Kara Harp Okulu’nda Mezuniyet Heyecanı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in katıldığı törenle 165. dönem teğmenler diplomalarını aldı.
Kara Harp Okulu’ndan mezun olan 165. dönem teğmenler törenle diplomalarını aldı. Kara Harp Okulu Orgeneral Cemal Tural Stadyumu’ndaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile kuvvet komutanları, bazı ülkelerin Ankara büyükelçileri, askeri ataşeler ve diğer davetliler katıldı. Kara Harp Okulu’ndan mezun olan 20’si kadın, 42’si kardeş ve dost ülkelerden olmak üzere toplam 736 Harbiyeli, stadyuma, ’’Harbiye Marşı’’nı söyleyerek girdi. Tören Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şeref tribününden Harbiyelileri ’’Kara Harp Okulu merhaba’’ diyerek selamlamasının ardından başladı.
"BİR ORDUNUN KUVVETİ SUBAY VE KOMUTA HEYETİNİN KIYMETİ İLE ÖLÇÜLÜR"
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz, Kara Harp Okulu’nun başta en büyük Harbiyeli Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kahraman Türk ordusuna yüzyıllardır subay yetiştiren bilim ve irfan yuvası olduğunu belirtti. Türkiye’nin güncel ve bölgesel gelişmelerle birlikte bugün dahi kan ve gözyaşıyla yoğrulmakta olan çok zorlu ancak önemli bir coğrafyanın merkezinde yer aldığını dile getiren Çetingöz, "Yüce ulusumuzun bu zor coğrafyada, güven ve refah içinde yaşaması için modern, etkin ve caydırıcı bir silahlı kuvvetlere sahip olunması zorunludur. Bu da ancak nitelikli, çok iyi eğitilmiş insan gücü ile mümkündür" dedi.
21’inci yüzyılın çok boyutlu ve çok bilinmeyenli karmaşık güvenlik ortamında orduya emir komuta edecek subay kadrosunu çok iyi yetiştirme ihtiyacının her geçen gün daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Çetingöz, "Bu husus, yıllar önce yüce Atatürk tarafından ’Bir ordunun kuvveti, subay ve komuta heyetinin kıymeti ile ölçülür’ şeklinde tespit edilmiştir. Bu sorumluluk bilinciyle, kurulduğu 1834 yılından bu yana Harbiye’den en iyi muvazzaf subayın yetiştirilmesi esas alınmıştır" diye konuştu.
Harbiyelilere bir subayda bulunması gereken nitelikleri kazandırmanın yanında TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda bilimsel altyapıyı oluşturacak 10 ayrı lisans, 16 ayrı yüksek lisans ve doktora programında akademik eğitim verildiğini belirten Çetingöz, şunları kaydetti:
"Her bir Harbiyelinin bir yabancı dili çok iyi seviyede öğrenmesi, savaşçı ruhun gelişmesi için komando eğitimi alması ve savunma 1 sporlarının birinden kuşak sahibi olmaları hedeflenmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. KHO, çağın gereklerine uygun bu nitelikli eğitimi ile diğer ülkelerimi gittikçe artan eğitim talepleri sonucu bir çekim merkezi haline gelmiştir."
Bu eğitim döneminde 19 farklı ülkeden 260 misafir askeri öğrencinin Kara Harp Okulu’nda eğitim gördüğünü açıklayan Çetingöz, bu yıl 165’inci dönem olarak 20’si bayan, 42’si dost ve kardeş ülkeye mensup toplam 736 teğmenin Harbiye’den mezun olmanın gururuyla diplomalarını alacaklarını söyledi. Harbiyelilerin ailelerini de tebrik eden Çetingöz, konuşmasının sonunda Ulu Önder Atatürk, silah arkadaşları, vatan uğruna canlarını feda eden şehitler ve kahraman gazileri şükranla andı.
Dönem birincisi Piyade Teğmen Furkan Üzel de, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve yüce Türk milletine başta ebedi Komutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere nice büyük komutan ve devlet adamı yetiştiren Harbiye’den mezun olmanın gururunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. "Görev aşkıyla dolu olarak omuzlarımıza taktığımız yıldızlarımızla bu yeminimizi yerine getirecek seviyeye ulaştık" diyen Üzel, şunları kaydetti:
"Şanlı yuva Harbiye’de aldığımız 4 yıllık eğitim ve öğretim sonucunda çağdaş bilgi ve beceriyle karşılaşacağımız her türlü sorunu çözebilme yeteneği kazandık. Burada pekiştirdiğimiz vatan sevgisi, vazife bilinci, disiplin, şeref ve dürüstlük anlayışıyla bizlere verilecek her türlü göreve hazır olduğumuza inanıyoruz... Bizlere emanet edilecek vatan evlatlarını en iyi şekilde eğiterek vatan savunmasında verilecek görevlere özenle hazırlayacağız."
ŞEHİT TEĞMEN EMRE AS’I UNUTMADI
Van’ın Saray ilçesinin İran sınırında PKK pususunda şehit düşen 23 yaşındaki Piyade Teğmen Emre As’ı unutmayan dönem birincisi Üzel, "3 yıl Harbiye’de feyz aldığımız ve geçen yıl yapılan törenle mezun olan şehit Piyade Teğmen Emre As’ı rahmet ve şükranla anıyor, eşsiz hatırası önünde eğiliyoruz. Tüm silah arkadaşlarımıza ve kederli ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.
Daha sonra teğmenlere ant içtiren Üzel, mezunlar adına yaş kütüğüne yıldız ve plaket çaktı.
ERDOĞAN’DAN BİRİNCİYE DİPLOMA
Törende daha sonra diplomalar dağıtıldı. Dönem birincisi Piyade Teğmen Furkan Üzel diplomasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Bu sırada özgeçmişi okunan Üzel’in İngilizce ve Arapça bildiği belirtildi.
Dönem ikincisi Piyade Teğmen İsmail Aksoy ise diplomasını TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten aldı. Okul üçüncüsü Piyade Teğmen Ömer Burak Keskinkılıç da diplomasını Başbakan Vekili Ahmet Davutoğlu’ndan aldı. Kılınç’ın İngilizce ve Çince bildiği kaydedildi.
Okul dördüncüsü Jandarma Teğmen Hüseyin Bakır’a diplomasını Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel verdi. Dereceye giren diğer teğmenlerin diplomalarını da diğer protokol üyeleri verdi. Daha sonra misafir teğmenler ve yeni mezun teğmenler diplomalarını aldı.
AFGAN ORGENERAL RAŞİT DOSTUM OĞLUNA DİPLOMASINI VERDİ
Afganistan eski Silahlı Kuvvetler Başkomutan Yardımcısı Orgeneral Abdül Raşit Dostum’un Harbiye’den mezun olan oğlu Teğmen Muhammet Dostum ise diplomasının babasının elinden aldı. Öğrenci alayı sancağının devir tesliminin yapıldığı törende, sancaktar ve sancak muhafızlarına kılıç ve diploma verildi. Sancak töreninin ardından yeni teğmenler Harbiye Marşı’nı okudu. Bu sırada Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in de şeref tribünündeki yerinden teğmenlere eşlik ettiği gözlendi. Tören, mezun olan Harbiyelilerin geçişiyle sona erdi. Teğmenlerin geçişi sırasında davetliler uzun süre alkışladı.