Kahramanmaraş’ta Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı Açıldı
Kahramanmaraş’ta birincisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı, törenle açıldı. 22 ülkeden 250 firmanın katıldığı fuar, 4 gün boyunca açık kalacak.
Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılış töreni; Kahramanmaraş Vali Vekili Erkan Bulgan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
Törende konuşan Kahramanmaraş Vali Vekili Erkan Bulgan, il genelinde iş adamları tarafından yapılan yatırımları takdirle karşıladıklarını ifade ederek, “Köklü bir tarihe, muhteşem bir tabiata, zengin, doğal kaynaklarına, birikimli iş gücüne ve cesur işadamlarına sahip bir şehir olarak Kahramanmaraş, iki gündür çok güzel faaliyetlere ev sahipliği yapıyor. Tekstilde üretilen son model makineler burada tanıtılacak. Her sektörde olduğu gibi tekstilde de çağı yakalamak, inovasyon gelişmelerini takip etmek adına bu tür girişimler çok olumlu ve bunları valilik olarak da teşvik ediyoruz” dedi.
Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, pamuk üretiminde Kahramanmaraş’ın önemli ilerlemeler kaydettiğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Sanayileşme öyküsü gerçekten herkesin öğrenmesi, okuması ve takip etmesi gereken bir konudur. Çünkü bu şehrin müteşebbisleri çok zor zamanda bu temelleri atmışlar, kıt imkanlarla bu yola çıkmışlar. Çok sağlam atılan bu temeller bugün çok güçlü binalara temel teşkil etmektedir. Pamuk üretimiyle başlayan bu öykü, bugünlerde dünyanın en büyük üretim tesislerine dönüşmüş, en kaliteli pamuk ipliğini üreten en donanımlı boyahanelere dönüşmüş ve bugün dünyanın dört bir tarafına insanların kullanımına hazır son nihai ürünler üretilmektedir.”
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük ise, yurt genelinde tekstil alanında yapılan yatırımlarının yüzde 15’inin Kahramanmaraş’ta değerlendirildiğini belirterek, “1 milyonu aşkın nüfusu, 2 milyar doları geçen dış ticaret hacmi, 5 milyar dolar sanayi üretimi, 1 milyar dolar tarımsal üretimi, 4 milyar dolar kredi hacmi, 5 milyar dolar reel sektör yatırımı ile Türkiye’nin ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almayı hedefleyen Kahramanmaraş, tekstil sektöründe ihtisaslaşma sağlayarak sanayi üretimi konusunda örnek bir model oluşturmuştur. Kahramanmaraş, 270 tesiste 50 bin kişilik istihdam ordusu ile Türkiye ipliğinin yüzde 35’ini, kumaşın yüzde 10’unu karşılamakta, 26 milyar dolar Türkiye tekstil ihraç ürünlerinin önemli bir bölümü Kahramanmaraş’ta üretilmektedir” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı’nın açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi.
Açılış töreni; davetiler tarafından fuarda yer alan makinelerini tek tek inceleyerek, görevlilerden bilgi almasıyla sona erdi.