Karaman Marka Şehir Olma Yolunda
Karaman Valisi Murat Koca, Teknopark ve Karaman’ın Vizyon Planının ele alındığı toplantıya katıldı.
Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü binasında yapılan Teknopark ve Karaman’ın Vizyon Planının görüşüldüğü toplantıya, Vali Murat Koca’nın yanı sıra Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, İl Genel Meclis Başkanı Celalettin Güngörer, Organize Sanayi Bölgesi Genel Müdürü Yasin Ünüvar, KOSGEB Karaman Hizmet Merkezi Müdürü Mevlüt Tavşan ve OSB yönetim kurulu üyeleri katıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü şehir plancısı Gülgün Dilşah Gezmen tarafından Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknopark) hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda teknoparkların kuruluş amacı, istihdamda artış sağlaması, yabancı sermayeyi bölgeye çekmesi, ihracat tutarlarının artmasına sağladığı faydalar katılımcılara anlatıldı.
Kurulduğu bölgelerde, organize sanayi bölgesi ve üniversiteler arasında bir köprü kurarak vasıflı eleman artışına katkı sağlaması, iş imkânlarının arttırılarak beyin göçünün engellenmesi ve sanayi bölgesinde üretilen ürünlerin kalitelerinin artırılması gibi bölge ekonomisine olumlu etkileri olan teknoparkların, Karaman için önemli bir fırsat olduğu belirtildi. Türkiye’ de 2001 yılından itibaren 40 ilde 59 adet teknopark kuruluşu ilan edildiği ve 41 tanesinin faal durumda olduğu ifade edildi.
Sunumdan sonra, Organize Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde Teknopark kurulması için altyapı çalışmalarının oluşturulması amacıyla Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi öncülüğünde çalışmalara başlanması bu çalışmalara yönelik olarak, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, OSB Müdürlüğü ve Ticaret Sanayi Odası’ndan oluşan bir heyetin oluşturulması kararı alındı. Toplantının devamında Karaman İli Vizyon Planı hakkındaki görüşmelerde Karaman’ın da marka şehirler arasında yer alması gerektiğinin altı çizilirken, bu konuda yapılan çalışmaların aralıksız devam ettiği belirtildi. Marka şehir olma yolunda atılması gereken ilk adımın, Karaman’ın tanınırlığının arttırılmasının belirtildiği toplantıda, üniversite ve organize sanayi bölgesinde faaliyetlerde bulunan işletmelerin uyum içinde çalışması gerektiği ifade edildi.
Bu kapsamda mevcut durum raporunun çıkarılarak, hedeflenen amaçlara en kısa sürede ulaşılabilmek için hangi yolların izleneceği ve buna göre strateji geliştirilmesi kararı alındıktan sonra toplantı sona erdi.