Kars Barajı Sulama Hattının Boruları Döşeniyor
İnşası devam eden Kars Barajı’ndan beslenecek olan Kars Barajı Sulaması iletim hattına dev borular döşeniyor.
Kars Barajı Sulama iletim hattına döşenen dev borulardan saniyede 18,5 M3 (Ton) su sulama şebekesine aktarılacak.
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Nesip Özden ile birlikte inşaatı devam den Kars Barajı Sulaması İletim Hattı’nda incelemelerde bulundu. Milletvekili Arslan, incelemelerinin ardından Bölge Müdürü Özden’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Arslan, Milletvekili Yunus Kılıç ile birlikte sık sık baraj inşaatına gelerek yerinde incelemeler yaptığını ve Kars Barajı Sulama Hattı inşaatı işinin 2013 yılının Aralık ayında 123 milyon 651 bin TL.’ye ihale edildiğini, 2014 yılında başlanıldığını belirterek, tamamlandığında isale hattından saniyede 18,5 ton suyun Kars Barajı Sulama şebekesine iletileceğini belirtti.
Kars Barajı’nın inşaatı ile Kars Barajı Sulaması iletim Hattı inşaatı işleri devam ederken, Digor Barajı’nın projelerinin bitme aşamasına geldiği ifade eden Aslan Kağızman Barajı’nın planlamasının tamamlandığını, Kağızman Barajı’nın Proje çalışmalarının 2015 yılı içerisinde bitirilebileceğini, ayrıca Arpaçay Koç köy Göleti İnşaat’ının projelerinin tamamlandığını önümüzdeki günlerde ihale edileceğini söyledi.
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, “Kars Barajı sulamasının iletim hattı 123 Milyon TL. Bu gerçekten büyük bir para, sadece bununla kalınmıyor. Kars’ta birçok proje yapılıyor. Kağızman barajının tamamlanması durumunda Kağızman’ın da sulama suyuna kavuştuğunu göreceğiz” dedi.
Arslan, “Sarıkamış’ta 7 Kasım Gölet’i devam ediyor. Bu Gölet Sarıkamış’ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak bir Gölet olacak. Aynı zamanda birkaç güne kadar ihaleye çıkacak. Koçköy Gölet’i de 16 bin dönüm alanı sulayacak. Arpaçay Koçköy ölçeğinde düşünüldüğü zaman 16 bin dönüm az bir arazi değil. Yakında ihale süreci başlıyor bir buçuk aya kadar değerlendirmesi de biterse önümüzdeki yaz Koçköy Gölet’i de devam ediyor olacak. Yine DSİ bölge müdürümüzle sürekli konuştuğumuz Aras Nehri’ndeki taşkın korumalar var. İlk etapta 18 tane acil sıkıntı yaşayan köyün taşkından koruma yapılarının yapılmasıyla ilgili ihale sürecini başlatıyorlar. O köylerinde selden, afetten korunması adına çok güzel bir çalışma olacak. Bu çalışma 18 köyle sınırlı kalmayacak, çünkü Bölge Müdürlüğümüz 90 yerleşim birimini taşkın yönüyle inceleyerek 54 yerleşim birimine yeni taşkından koruma yapısı tesis edilecek. Bir başka güzel proje de Kars Barajı etrafındaki barajdan etkilenen köylerin köy yollarını DSİ tamamen yeniden yapacak. O da büyük bir proje. Harcanacak para daha belli değil ama gerçekten büyük ölçekli bir proje” diye konuştu.
Öte yandan havaların soğumasına rağmen Kars Barajı’nda çalışmalar aralıksız devam ediyor.