Karakaya Baraj Gölü’nün Haritası Çikariliyor

Karakaya Baraj Gölü’nün Haritası Çikariliyor

Malatya Büyük Şehir Belediyesi tarafından,Karakaya Baraj Gölü’nün haritası çıkarılıyor.
Çıkarılan harita sayesinde, derinlik, dip yapı, akıntı şiddeti ve akıntı yönü gibi bilgilerin yer alacağı ve Karakaya Barajı üzerinde yapılan yolculuk, tekne gezisi, balıkçılık güvenli hale gelmesi planlanıyor. Ön fizibilite raporunun hazırlandığı baraj gölündeki çalışmaların 2015 Haziran ayında tamamlanması ön görülüyor.
Coğrafi yapısı bilinmediği için birçok ölümlü kaza ve boğulmalara sahne olan Karakaya Baraj Gölü’nün haritası bir çok kazanında önüne geçecek. Balıkçılık ve feribot seferlerinin yanı sıra önemli bir turizm potansiyeli bulunmasına rağmen, ilgisizlikten dolayı birçok olumsuzluğun yaşandığı Karakaya Baraj Gölü’ne, Malatya Büyükşehir Belediyesi el attı. Büyükşehir statüsü ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğuna geçen Karakaya Baraj Gölü’nün haritasının çıkarılması için çalışmalar başladı.
Konuyla ilgili olarak verilen bilgilere göre, deniz, baraj ve göletlerin haritalarının çıkarılmasında tek yetkili olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile görüşmeler yapan Büyükşehir Belediyesi, sağlanan mutabakat çerçevesinde çalışmalara başladı.
NİSAN-MAYIS AYLARINDA BARAJDA ÇALIŞMALAR YAPILACAK
Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir Oşinografi ve Hidrografi Daire Başkanlığı’nda görevli yetkililerin Malatya’ya gelip, Karakaya Baraj Gölü’nde ön çalışmalar yaparak İstanbul’a döndüğü belirtildi. 28-Nisan - 27 Mayıs 2015 tarihleri arasında da yetkililerin tekrar, 1 ay süresince Karakaya Baraj Gölü’nde çalışmalar yaparak, haritasını hazırlayacakları kaydedildi. Sahada yapılan çalışmaların ardından, haritanın 2015 Haziran ayına kadar hazırlanarak, kullanıma sunulması hedefleniyor. 1/50.000 ve 1/1000 haritalar çıkarılacak. Büyükşehir Belediyesi kontrolünde yapılacak olan harita çalışmalarında, Karakaya Baraj Gölü’nün 1/50.000 ölçekli haritası çıkarılacak. Bu haritada baraj gölünün derinlikleri, dip yapısı, akıntı şiddeti ve akıntı yönü gibi bilgiler yer alacak.
Ayrıca 1 tanesi Battalgazi Atabey İskelesi’nde 3 tanesi de karşı kıyı olan Baskil ilçesinde olmak üzere toplam 4 noktanın da 1/1000 ölçekli haritaları hazırlanacak. Bu haritalarda da feribot güzergahlarının detaylı ölçümleri yapılacak.
Karakaya Baraj Gölü güvenli hale gelecek. Hazırlanacak olan harita ile birlikte, daha önce birçok kaza ve boğulma gibi olumsuzlukların yaşandığı Karakaya Baraj Gölü daha güvenli bir hale gelecek. Özellikle feribot seferleri, tekne gezintileri ve balıkçılığın güvenle yapılacağı baraj gölünün etrafında da ayrıca vatandaşlar için güvenli alanlar ve mesire yerleri oluşturulabilecek.