Kalbindeki Sesin Ağaç Kurdundan Geldiğini Sandı

Kalbindeki Sesin Ağaç Kurdundan Geldiğini Sandı

Konya’da yaşayan 60 yaşındaki Halil İbrahim Duman yıllarca kalbindeki sesin, evinin ahşap pencerelerdeki ağaç kurtlarından geldiğini zannederek pencereleri PVC yaptırdı. Duman, buna rağmen duymaya devam ettiği sesin kalp kapakçığından geldiğini öğrenince çok şaşırdı. Küçük kesi ameliyatı ile sağlığına kavuşan Duman, "Kalbimdeki tıkırtı kesildi" dedi.
Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’nde, kalbi delik ve kalp kapakçıklarında sorun olan 4 hasta gerçekleştirilen küçük kesili ameliyatlarla sağlıklarına kavuştu. Küçük kesili ameliyatlarla hastalar, hastanede daha kısa süre yatarken, daha az cerrahi travma ve kanamasız ameliyatın ardından sağlıklarına kavuştu.
Hastaların kalp ameliyatını gerçekleştiren Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp Damar Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, Türkiye’de son yıllarda kalp ameliyatlarının küçük kesilerle yapılmaya başladığını belirtti. Antalya’da da merkezlerinde bu tür ameliyatların başarılı bir şekilde yapıldığının altını çizen Prof. Dr. Okutan, "Normalde kalp ameliyatları göğsümüzün ön tarafındaki bir kemiğin kesilerek göğüs boşluğuna ulaşılarak yapılırdı. Buna da tıbbi olarak orta hat kesiği deniliyor. Normalde bu kesiğin boyu 30 santimetre civarındadır. Klasik olarak 30 santimetrelik kesilerle ameliyat yapılır fakat gelişen teknolojiyle bu kesilerin boyutu küçülmeye başladı. Orta kesi dediğimiz kesilerle, 15 santimetreyle bunları yapabiliyoruz. Bir de küçük kesi ameliyatlarımız var. Bunları da 5-6-7 santimlik kesimlerle yapabiliyoruz" diye konuştu.
"EKİBİN KONUYLA İLGİLİ İYİ EĞİTİM ALMIŞ OLMASI GEREKİYOR"
Küçük kesili ameliyatların kaburgadan göğüs boşluğuna girerek de yapabildiklerini ifade eden Prof. Dr. Okutan, "Burada hem göğsün ön bölümünden 6-7 santimetrelik kesilerle kalp ameliyatı olmuş hastalarımız var. Yine göğüs altından meme altından da bu ameliyatı yapabiliyoruz. Kalpten çıkan ana damar üzerindeki rahatsızlıklarında yapabiliyoruz. İman tahtası dediğimiz bölgeden 7 santimlik kesi açıyoruz, kalbin tamamını açmıyoruz. Sadece üst kısmını açıyoruz. Bunlarda özel cerrahi teknikler, cihazlar, donanımlar kullanılıyor, kullandığımız cerrahi aletler bile farklı. Tüm ekibin bu konuyla ilgili iyi bir eğitim almış olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
"GÖRÜNEN YARA İZİ YOK"
Küçük kesili ameliyatın hastaya sağladığı faydalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hüseyin Okutan, şunları söyledi:
"Cilt kesisi çok kısa, ciltte herhangi bir iz kalmıyor ya da çok az kalıyor, hastayı rahatsız etmiyor. En azından kadın hastalar herhangi bir gömlek, tişört giydiklerinde görünen yara izi olmuyor. İkincisi kemik az açıldığı için hastalarda iyileşme süresi daha kısa oluyor. Üçüncüsü eğer bu hastalar daha sonra bir ameliyat geçirecek olursa bu ameliyatlar da klasik ameliyatlara göre daha kolay oluyor. Bu ameliyatları da kolaylaştırıyoruz."
5 ile 8 santimetre arasında değişen küçük kesilerle göğüs altı ve koltuk altından yapılan ameliyatların bazı baypas operasyonlarında da tercih ettiklerini ifade eden Prof.Dr. Okutan, "Bunun avantajı da kadınlarda hiç görünmemesi için tamamen sütyen, mayo izinin altına getiriyoruz. Daha kolay kapanıyor. İnce bir çizgi halinde kalıyor. Hastayı da estetik açısından rahatlatıyor. Bunda kemik kesilmediği için de kemik iyileşme süreci de olmuyor. Hasta birkaç günde yan yatabiliyor. Ağır kaldırabiliyor. Araba kullanabiliyor" dedi.
KALBİNDEKİ SESİN AĞAÇ KURDUNDAN GELDİĞİNİ ZANNETTİ
Konya’da yaşayan 60 yaşındaki Halil İbrahim Duman, kalp kapakçığının değişmesiyle sağlığına kavuştu. Duman, hastane sürecini ise şöyle anlattı:
"Hastalığımı bilmiyordum. Yaşadığım kasabada evimin pencereleri ahşaptı. Yattığım yerde ses duyuyordum. Bunu ahşap penceredeki kurtlardan geldiğini sanıyordum. Pencereleri değiştirince yine ses gelmeye devam etti. O zaman sesin benden geldiğini fark ettim ve doktora gittim. Doktorlar kalp kapağımın değişmesi gerektiğini söylediler. Ameliyatı oldum. Şimdi ses kesildi. Tıkırtı kalmadı. Kurt kemirir gibi ses geliyordu. Şimdi ses kalmadı. Çok iyiyim."
"BİR HAFTADA AYAĞA KALKTIM"
Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan 39 yaşındaki ev hanımı Ayşe Atılgan, kendisini halsiz hissetmeye başlayınca hastaneye başvurduğunu söyledi. Kalbinde iki delik olduğunu öğrendiğini belirten Atılgan, "Koltuk altından küçük kesi ile ameliyat oldum. Bir hafta sonra ayağa kalktım. Ameliyattan önce yorgundum, halsizlik vardı, nefes daralmam oluyordu. Ameliyattan sonra her şey normale döndü, sağlığıma kavuştum" dedi.
"ARTIK MERDİVEN ÇIKABİLİYORUM"
Antalya’da yaşayan 60 yaşındaki Semra Ersoylu, 12 yıl önce çarpıntı ve yüksek tansiyon nedeniyle gittiği hastanede 3 kapakçık olan aort damarının kendisinde doğuştan 2 kapakçık olduğunu öğrendiğini belirtti. Altı ay rutin olarak kontrollerini yaptıran Ersoylu, kısa süre önce ameliyat olması gerektiğinin söylendiğini ve ameliyat hakkında korkularını doktorları sayesinde yendiğini anlattı. Göğüs bölümünden küçük bir kesi ile ameliyat olan Ersoylu, "Ameliyatın ardından normal hayatıma döndüm. Hiçbir kısıtlamam yok. Eskiden birinci kata çıkamıyordum. Şimdi merdiven çıkabiliyorum. Çok rahatım tansiyon yüksekliği yok. Kesiğin küçük olması çok iyi. 5-6 santimlik bir kesik var. Gerçekten çok iyi” şeklinde konuştu.
Antalya’da yaşayan 47 yaşındaki Özlem Başekin ise, kalbindeki 3 deliğin küçük kesili operasyonla düzeltildiğini ve kendisini çok iyi hissettiğini dile getirdi.