiftçilerin önünü açacak çeşitli faaliyetlerle ilgili yürütülen proje tüm hızıyla devam ediyor.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Tarımda Kayıtlı İstihdama Eğitimin Kattığı Sinerji” isimli projeyle kadın üreticiler için satış mağazası açılacak ve yöresel ürünleri kendi illeri ve internet aracılığı ile de tüm Türkiye’ye de pazarlayabileceklerini söyledi.
Niğde Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen değerlendirme toplantısına Niğde İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Demirkoparan, Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği Başkanı Tahir Erdem ve projede yer alan kadınlar katıldı.
Ahiler Kalkınma Ajansı proje koordinatörleri yaptıkları sunumda projenin amacı ve hedeflerini anlattı.
Projede, “Amacın bayanların ailelerinin ekonomik açıdan gelir düzeyine katkı sağlamak. Niğde’nin katma değeri yüksek ürünler elde etmesini sağlamak, tarımsal gelirini artırmak. Hedefler ise yöresel ürünlerin üretiminin artırılması, tanıtılması ve markalaştırılması. Kadın istihdamının artırılması ve ekonomik hayatta aktif olmaları sağlanacaktır. Girişimciliğin geliştirilmesi ve Niğde’nin tanınırlığını sağlaması olduğu anlatıldı.
Programda konuşma yapan Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, “Niğde Ziraat Odası, Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği ve Süt birliği ile kırsalda kadınlarımızı eğiterek istihdama kazandırılması konusunda bir çalışma başlattık. AB Projesi kapsamında Amasya’ya 45 kadın üreticimizi götürdük orada aynı bir örnek olduğu için bir gezi düzenledik. Bayanlarımızın ne yapmak istediklerini görüşlerini ve düşüncelerini almak için böyle bir program yaptık. Bayanlarımız neler yapacaklar bunları karşılıklı tartışacağız ve önümüzdeki günlerde de yine aynı toplantıyı yapıp projemize hızlı bir şekilde devam edeceğiz” dedi.
Toplantıda bir konuşmada İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin yaptı.
AK Parti hükümetinin kadın girişimcilere büyük destek verildiğini söyleyen Peşin, “Kadın girişimcilerimizi ekonomimize çekmek ilimize katma değer üretmelerini sağlamak amacıyla düzenlenen projenin hayırlara vesile olmasını diliyorum. İlimizin ve ülkemizin sosyo ekonomisinme kadınlarımızın katkılarının artması halinde de ekonomimiz o kadar artacaktır. İslam’da ticarette Hatice Aleyisselam evlenmeden öncede dürüstlüğüyle, ticari zekasıyla günümüzün Müslüman kadınlarına örnek teşkil ettiğini belirtmek istiyorum. Anadolu da aile ekonomisini gerek arazi çalışmalarında gerekse ev işleriyle kadınlarımız aile geçimini bir ticari işletme olmaksızın üstlenmektedirler. Ama burada oluşturulan bir organizasyonla daha profosyenel bir şirketle kadınlarımızın ekonomiye kazandırılması, atıl bir güç olan ekonomiye kazandırılması ilimiz ve ülkemiz için çok önemli. AK Parti hükümetinin de kadın girişimcilere yönelik büyük destekleri var. Ahiler Kalkınma Ajansı, KOSGEB’in çok destekleri var” diye konuştu.