Kapadokya’nın Altı Yer Altı Şehirleri İle Kaplı
Peribacaları ile birlikte masalsı görüntüsü ve eşsiz doğasıyla dünyanın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Kapadokya, yer üstünde olduğu kadar yer altında da çok sayıda kültürel zenginlik barındırıyor.
Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Niğde ve Kırşehir illerini içerisine alan Kapadokya bölgesinde, MS 4. yüzyıldan itibaren yapıldığı tahmin edilen 250 yer altı şehri bulunuyor.
Erciyes, Hasan Dağı ve Göllü Dağı’nın günümüzden 20 milyon yıl öncesinde püskürttüğü lav birikintilerinin suların çekilmesiyle oluşturduğu dev tüf katmanlarının içlerinin oyulmasıyla yapılan yer altı şehirleri, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. MS 4. yüzyıldan itibaren Kapadokya bölgesine kadar ulaşan ilk Hristiyanların çok tanrılı dine mensup insanların saldırılarından korunmak amacıyla oluşturdukları bilinen yer altı şehirleri, ilk dönemlerde sığınma, daha sonraki dönemlerde ise yaşam merkezleri olarak kullanılmış. Yer altı şehirlerinde, günümüzün sosyal yaşamını aratmayan tarzda yapılanmaları görmek mümkün. Yerin 40-70 metre altlarına kadar dengeli ve mimari ölçümlere uygun tarzda oyularak yapılmış olan ve mimarlık harikası olarak nitelendirilen yer altı şehirlerinde, hava bacaları ve su depolarının yanı sıra dıştan gelebilecek saldırıları önleme amacıyla kalın sürgü taşları, erzak depoları, yatak odaları, şarap mahzenleri, hayvan barınakları, kilise, okul, şarap üretim alanları bulunuyor.
Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Niğde ve Kırşehir illerini içerisine alan Kapadokya bölgesinde yapılan araştırmalar sonucunda 250 adet yer altı şehrinin varlığı tespit edilirken, bu yeraltı şehirlerinden bugün ancak Nevşehir’de 6, Kırşehir’de 2 ve Aksaray ilinde 2 olmak üzere toplam 11’i turistlerin ziyaretine açık.
Türkiye’nin en önemli kültür turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’da turizme açık olan yer altı şehirlerine yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. 2013 yılında 2,5 milyonu aşkın turistin ziyaret ettiği Kapadokya’da; Derinkuyu, Kaymaklı, Tatlarin, Özkonak ve Mazı yer altı şehirlerini yaklaşık 1,5 milyon yerli ve yabancı turist gezdi. Yer altı şehirlerine en çok ilgi gösterenler ise yerli turistlerin yanında Avrupalı ve Uzak Doğulu turistler oldu. Turistlerin en çok ziyaret ettikleri yer altı şehirleri ise Derinkuyu ve Kaymaklı.